ВОЛЕЙБОЛ: България с право на седем участника в евротурнирите

Марица отново ще участват директно в групите на Шампионската лига

ВОЛЕЙБОЛ: България с право на седем участника в евротурнирите

България ще има право на цели 7 участника, които да играят в европейските турнири по волейбол през новия сезон. Това стана ясно, след като бе публикувана обновената ранглиста на държавите, които членуват в централата на ЦЕВ. Скокът за страната ни е значителен, след като в последните две години бройката бе спаднала до само 4 тима.

 
При мъжете България се сдобива с право на участие от 5 клуба. Първенецът ни ще играе квалификации за влизане в групите на Шампионската лига. Носителят на Купата на страната (в случая Хебър), ще участва за Купата на ЦЕВ, заедно с вицешампиона или третия в крайното класиране (в случай че Хебър е втори). Следващите в подреждането пък ще могат да играят в третата надпревара на централата – Купата на претендентите.
 
Това означава, че ако първенството ни приключи следващата седмица, каквото желание са изразили част от водещите клубове в Суперлигата, то в Европа ще могат да се изявят през новия сезон Нефтохимик (квалификации на Шампионска лига), Хебър и Добруджа (Купа на ЦЕВ), както и Монтана и Марек (Купа на претендентите). Ако някой от тях се откаже от това си право, то следващият в подреждането може да се възползва от ситуацията.
 
Ранглистата е направена на база резултатите на отделните страни в периода 2017-19. В ШЛ България заема 14 място с 49 точки, а лидер е Италия с 537.67 (три отбора в групите). В турнирите за ЦЕВ и Купата на претендентите, страната ни е на девета позиция със 140 точки, а на първо място е Турция с 269 (2 за ЦЕВ и 1 за Купата на претендентите). Максимумът на участници в трите надпревари е пет отбора, като приоритет е Шампионската лига.
 
При жените Марица извежда страната ни на девета позиция със 78.33 точки. Това позволява на пловдивчанки отново да участват директно в групите на най-престижния клубен турнир. Лидер е Турция с 489 пункта (три тима в групите). Що се отнася до Купата на ЦЕВ и Купата на претендентите, там България е на 19-о място със 71 точки и има право на един отбор в последната надпревара. Това ще бъде вицешампионът ни, който към момента се очертава да е Левски, ако няма подновяване на първенството. На първа позиция отново са южните ни съседи с 263 точки и по един клуб в двата турнира.
 
Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки