Ливърпул и Фламенго в битка за световния връх

Очаква ни най-вълнуващият финал в този формат на турнира

Ливърпул и Фламенго в битка за световния връх

Скорошна статия в “Guardian” обяви, че световното клубно първенство е излишно в сезона на Ливърпул.

Такова може да е мнението в Англия, но никой в Южна Америка не вижда турнира като ненужен.

Всъщност клубният мондиал е на първо място с желания на повечето отбори в континента.

Част от апела за спечелването на Копа Либертадорес е, че той носи със себе си шанса да се представлява Южна Америка и възможност да бъде нанесен удар по амбициите на Европа.

А Фламенго е обсебен от тази идея. Тази година поводът е още по-специален, тъй като съперник в днешния финал ще е Ливърпул.

Единственият път, когато Фламенго триумфира в Копа Либертадорес, беше през 1981 г. Този успех бе последван от победа с 3:0 в Япония над европейския шампион - Ливърпул, в битка за Междуконтиненталната купа.

От 2005-а насам има само 3 южноамерикански шампиона на клубния мондиал - бразилското трио Сао Пауло (2005), Интернасионал (2006) и Коринтианс (2012).

Във всеки един от финалите, съответно срещу Ливърпул, Барселона и Челси, те се защитаваха дълбоко и предадоха на своя опонент притежанието на топката.

Но такъв подход е невъзможен за отбора на Жорже Жезуш. Тимът играе завладяващ и доминиращ футбол през последните няколко месеца.

Сегашният формат на световното клубно първенство бе въведен преди 15 години, а Фламенго е най-добре оборудваният отбор от Южна Америка в този период. Те могат да се сборят с мърсисайдци на финала, което отваря възможности, но също крие и някои рискове.

Голямата възможност е, че качеството на спектакъла тази година ще бъде много по-високо. Един от проблемите на клубния мондиал е, че мачовете не представляват голям интерес за неутралните зрители. Историята на турнира от 2005-а насам е белязан с лесни европейски победи, прекъснати от някаква случайност. Но никога, когато два отбора са се стремили да се атакуват един друг. Това може да се промени днес.

Рискът обаче е, че като не се съсредоточи почти изцяло върху защитата, Фламенго може и да получи истински футболен урок от Ливърпул.

Това, което прави отбора на Жорже Жезуш толкова революционен в Бразилия през тази година, е използването на висока отбранителна линия, притискане на съперника в неговата половина, а в същото време се гарантира компактност във всяка зона на терена.

Но високата линия идва с очевидни рискове. Защото, ако нещо се обърка, става страшно при присъствието на Садио Мане, Мохамед Салах и Роберто Фирмино. Но ако на Фламенго му липсва смелост и реши да се защитава дълбоко, тимът ще загуби атакуващата си същност.

Въпросителните са много преди този завладяващ сблъсък, но сигурното е едно - очаква ни най-вълнуващият финал на турнира в този му формат.

Финалът стартира в 19:30 часа и е пряко в ефира на БНТ 3, а Novsport.com ще го проследи на живо.

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

Реал (Мадрид) ще спечели поредното Ел Класико

Вижте подробности

В Испания: Зидан на крачка от Байерн

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки