Куман: Най-впечатлен съм от Педри

Меси изпълнява свободните удари по-добре от мен, признава треньорът на Барселона

Куман: Най-впечатлен съм от Педри

На 27 ноември ще станат 100 дни, откакто Роналд Куман пое Барселона.

Традиционно първите оценки се правят именно след този срок. Нидерландецът даде интервю за „Мундо Депортиво“, в което анализира началото на сезона.

57-годишният специалист заяви, че е доволен от представянето на Меси, когото смята за безспорно най-добрия в света, и похвали усилията на Грийзман.

Доволен ли сте от представянето на отбора до момента?

- Като цяло съм доволен. Чувствам се много комфортно и добре в работата, която вършим. Опитваме се да се усъвършенстваме, например да играем с по-голям интензитет. Има много неща, в които сме на прав път. Не съм доволен от последните мачове, в които загубихме много точки. Но ние сме в началото. Трябва да развиваме много аспекти и да продължим по пътя, който сме поели.

През лятото съставът беше преустроен. Доволен ли сте от групата, с която работите?
- Много фактори имат значение тук, например финансовото състояние на клуба. Работя с играчите, които имам. Но ако ме питате дали това е идеалният отбор за мен, имам съмнения. Винаги може да подобрите нещата. На някои позиции сме доста ограничени. В главата си знам от какви футболисти се нуждаем, но Барса преминава през тежък финансов момент, така че не мога да искам много.

Ще има ли нови попълнения през зимата?
- Вече няколко пъти казах какво ни липсва. Ако имаме възможност, ще се опитаме да привлечем някой, да.

Името на Мемфис Депай се споменава най-често...
- Първо, не е моментът да говорим за играчи, които не са тук. Вярно е, че с неговото име често се спекулира, тъй като изигра доста срещи в националния отбор като деветка при мен. Но той не е в състава ни, ще видим какво ще се случи в бъдеще.

Едно от първите решения, взети от вас и клуба, беше да се откажете от някои ветерани в състава. Но все още има доста опитни фигури. Как оценявате представянето им?
- Преди всичко те правят всичко възможно. Самите те реагираха след случилото се миналата кампания. Видяха, че нещата трябва да се променят, и като цяло съм много доволен. Старейшините в екипа ни са ангажирани и работят добре, нямам оплаквания.

Юмтити започна да работи с групата всеки ден. Може ли той да е като "входящ трансфер" за вас през зимата?
- Възможно е, но мисля, че този играч все още физически пропуска нещо. Той тренира, но в определени аспекти не може да прави всичко с групата. Ала след време, ако всичко е наред, Юмтити може да ни бъде полезен.

Възможно ли е да вземете Ерик Гарсия от Ман Сити през януари?
- Не знам, зависи от английския клуб.

Установихте система 4-3-2-1, но доста хора я критикуват. Все още ли се доверявате на тази формация?
- На този етап да. Но не се вманиачавайте по 4-2-3-1 или 4-3-3. Ако един играч промени малко позицията си, едната система е същата като другата. В днешно време една формация трябва да е силно променлива. Трябва да се; анализират противниците, техните, силни и слаби страни. В крайна сметка търсим най-доброто за отбора.

Да поговорим за Меси. Изразихте задоволството си от него наскоро...
- Още в първия ден говорих с него съвсем откровено. Не съм се съмнявал никога в Лео Меси. Гледам го как тренира и наистина обича да играе. При първата ни среща му казах, че той е най-добрият в света, а аз предпочитам номер едно на планетата да е в моя отбор.

От друга страна, Грийзман не изглежда особено уверен...
- Антоан има нужда от малко повече увереност, а тя. идва с вкарването на голове. Не мога да кажа, че той не работи и не се труди, но може да се чувства малко по-свободен. Грийзман работи толкова усилено и се опитва да промени нещата. Мисля, че в крайна сметка ще стигне където иска.

Кой изпълнява преките свободни удари по-добре - вие или Меси?
- Трудно мога да определя. Вероятно това е Меси, защото вкарва повече. Ето защо има повече години от мен в Барселона.

Контузията на Ансу Фати е тежък удар, който ще го извади от игра за четири месеца. Колко важно е това?
- Той е добър играч по крилата, който може да играе като деветка и който е показал, че е способен на магически моменти. Ансу ще ни липсва. От друга страна, трябва да го приемем и ще дадем възможности на други играчи, ако скоро се възстанови от операцията си.
Дембеле без малко да напусне през лятото. В последно време обаче записва доста минути. Какво виждате в него?
Преди всичко самият играч е физически по-добре, тренира усилено и дори прави допълнителни сесии. Когато е в добра форма, качествата му не може да бъдат оспорени. Дембеле е бърз играч, който може да играе от двете страни на атаката, справя се в ситуации един на един и има голов нюх. Доволен съм как работи напоследък.

Може ли Дембеле да бъде решението за заместник на Фати?
- Да, Усман сега трябва да покаже постоянство.

Променен ли е Барселона от деня, в който пристигнахте?
- Малко. COVID-19 като цяло променя всичко в целия свят. Липсва ни атмосферата на терена и това ни струва много. Също така за футболистите е трудно да играят без публика.

А испанският футбол променил ли се е от деветдесетте, когато играехте?
- Почти същият е. Има отбори, които знаят как да получат възможно най-добрия резултат в даден мач. Малките тимове винаги се опитват да усложнят живота на големите. Така беше и преди.

Какво е мнението ви за ВАР?
- Аз съм за видеосистемата, особено за ситуации, в които няма дискусии. Не съм съгласен обаче и с някои трактовки. С ВАР се вижда всичко, но не е добре да се намесват във всякакви действия, които са по-субективни.

Изминаха 25 години, откакто напуснахте Барса като играч. Можеше ли да се върнете по-рано?
- Да, защото имаше два момента, в които можех да поема Барса. Първият, когато Ла-порт спечели изборите, а аз бях в Аякс. Тогава не се съгласиха да платят за мен и затова наеха франк Рийкард. Вторият път беше през януари, когато Барселона се нуждаеше от треньор. Тогава обаче планирах участието на Нидерландия на европейското първенство и не исках да напускам.

Задали ли сте си някакви конкретни цели през този сезон?
- Бихме могли да кажем, че променяме нещата и даваме възможности на младите хора. Но в крайна сметка да бъдеш в Барса означава да се опиташ да спечелиш всички трофеи.

Кой играч ви впечатлява най-много?
- Ще кажа Педри, най-вече защото не го познавах. Бях наясно, че Барса го е взел от Лас Палмас, но според мен никой не очакваше такъв бум на кариерата му до момента. Той е на 17 и играе с най-добрите в Барселона. И се справя наистина добре.

Страхувате ли се, че изборите за президент могат да повлияят на бъдещето ви?
- Не, защото не зависи от мен. Единственото, което за мен има значение, е да играем добре и да печелим мачове. Не се страхувам, спя спокойно.

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 1:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки