ДОМИНАЦИЯ: Хамилтън ги би и със спукана гума! (ВИДЕО)

Верстапен финишира втори, Ботас остана извън Топ 10 в Гран При на Великобритания

ДОМИНАЦИЯ: Хамилтън ги би и със спукана гума! (ВИДЕО)
Люис Хамилтън спечели изключителна победа в Гран при на Великобритания. Тимът на Мерцедес беше на път да запише двоен успех на "Силвърстоун", но две обиколки преди края гръмна предната лява гума на Валтери Ботас. В последното завъртане същото се случи и с Хамилтън, който обаче успя да докара болида до карирания флаг! Ботас пък за пръв път през сезона остана извън Топ 10, след като мина през бокса.
 
Макс Верстапен завърши втори, а Шарл Льоклер трети. Младият монегаск се движеше четвърти никакви шансове да догони Макс, но инцидентът с Ботас му подари място на подиума днес. Съотборникът му във Ферари - Себастиан Фетел, се нареди десети.
 
Малшанс сполетя Нико Хюлкенберг при завръщането му във Формула 1. Германският пилот, който замести заразения с коронавирус Серхио Перес в тима на Рейсинг Пойнт, получи повреда преди старта, която механиците му не успяха да отстранят. 
 
На старта Хамилтън леко се забави, но Ботас не успя да се възползва и остана втори. Льоклер мина за кратко пред Макс, но скоро Верстапен върна третата си позиция. 
 
Даниел Рикардо прогресира до шестото място преди да се стигне до инцидент между Алекс Албън и Кевин Магнусен, след като двамата се удариха и пилотът на Хаас излетя в чакъла, което изведе кола за сигурност още в началото. 
 
При рестартарта не се случи нищо сензационно. Люис запази първото място. Ботас бе близо, а двата Мерцедеса бързо започнаха да се откъсват напред. 
 
В следващите обиколки статуквото не се промени, като Ботас бе на около 1,5 секунди зад Люис, а Верстапен изоставаше на почти 4 от финландеца. 
 
Десетина обиколки преди края пилотите на Мерцедес се оплакаха от вибрации и износване на предна дясна гума. Авансът на Хамилтън бе скочил до над 4 секунди, след като Ботас явно се отказа от борбата или пък намали умишлено, за да пази гумите. 
 
Кими Райконен пък мина през бокса след счупено предно крило, докато Ланс Строл се смъкна до 10-ото място, след като тотално износи гумите си. Драмата настъпи за Ботас, след като само 2 обиколки преди края той спука предна лява гума и загуби няколко позиции. Той се добра до бокса, като се върна на пистата едва 12-и. 
 
Макс също мина през бокса в търсене на най-бързия тур, а в последната обиколка драмата стана пълна, защото и Хамилтън спука предна лява гума. Британецът обаче успя да пресече финала пръв, въпреки че загуби почти целия си аванс от 30 секунди. 
 
Хамилтън вече е с 88 точки, с цели 30 повече от Ботас, докато Верстапен е с 52. 
 
ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

Верстапен четка екипа си

Вижте какво каза нидерландецът след успеха в Япония

Трета двойна победа за Ред Бул през сезона

Вижте подробности

Хамилтън:  Най-доброто усещане през последните три години

Пилотът на Мерцедес доволен от своя болид

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки