Мария Габриел и министрите на спорта на ЕС предлагат мерки за намаляване ефекта на кризата върху спорта

Тя информира за основните мерки, които са предприети от Европейската комисия

Мария Габриел и министрите на спорта на ЕС предлагат мерки за намаляване ефекта на кризата върху спорта

Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел проведе днес видеоконференция с министрите на спорта на държавите-членки на ЕС, посветена на отражението на коронавируса върху спортния сектор. Обсъдени бяха важни въпроси като обмена на информация относно предприети мерки, както и възможни допълнителни действия за намаляване на негативния ефект върху спортния сектор.

 
"Коронавирусът се отрази силно на нашите общества, икономики, на начина ни на живот. В тази криза, спортът не остана незасегнат. Красотата на спорта е да бъдем заедно, да съпреживяваме заедно - именно затова спортната сфера е един от секторите, върху които отражението на кризата е най-сериозно. Бяха отменени и отложени важни събития, като летните Олимпийски игри в Токио, европейското първенство по футбол, обиколката на Франция и други. Много спортни асоциации и клубове не могат да извършват дейност и са изправени пред сериозни финансови затруднения. Те се нуждаят от нашата подкрепа, от смели и координирани дейности. През последните години Европейската комисия и държавите-членки успешно развиха европейското измерение на спорта. Днес, на база на тези постижения, е време да подпомогнем спортния сектор с всички възможни средства - както за справяне с кризата, така и за максимално бързо възстановяване след това", заяви комисар Мария Габриел.
 
Тя информира относно основните мерки на Европейската комисия, които могат да се използват в подкрепа на спортния сектор. На първо място, Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (CRII) може да бъде насочена към подпомагане на най-засегнатите сектори. На второ, внимание заслужава новият инструмент за солидарност, насочен към временна подкрепа за смекчаване на последиците от безработицата (SURE), който би могъл да подкрепи заетите в спортния сектор. На трето, Европейската комисия прие гъвкави правила за държавна помощ, чрез които може да се подкрепи и спортния сектор.
 
Комисар Мария Габриел и министрите на спорта се обединиха и около допълнителни специфични мерки в подкрепа на спортния сектор. Те включват на първо място използване на възможностите на програма Еразъм+ в подкрепа на масовия спорт. В допълнение, пренасочване на фокуса на събития, като напр. Европейската седмица на спорта, в подкрепа на сектора. Също така ще бъде проведено изследване за оценка на последиците от кризата върху спорта, както и отчетено влиянието на намалената обща физическа активност поради наложените ограничения. В рамките на следващия европейски Работен план за спорта ще бъдат предложени бъдещи мерки за възстановена на сектора.
 
Еврокомисар Мария Габриел призова министрите да споделят добри примери и практики, за да могат спортистите и хората работещи в сектора да се запознаят и използват тази информация. С помощта на Европейската комисия ще бъде създадена онлайн платформа, която ще улесни обмяната и достъпа до тези практики.
 
"Спортът ни учи да бъдем силни, дисциплинирани, да не се отказваме, но също така ни показва и важността от солидарността, от работата в екип. Координирани мерки на европейско ниво са правилният път да подпомогнем спортния сектор, но предстои още много работа в тази насока", коментира комисар Мария Габриел.
Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки