Стефан Велев: С Илиан Илиев си знаем и кьтните зъби

Ако не беше предложението на Черно море, нямаше да се върна в България, обяви халфът

Стефан Велев: С Илиан Илиев си знаем и кьтните зъби

В началото на юли Черно моря обяви завръщането у нас на халфа Стефан Велев. След два сезона в румънския Сепси (56 мача, 1 гол) 31-го­дишният полузащитник от­ново избра да работи с Илиан Илиев. Преди да поеме в посока Сепси, Велев спечели Купата на България със Сла­вия срещу един от бившите си отбори - Левски. За карие­рата си дотук, работата с Илиан Илиев и бъдещето на "Тича" той се съгласи да от­говори на въпросите на "Те­ма Спорт".

Стефане, как се чувстваш в Черно море, здравословно всичко наред ли е покрай си­туацията на "Тича"?
- Благодаря, добре съм. Засе­га всичко е нормално. Най-важ­ното е, че здравословно всичко е наред. С повечето от момче­тата в отбора се познавам, но постепенно навлизам в об­становката. Много от тях бя­ха под карантина и се връщат по двама, по трима към зани­манията. Тепърва ще се срабо­тваме. Работим здраво и чака­ме новия сезон. Надявам се да сме добре подготвени, макар че трудно се прави такава подготовка едва ли не от днес за утре. Специално за треньор­ския щаб.

Бързо ли се разбра с Черно море и имаше ли и други вари­анти пред себе си?
- Да, имах, включително и от България. Дори можех да остана в стария ми отбор Сепси. Първоначално говори­хме за кратко удължаване на договора ми, но впоследствие с напредване на времето ми предложиха контракт за още една година. Но прецених, че с оглед ситуацията за мен и мо­ето е семейство е най-добре да се приберем. А и многократ­но съм работил с Илиан Илиев и това надделя за избора ми да дойда във Варна. Приоритет ми беше Черно море.

С Илиан Илиев ще работиш в четвърти отбор...
- Както се казва, с него си знаем и кътните зъби. Бяхме в Берое, Левски, а после и в Локо­мотив Пловдив.

Какво ще гони Черно море през новия сезон?
- Много е рано и трудно при сегашната динамична обста­новка да се правят прогнози. Има много фактори с този ви­рус. Дано всичко да е нормално и да няма спирания. Но това, което си поставяме като зада­ча и ние в съблекалнята, е влизане в първата шестица.

Смяташ ли, че ако не бяха проблемите със заразените играчи. Черно море имаше си­ли да пребори Ботев Пловдив и Славия за място в Лига Ев­ропа?

- Дори и преди да знам, че ще дойда в Черно море, съм гледал доста мачове на отбо­ра. Тимът игра много силни и имаше качествени двубои. За съжаление загуби доста точки след равенства, в които заслу­жаваше да спечели. Аз бях убе­ден, че, ако отборът бе с всич­ки футболисти, имаше огро­мен шанс да играе в Лига Евро­па. Но всичко вече е минало. Не може да върнем нищо, затова трябва да гледаме само в бъде­щото представяне.

Като изключим Илиан Илиев, ситуацията с коронавируса ли бе другата причина да напуснеш Румъния?

- По-скоро не. Да, надделя, но не е основно. Друго е семей­ството ти да е в България, да си до него. Знаеш каква е об­становката в страната. Всич­ко е много по-лесно като цяло, отколкото в чужбина. Така че факторите са много. Но със си­гурност, ако нямах това пред­ложение от Черно море, може би нямаше да се върна в Бълга­рия. Но в крайна сметка така е трябвало да бъде. Аз съм дово­лен от избора си.

На кой роден отбор би оприличил Сепси и каква е оценката ти за нивото на футбола в Румъния, като игра и организация, спрямо България?

- Трудно е да правя съпо­ставка с роден отбор, но опре­делено е тим, който може да играе в Топ 6 на Румъния, а то­ва не е никак малко. През тази година имаше малко сътресе­ния в клуба. Смениха се треньо­ри, доста футболисти ни напу­снаха, други дойдоха. Това по­влия да не сме в Топ 6. В момен­та за съжаление се бори да оце­лее, да остане в групата. Но доколкото дочух, може да ня­ма изпадащи в Румъния. Аз бях две години там. Първата ни­вото бе по-високо, отколкото втората. Разликата се усещаше. Не мога да кажа, че румън­ското първенство е много по-силно от българското като игра. Може би една идея само. Има доста сериозни отбори. Иначе са по-добре по отноше­ния на условията.

Построиха се доста нови стадиони там инвестира се сериозно в бази­те. В това отношение са до­ста по-добре от нас. Финансово как са нещата?
- Повечето клубове там са финансово по-добре. На нашия специално му помага и унгар­ското правителство и е един от най-коректните в Румъния. Но има и такива, които изпи­тват немалко проблеми и не се плаща на време.

Следиш ли ситуацията в Левски, където изкара два се­зона, и смяташ ли, че това бе от успешните ти престои в кариерата?

-Да, запознат съм със случва­щото се в Левски. Аз следя си­туацията във всички свои бив­ши отбори. Определено това, което става на "Герена", не е добро. Но да се надяваме, че всичко ще се оправи възможно най-бързо. Всички знаем какво означава Левски за българския футбол. Аз съм човек, който винаги се самокритикува. За мен лично играех много силно тогава в Левски. Просто полу­чих контузия и след нея може би не ми се гласува пълно доверие от някои хора

Но не съжалявам за периода на "Герена". Научих доста, до­коснах се до един голям клуб. В крайна сметка това е опит. Причините да се стигне до се­гашното състояние на Левски не са от три месеца или годи­на. Това се е натрупвало с го­дини. Сега вече рефлектира върху клуба и е доста трудно да се справят, но дано да няма по-сериозни проблеми. Помним преди време какво се случи, ко­гато ЦСКА ги нямаше, какво бе­ше. Не е същото в Първа лига без тези отбори.

Ще успее ли някой най-после да спре Лудогорец?
- Лудогорец е хегемон и трудно може да бъде спрян, но рано или късно и това ще се случи. Не зная дали ще е този сезон, който започва или след­ващия, или след три години, но серията им ще свърши. Про­сто трябва много работа в останалите отбори, за да ги догонят някак. А в Разград до­казаха, че се работи правилно, и затова имат такова по­стоянство.

Връщането в България да­ва ли ти надежди за повиква­телна за националния отбор, на когото предстои през есента участие в Лигата на нациите, а през пролетта и бараж за европейското пър­венство?
- Всеки един футболист ще се радва, ако го викнат в на­ционалния отбор. На мен оба­че ми е малко странно... Може пък като съм си тук, да има по­вече наблюдение върху мен, да ме видят. Защото явно, като играеш в чужбина и нямат та­къв поглед върху нещата. Явно е по-трудно да те викнат в на­ционалния отбор от чужбина. Ще видим, времето ще пока­же. Аз ще работя на максиму­ма, както винаги съм го пра­вил, и ако решат, че ще съм по­лезен на отбора, винаги ще е отзова на повиквателна.

Илиан Илиев: Най-важното е, че не получихме гол от Пирин

"Липсваше ни последния удар, за да победим", каза треньорът на Черно море

Храбър Пирин спря и Черно море (ВИДЕО)

"Моряците" с претенции за червен картон

ЕУФОРИЯ НА "ТИЧА": Мощен Черно море преби Левски с 3:1 (ВИДЕО)

"Моряците" отново са втори

Допълнителни мерки за сигурност на "Тича" за Левски

От Черно море обявиха важна информация

Три дни почивка за футболистите на Черно море

Играчите получиха отлични новини от треньорския щаб

Илиан Илиев: Просто нямаме потенциала да станем шампиони

"Загубата е разочароваща", обяви той

ШОК ЗА ЧЕРНО МОРЕ: Берое спря "моряците" с 2:0 (ВИДЕО)

Трета загуба за варненци от началото на сезона

Илиан Илиев:  Дано трети път не се спънем в един и същи камък

Треньорът на Черно море говори след успеха над ЦСКА

Героят за Черно море Живко Атанасов: Винаги вкарвам значими голове

Той не показа липса на самочувствие след попадението си срещу ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки