МОК към спортистите: Гответе се за игрите в Токио

Вижте какво съобщиха от организацията

МОК към спортистите: Гответе се за игрите в Токио

Днес Международният олимпийски комитет (МОК) продължи консултациите си с всички заинтересовани страни за Олимпийските игри в Токио 2020 г.

Първите консултации се проведоха с Международните олимпийски летни спортни федерации. Консултации с Националните олимпийски комитети (НОК), представителите на спортистите, Международния параолимпийски комитет (IPC), други международни федерации (IFs) и други заинтересовани страни ще се проведат в следващите дни.

Настоящото комюнике* определя принципите, установени от Изпълнителното бюро на МОК (ИБ), заедно с тяхното прилагане в сътрудничество с всички заинтересовани страни. МОК ще продължи да действа като отговорна организация. В този контекст МОК моли всички  заинтересовани страни в рамките на собствените си правомощия да направят всичко, за да допринесат за ограничаването на вируса.

Комюнике:

Това е безпрецедентна ситуация за целия свят и нашите мисли са с всички засегнати от тази криза. Солидарни сме с цялото общество, за да направим всичко, за да овладеем вируса.

Ситуацията около вируса COVID-19 също се отразява на подготовката за Олимпийските игри в Токио 2020 и се променя всеки ден.

МОК остава изцяло ангажиран с Олимпийските игри в Токио 2020 и на този етап има повече от четири месеца преди игрите; няма нужда от драстични решения; и всякакви спекулации в този момент биха били контрапродуктивни.

МОК насърчава всички спортисти да продължат да се подготвят за Олимпийските игри в Токио 2020, доколкото могат. Ще продължим да подкрепяме спортистите, като се консултираме с тях и съответните им НОК и ще им предоставяме най-новата информация и разработки, които са достъпни за спортисти по целия свят на уебсайта Athlete365 и чрез съответните им НОК и МФ.

МОК има увереност, че многото мерки, предприети от много власти по света, ще помогнат да се ограничи ситуацията с вируса COVID-19. В този контекст МОК приветства подкрепата на лидерите на Г-7, изразена от японския премиер Шиндзо Абе, който каза: „Искам да проведа перфектно Олимпиадата и Параолимпиадата като доказателство, че човешката раса ще овладее новия коронавирус, и получих подкрепа за това от лидерите на Г-7. “

Ще продължим да действаме отговорно и постигнахме съгласие по следните важни принципи относно организирането на Олимпийските игри в Токио 2020:

1. Да се защити здравето на всички участващи и да се подкрепи ограничаването на вируса.

2. Да се защитят интересите на спортистите и на олимпийския спорт.

МОК ще продължи да следи ситуацията 24/7. Още в средата на февруари бе създадена работна група, състояща се от МОК, Световната здравна организация (СЗО), Организационния комитет на Токио 2020, японските власти и столичното правителство на Токио.

Целта на работната група е да осигури координирани действия от всички заинтересовани страни. Нейната мисия е да поддържа постоянна оценка на ситуацията, за да формира основата за текущото оперативно планиране и необходимите адаптации. Работната група следи и изпълнението на различните решения. МОК ще продължи да следва указанията на тази работна група. Решението на МОК няма да се определя от финансови интереси, защото благодарение на своите политики за управление на риска и застраховане, той във всеки случай ще може да продължи дейността си и да изпълни мисията си да организира Олимпийските игри.

Предприети са редица мерки.

Форматът на всички тестове през март и април е променен, за да позволи тестване на основни елементи от игрите; запалването на олимпийския огън в Гърция и следващите елементи от щафетата с олимпийския факел в Япония бяха адаптирани; целият процес за подготовка на игрите е анализиран; и се създават алтернативни планове в случай на очаквано затруднение.

В същото време темите и проблемите, определени от Координационната комисия на МОК за игрите като приоритети, продължават да фокусират цялото внимание към Токио 2020, МОК и олимпийските заинтересовани страни. В тази връзка продължава работата по подготовката за лекоатлетическите дисциплини в Сапоро; противодействието на горещините продължава да бъде подробно и усъвършенствано на базата на спорт по спорт; и планирането на транспорта и придвижването на големи групи от хора остават ключов фокус на вниманието.

По отношение на следващите заседания, особено предстоящото посещение на Координационната комисия за преглед на проектите, бяха направени корекции в дневния ред и участието. Докато дейностите остават планирани на същите дати, участието в Токио ще бъде намалено, като се гарантира, че членовете на Координационната комисия могат да присъстват на най-важната част от заседанието чрез телеконференция. Същото ще бъде направено за всички следващи посещения до по-нататъшно известие.

Ежедневната работа между всички организации продължава, макар и от разстояние.

В момента всички заинтересовани страни в Олимпийското движение и спортистите са изправени пред значителни предизвикателства около подсигуряването на финалните квалификации за спечелване на квоти за игрите. В някои страни за спортистите дори е трудно да продължат редовните си графици за тренировки. Солидарността и гъвкавостта, проявена от спортистите, МФ и НОК, които управляват тези предизвикателства в редица спортове дават увереност на МОК.

Към днешна дата 57 на сто от спортистите вече са квалифицирани за Игрите. За останалите 43% от местата, МОК ще работи с МФ, за да извърши всички необходими и практически адаптации към съответните им квалификационни системи за Токио 2020, в съответствие със следните принципи:

1. Всички квотни места, които вече са разпределени към днешна дата, остават разпределени за НОК и спортисти, които са ги получили.

2. Остава възможността да се използват съществуващи и планирани квалификационни състезания, където ще има справедлив достъп за всички спортисти и отбори.

3. Всички необходими адаптации към квалификационните системи и разпределението на останалите места ще бъдат:

а) въз основа на резултатите от игралното поле (например ранглисти на МФ или исторически резултати);

б) отразяват, където е възможно, съществуващите принципи на съответните квалификационни системи (например използване на класиране или конкретни континентални / регионални резултати от конкретни състезания).

Всяко увеличение на квотите за спортистите ще се разглежда във всеки отделен случай и то само при изключителни обстоятелства с подкрепата на Организационния комитет Токио 2020.

МФ ще правят предложения за всякакви адаптации към съответните им квалификационни системи въз основа на изложените по-горе принципи. Адаптациите трябва да се прилагат от съответния спорт поради разликите между квалификационните системи. МОК вече въведе ускорена процедура за решаване на тази ситуация. Всички необходими ревизии на системите за квалификация за Токио 2020 по спортове ще бъдат публикувани до началото на април 2020 г. и ще бъдат съобщени на всички заинтересовани страни.

Президентът на МОК Томас Бах каза: „Здравето и благополучието на всички, които участват в подготовката за Олимпийските игри в Токио 2020, са нашата грижа номер едно. Предприемат се всички мерки за защита на безопасността и интересите на спортисти, треньорите и екипите за подкрепа. Ние сме олимпийска общност; подкрепяме се взаимно в добри времена и в трудни времена. Тази олимпийска солидарност ни определя като общност. "

Президентът на Асоциацията на летните олимпийски международни федерации (ASOIF), Франческо Ричи Бити, добави: 

„Бих искал да благодаря на всички, участващи в организацията на Олимпийските игри в Токио 2020, и на всички спортисти и Международните федерации за голямата им гъвкавост. Ние споделяме същия подход и същите принципи като МОК и сме толкова ангажирани като МОК за успешните олимпийски игри в Токио 2020 г. Ще поддържаме връзка и ще проведем допълнителни консултации със всички заинтересовани страни."

След консултациите си с МФ, МОК ще се свърже с НОК и представителите на спортистите в следващите дни.

Цялото комюнике на МОК може да видите в официалния сайт на организацията – тук.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки