Гочето: Евандро и Паулиньо ще дадат блясък на ЦСКА - Левски

Везните преди мача в неделя са напълно изравнени и е абсурдно да се говори за фаворит, допълни спецът

Гочето: Евандро и Паулиньо ще дадат блясък на ЦСКА - Левски
Шампионът с Левски и ЦСКА Георги Василев-Гочето анализира плюсовете и минусите на грандовете преди вечното дерби в неделя пред "Тема спорт".
 
Изходните позиции
 
Левски влиза в мача като лидер в класирането, докато ЦСКА след издънка срещу Дунав в Русе. Не бих казал, че сините са минали между капките до това място. Факт е обаче, че не печелят толкова убедително. Все пак отборът от по-дълго време е съсредоточил вниманието си само върху първенството. Да, успехите му не са лесни, но с изключение на загубения двубой с Берое, Левски върви леко възходящо. Все още сме в началото на сезона, едва август сме. В отборите имаше много промени, а селекциите още са в ход. Треньорите едва сега напипват ритъма на работа и вече правят по-правилен подбор на съставите. Тепърва започва да се вижда част от синхрона на играчите. Напасването на доста нови не е лесна работа. За месец не можеш да кажеш дори, че познаваш характера на футболистите, а какво остава да оцениш прецизно потенциала им и дали са готови за такъв важен двубой. Армейците имаха по-избистрена концепция, по-изчистена стратегия около привличането на играчи. Като цяло запазиха основните си състезатели. По-бързо взеха и нови. След това обаче Фабрини напусна, а Николай Бодуров и Рубен Пинто сега не попадат в групата. Тяхната ситуация прилича на битов проблем - явно не спазват дисциплина, включително и на терена. Сините се отказаха от много играчи. Мариани бе продаден, а бе най-силният футболист. ЦСКА не е отхвърлил напълно идеята от миналия сезон за по-директен футбол, не виждам много по-комбинативна игра. Левски пък все още не може да наложи желания от Хубчев контрол над топката. Везните преди мача в неделя са напълно изравнени и е абсурдно да се говори за фаворит.
 
Треньорите
 
Люпко Петрович е в същата ситуация, в която аз бях преди години - бил е треньор и на двата отбора. Отлично познава атмосферата на „Герена" - всичките положителни и отрицателни неща, въпреки че Хубчев се опитва да вкара нов стил и характер там. Ще видим интересен двубой между хора, които авторитетно защитават името си, а оттам и на клубовете, в които работят. Независимо от възрастта Петрович е много амбициозен и му личи по реакциите по време на мачовете - все още се пали. Със сигурност разработва план, с който да спре подема u ентусиазма на сините. Той умее да взима такива срещи.
Хубчев е прав, като каза, че треньорите не влияят много на тези двубои. В тези дербита най-голямата задача на наставниците е да тушират излишното напрежение, което влияе на качеството на играта. Въпреки че в последните години имаше доста хора, които не познаваха атмосферата на дербито и подхождаха чиновнически. Но в настоящата ситуация, познавайки и треньорите, няма как да станем свидетели на такова нещо. Хубчев държи стегнато тима си, това се вижда. Затова от Левски очаквам много борба и игра на контри.
 
Защитата
 
Тази на ЦСКА е по-опитна. Петрович мина и през игра с трима централни бранители. Напоследък в центъра са испанецът Албентоса и Занев, които са врели и кипели. Очаквам да се справят. Прави впечатление, че в играта на Жеферсон има огромна разлика с тази от миналия сезон. Когато дойде и казаха, че е викан в селекцията на Бразилия, си мислех, че става въпрос за огромна грешка. Сега се вижда, че има добри качества и е от силните единици в състава. Доста силен е в офанзивен план. Факт е обаче, че защитата на ЦСКА не бе планирана да е такава и има колебания. Личи си по допуснатите голове - цели 9 в 7 кръга.
Хубчев все още търси най-добрите решения. За момента отбраната не отговаря на вижданията му за това какво иска да постигне. Неслучайно сините искат централен защитник. Ситуацията може да се подобри с влизане на Холмар Ейолфсон, естествено, ако исландецът върне формата си. Левски е колеблив в центъра, а силното му оръжие са бековете. При Хубчев играят много изнесени напред. По този начин в изграждането на атаките има дълбочина, въпреки че това е рискован ход.
 
Халфовете
 
Халфовата линия на ЦСКА е по-изобретателна, а тази на сините по-дефанзивна. С Тиаго, Бикел и Малинов нещата за червените изглеждат добре. Тиаго обаче трябва да се концентрира, защото през сезона вече направи 2 грешки в дефанзивен план, които доведоха до голове в мрежата на червените, а ЦСКА не спечели мачовете - с Етър и Дунав. Работата му е пред другата врата. Когато Тиам е на терена за Левски, нещата са доста по-изчистени. Ако играе срещу ЦСКА, с Райнов ще сформират силна дефанзивна двойка. Ще покриват и включващите се напред бекове. Те ще имат доста работа, защото насреща им са по-креативни полузащитници - такива, които обичат да играят с топката и повече да импровизират. Мазурек засега е загадка. Далеч е още от това, което Мариани беше за тима.
 
Нападателите
 
Очевидно е, че Али Coy е основен избор за върха на атаката на ЦСКА. Той не е от типа на Каранга, но определено се старае и има качества. Остава си най-сериозна опция за централен нападател. Човекът на гребена на вълната от червените обаче е друг - Евандро. Играч, с добър удар. Оставиш ли го да си нагласи топката, и след това я виждаш в мрежата.
В Левски Паулиньо получава малко по-свободна роля и това дава резултат. Прави впечатление, че в някои двубои влиза навътре в зоната зад нападателя. През този сезон е по-близо до вратата и това си личи по резултатността му. От неговите пробиви много зависи играта на Левски в предни позиции.
Нещата на върха на атаката на сините също не са толкова добри. Алар сякаш не бе приет с доверие, направи доста пропуски. Именно той трябваше да е водещ реализатор, а явно сега ще се разчита повече на Роберта.
Евандро и Паулиньо - това са фигурите, които и феновете, и играчите на терена трябва да следят внимателно. Те са козовете на ЦСКА и Левски, от тях ще дойде блясъкът.

 

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки