Новият треньор на Лудогорец е Литовския Моуриньо

Причината за този прякор е ....

Новият треньор на Лудогорец е Литовския Моуриньо

Наричат новия треньор на Лудогорец - Литовския Моуриньо заради изключителната теоретична подготовка и заради факта, че никога не е играл футбол. Валдас Дамбраускас стана абсолютен хит само за 10 дни у нас най-вече заради участието си в местната версия на „Стани богат“, с която печели парите за обучението в Англия.

44-годишният специалист не се припокрива с треньорския стереотип и около неговия живот има изключително много интересни моменти.

„Не отидох на състезанието с мисълта да изкарам парите, които да ми осигурят заминаването за Англия. Реших, че ще е забавно да си изпитам възможностите. По това време животът в Литва беше тежък и затова избрах да замина на Острова, за да изкарам треньорски курсове и да науча английски“, разказва Дамбраускас.

Популярното португалско издание „Маиш футебол“ посвещава голям материал на литовския треньор, като използва за събеседник португалския специалист Еди Кардосо, който учи заедно с литовеца в Лондон Метрополитън Юнивърсити. В момента Кардосо води втородивизионния португалски Лулетано.

Двамата работят благотворително в нискоразредния "Лондон Тайгърс", където обучават деца, които не могат да си позволят да плащат таксите. Дамбраускас работи също така в школите на Манчестър Юнайтед, Фулъм и Брентфорд.

„Валдас завърши преди мен. Може би е малко по-умен (смее се). Той е истински мозък. Обсебен е от шаха, чете много, пише и учи изключително бързо. Покрай мен дори научи португалски. Държи страшно много на детайлите и това обяснява успехите, които постига“, разказва Еди Кардосо.
Той добаня, че още в университета са му лепнали прякора Литовския Моуриньо. Дамбраускас е сравняван също с Андре Виаш-Боаш, но той предпочита паралелите с Моуриньо.

„Жозе е невероятен треньор. Следях го още от Порто, където играеше моят сънародник Едгарас Янкаускас. Но най-вълнуващи бяха годините, когато премина в Англия. Той е революционер, той е различен, той наистина е Специалния“, разказва треньорът на Лудогорец и отбелязва, че първият му сблъсък с португалския футбол е, когато гледа легендарния мач от европейското през 1984 година между „мореплавателите“ и Франция. Въпреки че тогава е едва на седем, срещата му прави огромно впечатление.

Самият Дамбраускас отбелязва в свой пост във Фейсбук от среща на световното в Русия през 2018 година, че мечтата му е да бъде на мач от Мондиал и това се превърнало във фиксидея, след като гледа драматичното реми 1:1 между България и Италия на откриването./Мач Телеграф 

Лудогорец обяви кога пуска билетите за Левски

Деца и пенсионери ползват 50% намаление

Лудогорец падна от Стяуа след скандална дузпа (ВИДЕО)

"Орлите" загубиха с 2:3 в контролна среща

Дерменджиев: Има умора в нашия отбор, паузата идва навреме

"Изиграхме добър мач", каза треньорът на Лудогорец след разгрома над Локо (София)

Пьотровски хвали Неделев след успеха

Капитанът на Лудогорец вкара на ЦСКА 1948

Дерменджиев: Това е пореден ценен трофей за Лудогорец

Треньорът на "орлите" не скри радостта си след спечелената Суперкупа на България

СЛЕД ДУЗПИ: Лудогорец ликува със Суперкупата (ВИДЕО)

Двамата в мача на "Ивайло" бе голяма

Лудогорец и ЦСКА 1948 в спор за Суперкупата

Двата тима подновяват футбола у нас

Дерменджиев: Доволен съм от цялостното представяне на отбора

Треньорът на Лудогорец говори след контролата с Млада Болеслав

Лудогорец приключи контролите в Турция с равенство срещу корави чехи (ВИДЕО)

Разградчани завъртяха 1:1 срещу Млада Болеслав

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки