Криси Якимова: Организацията в Марица е на много високо ниво

„Всяка година клубът израства“, смята треньорката в школата на пловдивчанки

Криси Якимова: Организацията в Марица е на много високо ниво

Треньорката в школата на Марица (Пловдив) Кристина Якимова вече трета година е в клуба. През настоящия сезон тя е треньор на момичетата до 11, 12 и 13 години. Освен това през миналото лято тя отговаряше и за плажния волейбол в клуба. Криси Якимова даде интервю пред volleymaritza.bg.

– Криси, вече три години си в Марица (Пловдив), през миналия сезон спечели титлата с 13-годишните и регион Тракия и Струма с 12-годишните. Как виждаш Марица като клуб, развитие и структура.

– Да, миналият сезон беше успешен за нас като клуб. За мен Марица е клубът в България, в който на първо място организацията е на много високо ниво, това беше и нещото, което ми направи впечатление, когато започнах да работя тук. Всяка година израстването е видимо. Работата на треньорите е улеснена от гледна точка на това, че във всяка възраст освен старши-треньор има помощник-треньор, медицинско лице, което да се грижи за здравето на състезателките и кондиционен треньор, който да отговаря за тяхната физическа подготовка. Условията, в които работим са повече от отлични, както за нас треньорите, така и за волейболистките.

– Какво очакваш от финалите на твоите набори при подрастващите? Беше обявено, че първенствата ще завършат, ако се наложи и през есента. 
– Искрено се надявам да има финали. Все още не знам какво да очаквам, тъй като не е ясно още колко време ще продължи извънредната епидемична обстановка. За мен в момента е важно всички състезателки и цялото ръководство да сме здрави.

– През миналия сезон отговаряше и за плажния волейбол в клуба. Марица е един от малкото отбори, които успешно развива и плажен волейбол в България. Каква оценка би дала на представянето на състезателките на Марица на плажния корт през миналото лято?
– От скоро се занимавам с плажен волейбол и не съм много компетентна все още по тази тема, за това не мога да дам точна оценка за представянето на отборите. Единствено мога да кажа, че както и аз, така и състезателките имаме още много да учим.

– Според теб на какво ниво е плажният волейбол в България?
– Мисля, че плажният волейбол не е добре развит в България и затова нивото му не е високо.

– Смяташ ли, че с новото ръководство на БФВ ще има по-голямо развитие на плажния волейбол?
– Надявам се да е така. Иска ми се да има повече турнири за всички възрастови групи. Самото състезание е голяма мотивация, особено за подрастващите. Тежко е, когато тренираш цяло лято и участваш само на 1-2 турнира.

– Завърна се в игра през този сезон като състезателка в зала за Раковски (Димитровград), дебютира и в плажния волейбол. Какво беше усещането?
– Ще започна с темата за плажния волейбол. Техниката е много различна от волейбола в залата. В началото играех така, както и в залата и в средата на гейма вече нямах сили. Славена Никова тренираше, но в един момент се оказа, че няма партньор и аз се съгласих да участвам с нея на един турнир в Бяла. Имахме две седмици да се подготвим. Стоян Вулджев тренираше подрастващите двойки на Марица и ние се включихме в тренировките с тях. Изненадата за мен беше, че ми хареса и продължихме да тренираме със Сиси и след турнира в Бяла. Има още много неща, които не са ми ясни. Имам желание да се уча и развивам на пясъка. Относно играта ми в Раковски този сезон, не беше планувано, просто така се получи. Аз не се бях състезавала от последното ми участие с отбора на Левски (София) в началото на 2016г., но тръпката определено си е имаше. Беше голямо предизвикателство и се надявам да съм помогнала на отбора. Ще си призная, че всъщност, през повечето време наблюдавах Диян Боюклиев и откраднах много неща от него, които са ми полезни за развитието ми като треньор. Благодаря, Дидо! Важно е да отбележа, че всъщност, за да се случи всичко това ми помагаха и останалите треньори от клуба, защото имаше ситуации в които трябваше да съм на две места едновременно, което е ясно, че е невъзможно да се случи.

– Намираме се в много сложна обстановка. Как успя да се справиш с карантината и смяташ ли, че ще се върнем по-бързо към нормалния начин на живот?
– Преминаваме през нещо, което преди 6 месеца сме гледали само по филмите. Аз лично се замислих за някои важни неща в живота, които преди това съм пренебрегнала с ежедневните ангажименти и проблеми. Опитвам се да извлека плюсовете от случващото се. В началото, както за повечето хора, така и за мен беше голям шок, но бързо се приспособих към създалата се ситуация. Опитвам се да мисля позитивно. Вкъщи спазваме препоръките на щаба. На състезателките от отборите бяха изпратени тренировки в домашни условия. Мисля, че ще е нужно още време, за да се върнем пак към нормалния живот и се надявам тежката част вече да е минала.

– Какво ще си пожелаеш?
– Здраве! Пожелавам си здраве за състезателките, треньорите, ръководството, за семействата и близките ни, за всички! Пожелавам си и в най-скоро време да се върнем към нормалния живот.
Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки