Сан Икер сложи край на легендарната си кариера (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Всичко се постига с работа и усилия“, посочи Касияс в емоционално обръщение

Сан Икер сложи край на легендарната си кариера (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вратарят на Порто Икер Касияс обяви официално, че прекратява състезателната си кариера.

39-годишният испанец се присъедини към "драконите" през 2015 година, но не е играл от април миналата година, когато претърпя сърдечен удар.

Преди това Касияс игра в 16 сезона за Реал Мадрид и записа 725 мача. В толкова се появява на терена вратарят, който е на второ място във вечната класация за най-много изиграни срещи за "Реал". Изпреварва го единствено друга легенда - Раул, който записа 741 срещи с бялата фланелка.

Днес, с емоционално обръщение в социалните мрежи Сан Икер заяви, че е достигнал края на активната си спортна кариера.

"Важни са пътят, по който вървите, и хората, които ви придружават, а не крайната му точка. Тя се постига с работа и усилия. Мога да кажа, без да се колебая, че това е беше моят път и съм на мечтаната крайна точка", написа Икер.

Роден в Мадрид и преминал през школата на местния "Реал", Касияс подписва първия си професионален договор с "белите" през 1999 г. След това играе в третия и втория тим на "Кралския клуб", а дебюта си за европейския хегемон прави на 12 септември 1999 г. срещу "Атлетик" Билбао. 3 дни по-късно Касияс подобрява рекорда за най-млад вратар в Шампионската лига - само на 18 години и 177 дни. Той пази срещу "Олимпиакос" в груповата фаза на турнира (рекордът подобрява Миле Свилар от "Бенфика", който през 2017 г. е на 18 години и 65 дни в мача срещу "Манчестър Юнайтед").

И така започва "бялата" приказка на Икер! Минута след минута, мач след мач, сезон след сезон, Касияс си бетонира място в рамката на вратата на "Реал".

В периода 1999-2015 г. Касияс помага на "Кралския клуб" да стане 5 пъти шампион на страната, да спечели 2 Купи на краля и 4 Суперкупи на страната.

На европейската сцена той също блести. Касияс 3 пъти е вдигал над главата си трофея от Шампионската лига, 2 пъти е прегръщал Суперкупата на Европа.

През 2015 г. футболният свят беше шокиран! Касияс и "Реал" тръгнаха в различни посоки. И докато всички си мислеха, че вратарят ще завърши своя професионален път на "Сантяго Бернабеу", от "Порто" действаха!

Касияс замина за Португалия, а заедно с "драконите" продължи да печели. Два пъти стана шампион на страната и завоюва по веднъж Купата и Суперкупата на страната.

Преди година Касияс влезе по спешност в болница, след като получи инфаркт по време на тренировка. Той успя да се възстанови и дори да поднови занимания, но за всички беше ясно, че скоро ще дойде мигът, в който оттеглянето му ще стане реалност.

И докато печелеше трофеи на клубно ниво, Касияс беше част и от онези славни години на испанския национален тим. Той е световен шампион с "Ла Роха" през 2010 г., както и два пъти европейски първенец - през 2008 и 2012 г.

Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Барса иска звезда на Арсенал

Вижте подробности

Нови проблеми за Тонали и Нюкасъл

Разкриха още залози на халфа

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки