Кой иска да запали нова война в българските щанги?

Фигури от миналото пак излизат на „светло”

Кой иска да запали нова война в българските щанги?

Вдигането на тежести е носил през годините на българския спорт две неща, и от двете по много.

Световна слава и скандали.

Така е било, а някои искат и така да бъде, поне що се отнася до скандалите.

Защото не е тайна, че в този така обичан български спорт от много години има разделение. И това спомогна след няколко големи скандала за употреба на допинг да се стигне до най-лошото – заличаване на цяла федерация и задраскване от „Алеята на славата” на много големи шампиони.

И точно, когато след много усилия на държавата, функционерите, треньорите и състезателите започнаха да дават резултат и щангите се върнаха на правилната писта, пак тръгна ново противопоставяне. Едни хора скачат на други хора. С обвинения, банално известни на интересуващите се от спорт у нас – за клубове-фантоми, за неправомерно изразходване на средства и т.н. и т.н. Нищо, че в момента върви прелицензиране по новия Закон за спорта. Или може би точно затова – защото според него лицензите са безсрочни. И в момента залогът за тези, които мътят водата е „всичко или нищо”...

Какво е разпределението на силите в двата лагера? От една страна е сегашното, легитимно избрано ръководство на Българската федерация по вдигане на тежести начело с Неделчо Колев. Срещу тях застават ръководилите старата федерация Антон Коджабашев и Антон Николов. Двамата „колеха и бесеха” в този спорт от 2000 до 2011 година. На страната на Коджабашев и Николов застават треньорите Кристиана Колева, Пламен Аспарухов, Здравко Стоичков и Диян Дейков. Кои всъщност са тези хора, които сега пледират за справедливост, морал, честност и т.н.

Антон Коджабашев остава в историята като президентът, по чието време е отнет лиценза на федерацията.

Това се случва на 30 декември 2009 година с решение на тогавашния министър Свилен Нейков.

Той отказва подновяване на лиценза по три основни причини - пропуснат срок, скандал с допинг и стари задължения.

Към това трябва да се добавят и други „по-дребни” нарушения като неприет бюджет и липса на провеждане на общо събрание на федерацията за срок от 2 години.

Сумата, която към този момент организацията на Коджабашев дължи на държавата е седемцифрена - 1 264 421 лева и тя се образува след пет влезли в сила съдебни решения. От тогава до ден днешен в хазната не е постъпила и стотинка, а и едва ли някога ще влезе...Но това не прави особено впечатление на „борещия се за справедливост” сега Антон Коджабашев...

Големият скандал с допинга също е по негово време. Там е замесен и съратникът му в сегашния „комитет” Пламен Аспарухов. За забравилите ще припомним – на 19 юни 2008 година при внезапна проверка на международната федерация бяха хванати 11 национали с анаболни стероиди. По тази причина, логично бяхме изхвърлени от Олимпиадата в Пекин. А треньор на националите бе.....Пламен Аспарухов, разбира се.

Пак в „мандата” на Коджабашев пострадахме на още две Олимпиади. През 2000 година в Сидни загубихме цели три медала, заради скандала с ороцетама. Изабела Рифатова, Иван Иванов и Севдалин Минчев върнаха отличията си, а отборът ни бе спрян от участие. И само намесата на покойния проф. Иван Славков (по това време член на МОК) даде възможност да бъде възстановен само Цагаев, който взе сребро. И всичко това се случи, когато България имаше две влиятелни фигури на международната сцена - члена на борда на световната федерация Нораир Нурикян и вицепрезидент на европейската Антон Коджабашев.

На Олимпиадата в Атина през 2004-а пък, България отиде с осакатен състав, след като на Световното първенство във Ванкувър бе доказано, че пробите на Гълъбин Боевски, Златан Ванев и Георги Марков са от един и същ източник.

И въпреки тези огромни скандали държавата се намеси, подаде ръка и нещата в родните щанги отново потръгнаха. След като бе платена глобата за положителните допинг проби, нашите състезатели отново се завърнаха на световния и европейски подиум.

Фактите са красноречиви – вдигането на тежести отново е спорт номер 1 по спечелени медали за 2019 година при мъжете и жените. Националите ни имат 12 отличия от световни и европейски първенства, с което изпреварват борбата (8) и художествената гимнастика (4). Щангистите ни имат реални шансове за медали на най-големия световен форум догодина – Олимпиадата в Токио.

И на този фон изниква въпросът кому е нужно да има нови войни във вдигането на тежести? Може би отговорът на този въпрос се крие донякъде и в психологията на повечето ни представители в този спорт. Те от години влизат в постоянни скандали, дрязги и разправии. От което всъщност губи „детето им” – българските щанги...

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки