Гочето: Започва да те сърби, както казват хората, като няма футбол за гледане

"Мисля, че се прави добра организация, хората се стремят да я спазват"

Гочето: Започва да те сърби, както казват хората, като няма футбол за гледане

За своите 73 години славният треньор Георги Василев-Гочето, извеждал три отбора до титлата у нас – Етър, Левски и ЦСКА, е видял какво ли не. И той обаче, както целия свят, е изправен пред сериозна битка. Като човек, работил в Германия начело на Унион Берлин, знае много добре какво означава думата дисциплина и значението на строгите мерки. Ето какво сподели той пред „Тема Спорт“ за себе си, семейството му и ситуацията във Велико Търново, както и за футбола в сегашния момент.

Г-н Василев, как сте?

– Благодаря, добре. На Арбанаси сме със семейството. Тъкмо се чудех да тръгвам ли надолу към Велико Търново. Такава психоза се създаде, че човек не знае какво да прави в някои ситуации.

Как преминава сега денят ви?

– В домашен уют. По-голямата дъщеря се занимава с новата система на обучение, което ще е дистанционно. Гледа уроци, чете. Даже сега се занимава с домашните си. Играем на игри. Гледаме телевизия. Предполагам, че е така във всички български семейства в тези дни. Важно е да спазваме мерките и препоръките.

Слизахте ли скоро към Велико Търново и как ви се стори градът?
– Да, в неделя бях. Не казвам, че има кой знае каква разлика, но се чувства такава определено. Има много по-малко движение и много пo-малко хора. Магазините обаче са пълни. Ходих да пазарувам в Горна Оряховица, защото ми е по-близо, и там в една от големите вериги имаше пропускателен режим. Мисля, че се прави добра организация. Хората се стремят да я спазват. С повече ред и дисциплина ще минем и през това. Макар че ние тази дума дисциплина ще трябва да си я припомним в пълния смисъл, за да си нямаме проблеми.

Усеща ли се напрежение у хората, у вас?

– Да кажа, че няма напрежение – ще излъжа. Трябва човек да е много добър психолог и да усеща нещата, но се чувства, че хората са загрижени, забързани. Всеки с мислите си и страха си от това, което е, и онова, което предстои. Хората започват да си дават сметка за много неща, които са подценявали. Има доста информации, които чак стряскат, като ги чете човек. Много важно е да няма паника.

Чисто футболно как гледате на нещата?
– Неприятно е, но все още има първенства, които се играят. Аз без футбол не мога. В неделя по интернет гледах мача на Ивелин Попов в Русия. Ростов започна силно и имаше положения, но после загуби тежко от Локо Москва (1:3). Започва да те сърби, както казват хората, като няма футбол за гледане.

Колко трудно ще е за отборите през този месец, след който се очаква да се поднови шампионатът у нас, ако всичко е наред?

– Сериозните отбори и играчи не могат да останат безразлични към състоянието си с оглед перспективата, че след известно време, дано да е по-скоро, ще трябва отново да влизат във форма и да играят. Предполагам, че клубовете имат индивидуални планове и всеки лично може да поддържа своето състояние. Това е една форма на самоконтрол. Важно е да има и съзнателност. Да, най-вероятно, когато всички се съберат, сигурно ще има целенасочена подготовка на отборите, макар и в кратки срокове. Не трябва да се допуска изпадане от форма, защото после ще е трудно. Но, както се казва, няма да го забравят футбола как се играе, то е като карането на колело. Просто в тази психоза това е най-малкият проблем за играчи и отбори. Все пак и те имат семейства и близки, за които мислят.

Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки