Теодор Тодоров: Мачът с Бразилия ни мотивира да спечелим медал от европейското

Чакам предложения от чужбина, но и ЦСКА е вариант, допълни центърът

Теодор Тодоров: Мачът с Бразилия ни мотивира да спечелим медал от европейското
Теодор Тодоров винаги е бил сред стълбовете за България в играта при мрежата. Дори и контузен, исполинът от Монтана е опитвал да даде максимума от себе си в името на победата. 29-годишният централен блокировач говори пред "Тема спорт" за отминалата олимпийска квалификация във Варна, амбициите преди европейското първенство и вариантите за неговото бъдеще.
 
- Как се чувстваш седмица след драматичния развой на мача с Бразилия?
 
- Как да се чувствам?! При положение че бяхме толкова близко и изпуснахме реален шанс да се класираме за олимпиадата, чувството не е много приятно. Колкото и да прехвърляме нещата, няма как да ги върнем назад. Изключително разочарован съм, тежко ми е, че не успяхме. Дай Боже на следващата квалификация да успеем.
 
- Колко близко всъщност бе победата? Колко малко е това малко, което не ви стигна?
 
- Реално беше една точка. Малко късмет със сервиса на Цецо примерно, една топка на Бразилия бе показана от видеоповторението, че не е ясно дали закача линията или не, можеше да бъде и аут.
 
- Всъщност на един милиметър...
 
- Абсолютно. Водехме в началото на третия гейм с 8:4, но не съумяхме да удържим. Всъщност и там изпуснахме шанса си, защото едно е да водиш с 4-5 точки, друго е да играеш срещу Бразилия при 25:25 или 26:25. Там става вече по-трудно, но реално шансът беше налице. След това те заиграха, а Бразилия като заиграе, става много трудно.
 
- Всички казват, че това е България, която искат да виждат на полето. Ти как би коментирал играта?
 
- Отстрани изглеждахме много добре, това, което видях и аз, докато не бях на полето. Цецо Соколов така не съм го виждал от много години. Той изглеждаше много добре първия гейм, както и предишните дни. Розалин Пенчев, Мартин Атанасов направи два страхотни мача, на центъра няма какво да коментираме, имаме двама страхотни центрове, Теди Салпаров отзад... Може би във важните моменти щеше да окаже влияние малко повече и опитът, но никой вече не може да каже и да знае.
 
- Опит или малшанс? Ако трябва процентно, на кое би заложил?
 
- Може би са 50 на 50 нещата. Имаш Цецо, който е изключително опитен. Розалин, макар все още да е млад, играе от доста години в чужбина и не е новобранец, в никакъв случай. Мартин е малко по-неопитен, но като цяло на полето са все опитни момчета. Може би и малко малшанс, и малко липса на опит и вземане на правилни решения в определени моменти.
 
- Пред свършен факт е лесно, но има коментари, че ако близнаците Братоеви бяха в състава, това малко можеше да е в наша полза...
 
- Никой не може да каже. И аз си го мисля постоянно това нещо. Дали с тези пет човека, които ги нямаше, щеше да е по-различно? Никога не знаеш. Дали пък ако Хуанторена, Леал и Бруно бяха от нашето поле, нямаше пак да паднем?! Не може да кажем. Може да влезем с всичко най-силно и пак да се на*ерем и да паднем с 0:3, както се е случвало и преди. Може да изкараш младите, двама-трима да имат "рожден ден" и да ги избият. Така че никой не може наистина да каже действително как е щяло да се развие всичко.
 
- Лесно или трудно се връща човек от подобен мач, за да играе после на европейско първенство, а след това и на европейска квалификация?
 
- Надявам се, че всички ще си избистрят главите през следващите няколко дни, да отпочинат и да се подготвим максимално добре за европейското. За квалификациите има време, там имаме и мачове с клубните си отбори. Дай боже да сме всички здрави. Но със сигурност такъв мач остава доста дълго време в главата на човек. По-скоро трябва време психически да се възстановиш, отколкото физически, защото това бе наистина невероятен шанс, който изпуснахме. Такъв е животът.
 
- Ще тежи или ще мотивира този мач преди европейското?
 
- Аз смятам, че ще ни мотивира, за да направим нещо хубаво на европейското. Така ще забравим разочарованието от квалификацията. Въпреки че за мен момчетата, които изнесоха тези двубои във Варна, играха на страхотно ниво, като изключим последните два гейма, в които просто нямахме вече и сили.
 
- Ники Желязков каза, че ако задържите нивото от Бразилия, това ще означава прогрес при Пранди, но ако не го направите, на практика все едно нищо не се е случило. Така ли го приемаш и ти?
 
- Нека да видим как ще бъде на европейското. От Лигата на нациите например не може да се правят изводи, защото там съставът постоянно се въртеше, едни момчета влизаха, друг излизаха, трети се включиха в края, така че е трудно да се каже. Но във Варна се видя прогрес и в трите мача. Двубоят с Бразилия показа, че отборът наистина играе на едно много високо ниво. Надяваме се да го задържим до европейското и дай боже да качим още малко, за да изиграем един полуфинал, където всичко може да стане.
 
- Говориш за полуфинал! Вярваш ли, че наистина можете да направите нещо подобно?
 
- Изключително много се надявам, че сме способни и може да се върнем с медал. Чакаме го това отличие вече 10 години, така че крайно време е да може да спечелим нещо.
 
- Допреди половин година обаче целта беше просто да започнете да играете добър волейбол на фона на слабото представяне преди това...
 
- Казвам, че се надявам. Ако всичко е наред и момчетата сме здрави, покажем този волейбол, който се игра на тази квалификация, защо не?! Пак ти казвам, по време на Лигата се завъртяха 30 състезатели, кой с проблеми, кой не, така че не можеше да се добие ясна представа как ще изглежда отборът. Сега се сформира един състав от 14-15 човека, и, общо взето, се избистриха някои неща, ясно е от кого какво се иска. Това дава надежда, че можем да постигнем нещо повече.
 
- Появи се информация, че някои от момчетата, които изнесоха тежестта от квалификацията, може да не играят на европейското. Говорили ли сте на тази тема вътре в отбора?
 
- Лично аз не съм чул нещо такова, не е стигнало до мен. Не знам откъде се появи тази информация. Нямахме особено време да си говорим, защото след мача бяхме заедно в съблекалнята и после на вечеря, но такава тема не е отваряна. Не съм чул подобно нещо.
 
- Какво предстои пред теб? Говори се, че може да играеш в ЦСКА през този сезон.
 
- Засега не планувам да остана в България. Предпочитам, ако намеря нещо добро в чужбина, да замина. Ако не се случи, не мога да си позволя да отида някъде за без пари. Чакам хубава оферта, ако не се получи, ще остана в България. Първенството не е толкова слабо и не смятам, че ще бъде крачка назад, ако го направя.
 
- Пример за това е и завръщането на Николай Николов в Нефтохимик.
 
-Да, и аз миналата година бях в Нефтохимик, докато жена ми беше бременна, тъй като не исках да поемаме излишни рискове. Няма нищо лошо в това, напротив. Има отбори като Нефтохимик, Хебър, Добрич, ако искаш и ЦСКА, въпреки че са в трудност сега. Българското първенство се развива и ще става все по-силно според мен. Не е само Ники, доста хора се върнаха в България, така че в това няма нищо лошо.
 
- Имаш ли оферта конкретна?
 
- Имам няколко варианта, които обаче не са потвърдени, нямам нищо черно на бяло. Когато това се случи, ще преценя какво да правя.
 
- Опция ли е все пак ЦСКА?
 
- ЦСКА винаги е опция за мен. Аз съм в отлични отношения със Сашо Попов. Миналата година също започнах да тренирам с тях, но те имаха четирима центрове и нямаше смисъл да се разбива отборът отвътре, затова отидох и в Бургас. Винаги мога да се върна в ЦСКА, това е отворена врата за мен.

 

Драма! Националките до 18 години паднаха от Испания

Мачът е подготовка за европейска квалификация

Българин след лекторите на уебинарна серия на CEV

Вижте подробности

Нефтохимик 2010 се класира за 1/2-финалите във волейболното първенство

Шампионите надвиха с 3:1 Берое

Любо Ганев: Целта за националния отбор е Ел Ей 2028

"Всеки гейм е важен", заяви президентът на БФВ

Волейболисти представят гордостите на Левски

Вижте подробности

Волейболът прие бюджета си за 2024 г.

Вижте подробности

ЦСКА е първият полуфиналист във волейболното първенство

"Червените" чакат победителя от Дея спорт и Черно море

Черно море се спаси от елиминация в НВЛ

Варненци ще играят решителен трети плейоф с Дея спорт

ОФИЦИАЛНО: Италия е последният домакин на Евро 2026

България, Румъния и Финалндия са останалите страни, които ще приемат шампионата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки