Във Формула 1 предложили намаляване на бюджетите до 2023 година

От Ферари отказали да коментират предложението

Във Формула 1 предложили намаляване на бюджетите до 2023 година

 Шефовете на Формула 1 са предложили на отборите в спорта поетапно намаляване на годишните бюджети до 135 милиона долара до 2023 г. Управляващият директор на Гран при Рос Браун заяви преди дни, че е постигнато съгласие за 145 милиона долара за 2021 година и се преговаря за следващите стъпки за сваляне на лимита. Последният вариант е тези пари да станат $140 млн. за 2022 и след това $135 млн. за периода 2023-2025 г.

Офертата включва намаляване или увеличаване с 1 милион долара за всяко отпаднало или добавено в календара на Формула 1 състезание. Това означава, че лимитът от $145 млн. за 2021 г. важи при 21 старта, но ще е 144 милиона за 20 надпревари или 146 милиона за 22.

В предложението е добавена също така промяна в разрешените аеродинамични изследвания в зависимост от класирането в конструкторския шампионат. Предвижда се компенсация за отборите, разработващи и произвеждащи използвани и от други екипи компоненти. Всичко е изложено в писмо на Рос Браун до отборите, които тази седмица ще обсъждат офертата.

По отношение на аеродинамичните излседвания се предлага да се определи колко време може да се отделя за работа във въздушните тунели. Първите 3 отбора в подреждането при конструкторите получават 70% от общо разрешените изследвания, 4-ият в класирането – 80%. За останалите отбори количеството аероработа се увеличава с 5% за всяка следваща позиция. Това означава, че деветият и десетият ще имат право съответно на 105% и 110%.

В предложението са включени още редица точки, някои от които вече бяха договорени – като използването на болидите за сезон 2020 и през 2021 г., а други са нови. Сред тях е възможността за промяна във формата на надпреварите, за да се съберат колкото може повече стартове в максимално кратък период. Вече бе обсъждано намаляване времетраенето на Гран при уикендите на 2 дни.

Тимът на Мерцедес е настоявал за ограничение на парите, влагани за развитие на задвижващите системи. Такъв лимит няма в изпратената до отборите оферта, но щял да се обсъжда на по-късен етап.

От Ферари са отказали да коментират предложението. Италианският тим агресивно се противопоставяше на сваляне на бюджетите под 150 милиона долара. Смята се обаче, че в Маранело обсъждат предложените промени и калкулират влиянието им върху работата си.

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки