Михаил Таков: Моят набор е с най-големи успехи

С Ивайло Маринов бяхме съотборници, а после му станах треньор и той взе европейската титла през 1991-а

Михаил Таков: Моят набор е с най-големи успехи

 Михаил Таков празнува 60-годишен юбилей днес. Роденият на 9 ав­густ 1960 г. в София бивш боксьор е много­кратен шампион на България, медалист от най-престижните све­товни състезания, дъл­гогодишен капитан на националния отбор и негов безспорен лидер с интелигентността и уменията си. "Тема Спорт" потърси Таков за интервю по случай неговия празник.

Г-н Таков, как се чув­стваш в навечерието на този юбилей и изоб­що тази цифра отгова­ря ли на младежкия ти дух?
- Аз не мога да повяр­вам, че този набор, с кой­то направихме най-голе­мите успехи в българския бокс, вече сме на тези го­дини. Имам предвид Ивайло Маринов, Пешо Лесов, аз. Пешо Стоименов... Покрай мен обаче сега има много млади момчета и затова не мо­га да го усетя, че съм на 60. Връщайки се назад, на тази възраст треньори­те преди нас ги пенсио­нираха. Визирам Кон­стантин Николов-Замората, Богдан Чакъров, Васил Костов-Вазата... Такова беше времето. А аз какво да кажа? Когато живееш с по-младите и имаш желание да помог­неш на този с нещо, а на другия с друго, така вре­мето сякаш минава неусетно.

Общо взето, за тези години си постигнал ед­ни от най-големите ус­пехи с бронз от светов­но първенство, три бронза от европейско и сребро от онези Игри на дружбата, които не се водят олимпийски...
- И двойно по-големи са успехите, които съм по­стигнал после като тре­ньор.

С кои се гордееш пове­че - на ринга или около ринга?
- Всичко е в бокса. Този спорт има нужда и от съ­стезатели, и от треньо­ри, и от опит. Аз се рад­вам за всичко, което съм постигнал. И като състе­зател това, което съм направил, и като тре­ньор, защото съм помогнал на куп боксьори да вземат призови отли­чия. Хората не могат да повярват, че с Ивайло Маринов бяхме заедно на европейско първенство през 1981 година, а през 1991-ва аз му бях тре­ньор и той като за по­следно стана европейски шампион (смее се).

Това е, защото ти малко по-рано реши да сложиш край.
- Да, такива бяха вре­мената тогава. Така се случиха нещата. Аз, Ивайло и Пешо Лесов из­карахме жълтеници, но пак взимахме медали на­горе.

През 1991 година си Треньор на годината, през 2012-а пак Треньор на годината. Кое от двете отличия беше по-трудно?
- Няма лесно в тре­ньорската работа. По-лесна е работата на състезателя отколкото на треньо­ра. Състезателят си ми­сли само за себе си, за да направи това, което трябва да направи. А ве­че в треньорската рабо­та отговаряш за всеки един. Аз съм имал отбори по 30-40 човека, нали? На всеки един трябва да го­вориш, да казваш как да се готви, да преценяваш на какво ниво ще се кла­сира. В професионалния бокс също съм постигал успехи и се радвам, че на тази годишнина вече имам едно внуче, сега ча­кам и второ. Дай Боже да има още.

Един щастлив човек...
- Да, така е. Може да се каже.

Да не забравяме, че под твое ръководство е последният олимпийски медал и последният све­товен, тъй като знаем, че Радо Панталеев е твой боксьор. Сега Тер­вел е с международен по­яс и Кубрат, на който си бил дълги години личен треньор, ще боксира за световната титла...
- Ами не е малко. Не може да не съм доволен, нали? Пожелавам си здра­ве и семейството да ме радва. В бокса ще правим още каквото можем, за­щото има такива, кои­то имат желание да се развиват и да вървят на­пред.

Голяма победа за Петко Петков в Рим, спечели престижно състезание

Родният футболист трупа успехи в бразилското жиужицу

Българин стана европейски шампион по бокс

Викторио Илиев триумфира при младежите в Хърватия

Страхотно! Отвори се нов шанс за български медал на Олимпийските игри

Натурализирахме световна звезда

Трима българи на финал на Европейското по бокс за младежи

Вижте подробности

Европейската федерация по бокс засне филм за Стойка Кръстева

Вижте подробности

Усик не може да се справи с мен, убеден е Тайсън Фюри

Британецът с поредно интересно изказване

Серафим Тодоров: Флойд Мейуедър трябва да ми се отблагодари

Вижте подробности

Международната боксова асоциация с нови проблеми

Асоциацията на летните олимпийски международни федерации я изключи

Националът Сами Халил загуби на Европейското по бокс за младежи и девойки

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки