В Словения правят нещата по друг начин

Мура са напълно предвидим и посредствен тим, но със свой номер в живота

В Словения правят нещата по друг начин

Второто стъпало за Лудогорец по пътя към голямата цел се казва Мура. Когато се изтегли жребият, се направиха аналогии с ЦСКА, но истината е, че тази Мура не е онази. Почти веднага след историческото отстраняване на ЦСКА и след също толкова значимото отпадане от Лацио, Ногометни клуб Мура 1905 отиде в небитието. Което вероятно ви е познато действие и от нашите ширини!

И се прероди през Ногометна шола Мура. С почти същата емблема, със същите фенове и на същия стадион „Фазанерия“ в градчето Мурска Собота. И след като мина за нула време през всичките нива, от 2 години НШ Мура е сред най-добрите, а през май стана и шампион. При това по един невероятно драматичен начин. Вместо трети в крайното класиране Мура стана първи. Селският Мура отиде на красивия „Людски врът“ в Марибор и разби лидера с 3:1.

Победата в директния мач обаче не бе единственият бонус, довел до титлата. Пет кръга преди края на първенството Олимпия Любляна водеше с 6 точки пред Марибор и 7 пред Мура. И на последната права Олимпия загуби от четвъртия, петия, шестия и седмия в класирането, които по обясними причини нямаха кой знае какъв мотив да пречат. Но това е Словения и там както се вижда, на хегемонията се пречи по всички възможни начини. Всъщност Мура стана четвъртият различен шампион за последните четири сезона. Също обстоятелство, върху което можем да се замислим, преди да даваме оценка кой е пред нас и кой след нас! Така по възможно най-сензационния начин Мура се докопа до нещо, за което черно-белите фенове не бяха си и помисляли.

И атаката на Шампионска лига започна подобаващо. Мурашите се справиха неочаквано леко срещу Шкендия с 1:0 като гост и 5:0 у дома. Но както обичаме да казваме – резултатите лъжат. В Скопие доминиращият отбор бе този на домакините, които пропуснаха дузпа и един куп положения. А на реванша всичко бе решено от червения картон през първото полувреме на играч от гостите. Така въпросителната кой ще има честта да играе срещу Лудогорец бе решена в полза на словенците. Които са пълният антипод на бъдещия си съперник. Нищо интересно и екзотично няма да видите в състава на Мура. Отборът е изцяло съставен от местни футболисти и няколко комшии от Хърватска. Но те са си у дома!

Ако им се отдаде случай, Мура ще продаде, но никога няма да купи. Това между другото е практика в Словения. И въобще в цялата футболна територия на бивша Югославия. Вече 30 години клубовете в тази част на света са изключително настроени към износ, а много рядко прибягват до внос. За разлика от други, които правят само второто!? В Словения вече започна новото първенство и на старта Мура жестоко се издъни с 0:3 у дома от Табор Сежана. В рамките на шегата, дадоха им трите точки, които Таборът взе от Олимпия в полза на Мура. Но причината не е такава, треньорът Шимунджа даде почивка на доста титуляри, а на почивката някои от тях влязоха в игра. Титулярите са много важни за Мура, защото пейката им е доста ограничена. И то се видя на старта на първенството.

Най-голямата звезда на Мура е треньорът Анте Шимунджа. Той е човекът, от който в Разград трябва да се притесняват. Убеден съм, че го познават много, преди жребият да ги срещне. Шимунджа е един от малкото треньори в този регион, който е правил пробив в групова фаза на ШЛ. По едно и също време неговият Марибор и Лудогорец се бяха класирали в групите на най-престижния турнир. Съвпаденията не свършват дотук, година по-рано и Марибор подобно на Лудогорец направи фурор в Лига Европа, като излезе от групите. И бе отстранен в елиминациите от бъдещия носител на купата Севиля с достойното 2:2 у дома и 1:2 на „Санчес Писхуан“. Само в рамките на два сезона Шимунджа има 26 мача в Европа при това повечето срещу много известни съперници. А година по-рано взе скалпа на Стойчо Младенов в онова географско откритие на ЦСКА.

Успехите на Шимунджа до голяма степен бяха приписвани на Златко Захович, с който работеше в Марибор. Снизхождението обаче бе изтрито през май, когато мариборецът Шимунджа открадна титлата от клуба, който го направи известен. На „Фазанерия“ дълбоко вярват, че имат наличен магьосник, който може да им предостави едно дълго пътешествие в Европа. Но пък Лудогорец могат да им отнемат бързо илюзията.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки