Кой и защо насъсква феновете на Левски

Какво ще кажат запалянковците, ако се намери добро решение за клуба извън хазарта?

Кой и защо насъсква феновете на Левски
Футболният клуб Левски е религия за половин България и е логично когато се случва нещо около него, феновете да реагират емоционално. В последните няколко дни, обаче сме свидетели на истинска истерия, която далеч надхвърля границите на нормалността. Намерението на държавата да регулира част от хазартния бизнес и с това да направи възможно по-доброто финансиране на българския спорт, предизвика прекалено  войнствена реакция от част от „сините” запалянковци. Ултрасите се притесняват, че любимият им клуб отново ще тръгне надолу към бездната при анонсираното от Васил Божков оттегляне в случай на приемане поправките в Закона за хазарта, предложени от депутатите от НФСБ. Или по-точно са „облъчвани” да мислят в тази посока.
 
В тази обстановка някои се опитаха да „ловят риба в мътна вода” и откровено провокираха представители на изпълнителната власт, директно свързани с казуса.  Добре известната като опозиционна телевизия bTV не пропусна шанса да се опита да извлече дивиденти и да предизвика допълнително напрежение в обществото покрай случващото се в Левски. Репортерка, за която принципите на журналистиката явно са много далечни, буквално вкара в устата на спортния министър внушението за противопоставяне между Левски и останалия български спорт.
 
Това послужи като сигнал за различни сайтове, гравитиращи около „червената” част от политическия спектър, да насъскват феновете. В хора се включиха печално известни със своята тенденциозност медии като например Frognews на агента от ДС Огнян Стефанов, официозът на БСП duma.bg, big5.bg. Те се опитват да вдигат още повече напрежението в дните преди вота на недоверие за правителството. За  Frognews има и личен мотив, защото е публично известен фактът, че жената на въпросния Стефанов бе уволнена от ММС, след като „успешно” успя да съсипе ученическия спорт..... А при другите играят много пари… Публична тайна е, че от “Национална лотария” в последните месеци бяха изсипани за реклама огромни средства за вестници, телевизии и сайтове. Които не посмяха да напишат нищо за скандала между бившите съдружници в Ефбет.. .Да насъскват феновете бяха използвани и различни сайтове за фалшиви новини като classa.bg, burgas-podlupa.com,bultimes.com, dailypress-bg.com…
 
За съжаление в ролята на потърпевши в цялата ситуация са и самите фенове на Левски. Които не бива да позволяват въвличането им за политически, користни цели от страна на опозицията. Защото това само ще изнерви властта, без да има реални ползи.

Какво показва, обаче трезвият анализ на ситуацията? Абсолютно ясно е, че тези промени в Закона за хазарта ще имат добро въздействие за българския спорт в бъдеще. Независимо дали ще се осигурят 20, 30 или 50 милиона лева допълнително, това ще бъде огромна глътка въздух за всички спортни клубове, много от които буквално се задъхват от липсата на достатъчно финансиране. 
 
Бърз преглед и анализ на мненията в социалните мрежи показват, че обикновените хора разбират това и подкрепят промените. Извън платените тролове и емоционално реагиращите фенове на Левски , мненията са около 90:10 в полза на идеите на управляващите. Защото хората си дават сметка, че в днешно време без достатъчно финансиране от държавата не можем да мислим за голям спорт и успехи на международната сцена. 

А що се отнася до феновете на Левски, то те трябва да бъдат напълно наясно, че преди окончателното приемане на поправките в закона ще се помисли и за съдбата на любимия им отбор. Едва ли има нормален човек, който да смята, че сегашното ръководство на държавата желае лошото на вековния „син клуб”. Още повече, че са публично известни личните пристрастия на премиера Бойко Борисов към Левски. Подобно нещо преди малко каза и вносителят на промените в Закона за хазарта Валери Симеонов. „Държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини”, бяха думите на лидера на НФСБ
 
И в тази връзка прозира факта, че противопоставянето на Левски срещу българския спорт не е от страна на властта. А на медиите, които обслужват в момента „Национална лотария” срещу съответните суми. И затова клетия зрител е облъчван постоянно с внушения и полуистини.
 
Може би крайно време е обществото да разбере, че държавата не е длъжна да поддържа бизнеса на някого, за да издържа той спортен клуб. Вие представяте ли си как в подобна ситуация собственикът на Челси Роман Абрамович (който не е допускан да влезе на територията на Великобритания) се среща с феновете и ги моли да поискат среща с премиера Борис Джонсън или те призовават за оставката на някой министър?! 

Всъщност по-голямата част от феновете като че ли не могат да осъзнаят, че вече не живеем в социализма. И вече го няма двуполюсния модел на противопоставяне Армия/Полиция. През 2020 година клубовете са частни и държавата не им е длъжна с нищо.
 
Смятате ли, че една сериозна държава ще се уплаши от псувните и заканите на няколко фен групи? 
 
И накрая един риторичен въпрос. Какво ще стане, ако се проведе исканата среща между премиера Бойко Борисов и ръководството на Националния клуб на привържениците и на нея се намери добро решение за Левски извън хазарта? Ще се извинят ли тогава тези, които изсипаха толкова много омраза и заплахи в последните дни.......
Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки