ОФИЦИАЛНО: УЕФА глоби 9 клуба, ще се занимава с Барса, Реал Мадрид и Ювентус по-късно

Вижте тук какви санкции ще понесат разкаялите се отбори от Англия, Испания и Италия

ОФИЦИАЛНО: УЕФА глоби 9 клуба, ще се занимава с Барса, Реал Мадрид и Ювентус по-късно

УЕФА одобри мерките за реинтеграция на девет от клубовете, които се отказаха от участието си в Европейската Суперлига. Отборите на Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Интер, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм ще вземат с 5% по-малко от наградните фондове от европейските клубни турнири, в които участват, като санкцията ще важи за един сезон.

Въпреки това, Барселона, Реал Мадрид и Ювентус отказаха да признаят напълно провала на Суперлигата и ще бъдат дадени на дисциплинарните органи на УЕФА, за да стане ясно тяхното наказание. Една от санкциите може да бъде изваждането им от Шампионската лига.

Деветте клуба ще направят общо „дарение“ от 15 милиона евро за това, което УЕФА нарича „жест на добра воля“ в полза на детския, младежкия и мъжкия футбол.

„Обявените мерки са показателни, но нито една от финансовите санкции няма да отиде в УЕФА. Всички те ще бъдат инвестирани в младежкия и мъжкия футбол в местните общности в цяла Европа, включително Великобритания. Тези клубове бързо осъзнаха грешките си и предприеха действия, с които показаха, че се разкайват за стореното и ще бъдат ангажирани с европейския футбол. Същото не може да се каже за клубовете, които продължават да поддържат така наречената „Суперлига“, а УЕФА ще се справи с тези клубове по-късно“, се казва в изявлението на Александър Чеферин.

Клубовете също така ще бъдат глобени със 100 милиона евро, ако решат отново да играят в подобен турнир, или с 50 милиона евро, ако нарушат други свои ангажименти към УЕФА като част от споразумението.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки