Топ атлети стартират на Балканиадата в Правец

Общата бройка на състезателите и треньорите, които идват в Правец, надхвърля 500 от 19 нации

Топ атлети стартират на Балканиадата в Правец

Водещи атлети от 19 държави ще стартират на Балканиадата в Правец на 2-3 септември. Това обяви днес на официалната пресконференция за най-голямото атлетическо събитие в България за 2019-а Добромир Карамаринов, президент на Балканската атлетика, председател на БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетика. На срещата с медиите гости бяха Румен Гунински, кмет на Правец, водещата ни спринтьорка Ивет Лалова-Колио, както и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1 и Красимир Дачев, собственик на "Свилоза".

 
Балканиадата ще бъде уважена и от ръководството на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) в лицето на нейния президент Сър Себастиан Коу, както и на заместника му Сергей Бубка. Президентът на Европейската атлетика Свен Арне Хансен, също ще гледа наживо стартовете в Правец. Гости на Балканиадата ще има и от Саудитска арабия, Индия, Персийския залив.
 
Общата бройка на състезателите и треньорите, които идват в Правец, надхвърля 500 от 19 нации.
 
"Балканиадата в Правец, който се оформя като европейски център за лека атлетика е най-голямото за страната ни тази година, заяви Карамаринов. - Всички водещи български атлети ще стартират, както и много световни и европейски шампиони от другите държави. Благодарен съм за подкрепата на състезанието от Министерството на младежта и спорта, община Правец, както и на партньорите ни. Номерата на атлетите ни ще бъдат брандирани от дългогодишните ни партньори А1 и "Свилоза" за нас е удоволствие, че продължаваме заедно и за това състезание. Балканската атлетическа асоциация далеч надхвърля границите на балканския полуостров. Всичко това е в полза на атлетите. Тези 11 шампионата, които правим всяка година, а след конгреса ни може да станат и 12, дават възможност и на атлети от едно средно ниво от държавите членки да вземат участие в едно международно състезание, и да се мотивират. Сами разбирате, че само една малка част от тези атлети, които сега ще участват в Правец, ще стартират след месец на световното в Доха". Карамаринов благодари специално на кмета на Правец Румен Гунински за подкрепата, защото общината е един много деен партьор на федерацията за провеждането и на този шампионат.
 
"Ивет е световен феномен с това, което показва на пистата. Това, че винаги участва за България е нещото, което е повече от всичко, защото спорта, колкото и да се комерсиализира, не е само комерсиален продукт, а си има и своите ценности и за това е световен феномен. Пример за тези ценности е Ивет Лалова. Тя винаги участва за България и то дава максимума от себе си. Ивет е един истниски посланик, не само на българския и балканския спорт, а на европейския спорт. Тя е пример за това какъв трябва да бъде спортиста в днешно време", добави още Карамаринов. - Силно се надявам стадиона да се напълни и в двата дни на Балканиадата. Това е нашата цел, защото това дава и допълнителен стимул на атлетите, и повишава техните резултати". Входът за стадиона е свободен, а БНТ 3 ще излъчва наживо Балканиадата и двата дни.
 
Карамаринов подари на Илияна Захариева и Красимир Дачев по един от състезателните номера с логото на техните компании с каквито ще участват атлетите на 2-3 септември в Правец.
 
"Благодаря за доверието и за доброто партньорство с федерацията. Много съм щастлива, че А1 ще бъде на номерата на дамите. Тихомир Иванов не е тук, защото е на финала на Диамантената лига, която довечера, ще гледаме пряко по Маск Спорт 2. Успех на всички участници в Правец", заяви Илияна Захариева.
 
Според Красимир Дачев е удоволствие да се помага на спорт в който и на последния маратонец целия стадион става на крака, за да го аплодира.
 
"Благодаря на г-н Карамаринов за топлите думи за Правец и за мен. Бяхме заедно, когато открихме реновираната писта на която сега ще стартират участниците в Балканиадата. Нямам думи да изразя радостта и признанието си, че Правец ще бъде домакин на най-голямото атлетическо състезание в България за годината. Всичко това става реалност на доброто сътрудничество между община Правец и Българската федерация по лека атлетика", заяви пред медиите кмета на Правец Румен Гунински.
 
България ще бъде представена на Балканиасата с топ състезателите си начело с Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Тихомир Иванов, Радослава Мавродиева, Габриела Петрова и Александра Начева.
 
Звездата не само на българската, но и на европейската лека атлетика Ивет Лалова сподели, че за нея най-прекрасното нещо е да бяга в България.
 
За Ивет това ще бъде първото й състезание в България от 2015 г. насам, когато подпомогна тима ни да се изкачи в 1-ва лига на европейското отборно първенство в Стара Загора.
 
„Да бягам в България е най-прекрасното нещо. Получавам толкова обич и заряд, че правя и най-хубавите си бягания, каза Лалова, която има две слизания под 11 сек на родна почва – националния рекорд на 100 м от 10.77 сек в Пловдив през 2004 г. и 10.96 сек от Балканиадата в Сливен през2011 г. – Дали ще има слизане под 11 сек сега – дай Боже. Готова съм, дано да има и добри условия.“
 
В неделя вечер спринтьорката ни записа 11.08 сек в Мадрид и се справи с квотите в дисциплината за световното първенство в Доха през следващия месец и за Олимпийските игри в Токио догодина.
 
В Правец Лалова ще бяга 100 м и 200 м, което означава, че ще бъде на пистата и в двата състезателни дни на Балканиадата.
 
 
 
Топ състезателите, които ще стартират в Правец (2-3 септември):
 
                   България
 
 
-        Мирела Демирева – скок височина - вицешампионка на ОИ в Рио 2016 и ЕП Амстердам 2016 и Берлин 2018
 
-        Ивет Лалова-Колио – европейската шампиона на 100 м (Хелзинки 2012) и 200 м (Мадрид 2005 0 зала)
 
-        Радослава Мавродиева – европейска шампионка на гюле в зала – Глазгоу 2019
 
-        Габриела Петрова – европейска вицешампионка на троен скок в зала – Прага 2015
 
-        Александра Начева – световна шампионка на троен скок за девойки под 20 години, шампионка на младежките олимпийски игри през 2018, два пъти вицешампионка на Европа
 
-        Тихомир Иванов – световен шампион на Универсиадата в Наполи 2019
 
-        Инна Ефтимова – двукратна балканска шампионка на 100 м и 200 м
 
-        Георги Иванов – двукратен световен шампион за юноши
 
-        Митко Ценов – европейски шампион за младежи под 23 години през 2015
 
-        Момчил Караилиев и Георги Цонов – троен скок
 
Гърция
 
Милтиадис Тентоглу – скок дължина – европейски шампион
 
Параскеви Папахристу – троен скок – европейска шампионка
 
Емануил Каралис – овчарски скок – европейски шампион за юноши - 2015, вице шампион на Европа за младежи под 23 години – 2019, финалист на европейси и световни шампионати
 
Христос Францескакис – чук- вицешампшион на Европа за юноши 2019
 
Одисеас Моузенидис – гюле – бронзов медалист от световно първенство за юноши 2018 и европейски шампион за юноши през 2015
 
Албания
 
Измир Смаджай – европейски шампион на скок дължина в зала -  Белград 2017
 
Армения
 
Левон Агасян – европейски шампион на троен скок за юноши – Риети 2013
 
Хърватия
 
Иван Хорват – вицешампион на овчарски скок от световно първенство за юноши – финалист от световни и европейки шампионат
 
Черна гора
 
Мария Вукович – световна шампионка на скок височина за девойки
 
Кристина Ракочевич – световна шампинка на диск за девойки
 
Румъния
 
Мариан Опрея – троен скок – вицешампион на олимписйките игри в Атина 2004
 
Андрей Гаг – гюле – медалист от световно първенсто в зала
 
Бианка Рейзър – 400 м – европейска шампионка за девойки под 20 и под 23 години
 
Ела Лаврич – 800 м – световна и еврооейска шампиона за девойки, бронзова медалистка на световно в зала на 4х400 м
 
Флорентина Юско – скок дължина и троен скок – двукратна световна шампионка за девойки
 
Сърбия
 
Милица Гардашевич – скок дължина – европейска шампионка за девойки
 
Асмир Колашинач – гюле – европейски шампион в зала
 
Елзан Бибич – 1500 м – 3000 м - многократен балкански и европейски шампион за юноши – един от най-силните багачи на средни и дълги разстояния в Европа
 
Турция
 
Мизгин Ай – 100 м – световна шампионка за девойки под 18 години
 
Емре Зафер Барнес – 100 м – 10.08
 
Украйна
 
Микита Нестеренко – диск – световен шампион и рекордьор за юноши под 18 г. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки