Даниел Асенов: Ще опитам да зарадвам България със злато от Токио

Вижте интервю с Тайсъна

Даниел Асенов: Ще опитам да зарадвам България със злато от Токио

Многократният европейски шампион Даниел Асенов ще участва на своята втора олимпиада.

Тайсъна ще боксира в категория до 52 килограма в Токио.

Броени дни преди началото на форума на петте преплетени кръга, Даниел говори пред сайта на БФ Бокс за своите очаквания и надежди.

Даниел, повишава ли се вълнението с намаляването на дните до старта на Олимпийските игри?

- Да, определено се повишава. Вълнението е голямо, все пак това е най-големият форум. Чакам с нетърпение да бие първият гонг и да започнем. Дано всичко да мине наред. Психическото напрежение е малко по-голямо при мен, защото всеки ден ще трябва да минаваме тестове за коронавирус. Мерките ще бъдат много строги, но в крайна сметка отиваме да се състезаваме. Имам цел и когато стъпя на японска земя, ще се стремя да я изпълня.

Следиш ли често какво се променя по отношение мерките за безопасност в Токио?
- Всеки ден. Сигурно по 20 писма получавам с разяснения за това къде и какво може да правим. Ограмотяваме се, макар темата да е доста сложна. Но и да имам въпроси, винаги има към кого да се обърна – федерацията, треньорите, докторите, които да ми обяснят. Защото всичко е задължително, няма как да не го направиш. Става въпрос за документация, която трябва да попълниш.

Как се чувстваш физически? Готов ли си вече на 100 процента?
- Готов съм, да. Имам още няколко килограма, които трябва да сваля, но в близките дни ще го направя. Самата Олимпиада за мен започва на 26 юли и тогава ще съм във върхова форма.

Петър Лесов е последният ни олимпийски шампион в твоята категория, отпреди 41 години. Готов ли си да го наследиш?
- Смятам че да. Напълно. Тази олимпиада е много важна за мен, защото вече играх на една и имам нужния опит. Ще дам всичко от себе си и се надявам да зарадвам цяла България с олимпийския златен медал.

Кои са имената, които те притесняват най-много?
- Не е едно или две. Там няма нито един слаб и случаен боксьор. Всички са титулувани, медалисти от големи първенства. Всеки един отива, за да спечели титлата, няма да бъде никак лесно. Играл съм с всички, повечето съм ги побеждавал, така че е в моите сили да спечеля златото. Имам нужда от малко късмет и съдийството да бъде обективно.

Късмет на жребия, може би?
- Да, това е най-важното. Трябва да имаш късмет, за да не се паднеш още в първия кръг с основните фаворити. Все пак трябва да се “вградиш”, както се казва. Ако имам късмет на жребия, вярвам, че мога да стигна до финала.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки