От БФС обясниха какво става с Елитните групи

"Подновяването на първенствата при юношите е съвместимо с това, което казват от УЕФА - сезонът да продължи до трети август"

От БФС обясниха какво става с Елитните групи

Първенствата в Елитните юношески групи ще завършат на турнирен принцип. Четвъртфиналите и полуфиналите в ще се по два мача на разменено гостуване, финалът ще е в един двубой на неутрален терен. Изпадащи няма, но ще има влизащи отбори, както е по наредба. БФС ще продължи да изплаща съдийските и делегатските такси.
 
Секретарят на Спортно-техническата комисия на БФС Неделчо Михайлов обясни подробно как и защо се е стигнало до това решение.
 
 "Подновяването на първенствата при юношите е съвместимо с това, което казват от УЕФА - сезонът да продължи до трети август. Логично е юли месец да може да се подновят първенствата. За да може да бъде излъчен държавен първенец, ние се водим и от класирането в Елитните групи.
 
Предложението беше взаимствано от предишни години, когато нямаше елитни групи - да се изиграят квалификации и да се излъчи държавен първенец. В този случай преценката е да вземем отборите от първо до осмо място и да играем квалификации – два мача на разменено гостуване. Отборите с по-долно класиране ще са домакини в първите срещи. Това е малко предимство за отборите с по-предно класиране, които ще са домакини във вторите срещи.
 
Ние в момента може да предполагаме, да правим схеми. Ясно трябва да се каже, че при така създалата се ситуация не можем да кажем, че ще има изпадащи отбори. Разбира се, за следващото първенство ще има прекрояване. Икономическите условия се влошават и не се знае дали отборите ще издържат чисто финансово. Ще има влизащи отбори както е по-наредба – по  два тима. Ще видим и кой ще има желание.
 
Дали ще вкараме в наредбата за следващата година да изпадат 4 отбора, ще се мисли. Защото с 18 отбора е тежко първенство. Има проблеми и с датите за провеждане на мачове. И по тази причина нормалният формат за елитните възрасти е от 16 отбора", обясни Михайлов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки