Забравеният герой на 70 г.

С гол на Стефан Михайлов ЦСКА поваля титана Аякс

Забравеният герой на 70 г.

 Авторът на един от най-значимите голове в ис­торията на ЦСКА - Сте­фан Михайлов, навършва 70 г. днес! Нападателят носи легендарния успех с 2:0 над могъщия Аякс през 1973 г., с който се слага край на 3-годишната до-минация на нидерландците в КЕШ.

Макар да е автор на ед­но от най-значимите по­падения в историята на клуба, Михайлов е сред по­забравените фигури. Име­то му обаче е записано за­винаги по най-славните страници на армейците, пък и на българския фут­бол.

ЦСКА изумява целия свят с детронирането на Аякс. През лятото голяма­та звезда Йохан Кройф е преминал в Барселона, но всички други значими игра­чи на холандската машина са налице - Бланкенбург, Хулсхоф, Pen, Неескенс, Кайзер...

Първият сблъсък е в Ам­стердам на 24 октомври 1973 г. Гола реализира Пит Кайзер в 14-ата минута, а в 39-ата Стоян Йорданов спасява дузпа, изпълнена от Джони Peп.

Преди реванша играчи­те на Аякс са надменни. Димитър Пенев, който тогава вече има 9-годишен стаж като защитник на ЦСКА, разказва, че нидерландците играят ко­мар до късно в хотел "Балкан" (пo-късно "Шератон") и пият бира. Армейците пък са "забити" на лагер в хотелче до манастира в село Герман. Нервите на началниците са крайно обтегнати, защото 4 дни по-рано тимът губи от Спартак Плевен (1:2) и всички отписват ЦСКА срещу Аякс.

"Вие Плевен не можете да биете, какво остава за Аякс", коментират шефовете...

С търпелив подход оба­че ЦСКА сътворява чудо­то. Първия тон задава Ди­митър Марашлиев в 68-ата минута, когато заси­ча с глава центриране на неумолимия Георги Денев. Така след 1:0 в редовното време се стига до продъл­жения. А съдбата пожела­ва герой да стане едно скромно 23-годишно мом­че от Кюстендил, привле­чено сезон по-рано от Вел­бъжд.

Преди пускането на Стефан Михайлов обаче се разразява голям спор на пейката. Треньорът Ма­нол Манолов иска да вкара Стоил Трънков, а начални­кът на футбола Стефан Божков настоява за Ми­хайлов. В крайна сметка надделява Божков. И скоро след това решението се отплаща. В 116-ата минута Паро Никодимов подава на Михайлов, кой­то с далечен изстрел изненадва вратаря Стуй и бе­лежи за 2:0. Шутът е нео­чакван дори за телеви­зионните оператори, кои­то едва хващат гола. И чу­дото е факт! Титанът Аякс, абсолютният доминатор в Европа, е повален от ЦСКА. Така армейците за първи, но не и за после­ден път отстраняват действащ носител на КЕШ. Тепърва ще дойде ред на Нотингам и Ливър­пул. А героят Стефан Ми­хайлов е увековечен с пе­сен от феновете: "Смяна стана в ЦСКА, в игра Ми­хайлов влиза, и докато се разбра, втори гол на Стуй наниза". С премията за славното детрониране на Аякс нападателят си купува „Москвич"

Впоследствие кюстенди­лецът е титуляр и в два­та четвъртфинални дуела с Байерн, вече през про­летта на 1974 г. Първият завършва 1:4 в Мюнхен, а в реванша ЦСКА побеждава с 2:1. Червените изпускат ново чудо, като Михайлов и Никодимов удрят греди в София.

В крайна сметка карие­рата на Стефан Михайлов не "избухва" след гола сре­щу Аякс, макар да има и други силни моменти. Той остава три сезона на "Ар­мията"-от 1972 до 1975 г. Общо записва 90 мача и 31 гола във всички турнири. Освен срещу нидерландците друг негов паметен двубой е срещу Черно мо­ре за първенство в Борисовата градина. Датата е 1 март 1974 г., а 4 дни по-късно ЦСКА гостува на Байерн за КЕШ. Армейците побеждават варненци с 4:3, а Михайлов вкарва и 4-те гола!

Той има и хеттрик срещу Дунав през 1972 г. (4:0). А не пропуска да се разпише и във вечното дерби - при 2:1 на 28 септември 1974 г.

В крайна сметка Михай­лов се прибира в родния Велбъжд, но едва 26-годишен слага край на състеза­телната си кариера, за да... влезе в мината. Той става копач, а след това и технически ръководител в рудник край Бобов дол. Работи като миньор цели 19 години. Пенсионира се първа категория и живее в Бобошево. Синът му Иво също тръгва по футболни­те му стъпки - като юно­ша играе за ЦСКА, а в ели­та е носил екипите на Вел­бъжд, Черно море, Локо Пд и др. Михайлов-младши за­писва близо 200 мача в А група, докато баща му остава със 79.

Но Стефан Михайлов не е забравен. И днес 70 г. на­вършва не просто бивш нападател, а човекът, който в един миг на гени­алност предначерта слав­ния път на ЦСКА да детро­нира европейски шампио­ни.

Капитанът на Лудогорец чете на деца

Инициативата се проведе в НУ “Васил Левски” в град Лозница

Джокович към Григор: У нас говорим за теб

Сърбинът забранил на сина си да носи гривни като на българина

Футболният отбор на Народното събрание с контрола във Враца

Вижте подробности

Александър Сано: Не повярвах, че световният ред допусна българин да вземе Златната топка (ВИДЕО)

Актьорът с култови признания в подкаста на Код Спорт

Зидан поема олимпийския огън във Франция

Треньорът част от подготовката за игрите

Новият враг на Барса с голям гаф на "Герена"

Ковач е недолюбван от феновете на Левски

Задава се шоу! Стоичков срещу Балъков

Вижте подробности

Турска легенда свали лампа, за да закачи секс люлка, потроши имение

Вижте подробности

Секс скандал в женския футболен тим на Бразилия

Вижте подборности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки