Инфантино бил предложил Мондиал 2030 на Израел

Той офертирал и други държави от Персийския залив

Инфантино бил предложил Мондиал 2030 на Израел

 Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино е предложил организацията на Мондиал 2030 на Израел и на някои страни от Персийския залив, съобщава най-популярният белгийски спортен сайт sporza.be.

Най-реален партньор на Израел за подобно начинание биха били Обединените арабски емирства (ОАЕ). От кабинета на израелския премиер Нафтали Бенет потвърдиха новината рано тази сутрин.

Четири южноамерикански държави- Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили съобщиха по-рано тази година, че футболните федерации и министрите на спорта обсъждат сериозно евентуална обединена кандидатура за Световното първенство по футбол през 2030-а година. Четирите британски нации- Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, също са заинтересовани от такава възможност, каза няколко пъти през пролетта премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън. Другите възможни кандидати са обединено предложение от Испания и Португалия, както и самостоятелна презентация на Китай.

Домакинът на Световното през 2030-а ще бъде избран от Конгреса на ФИФА през 2024-а година. Както е известно, догодина през зимата ще се състои и първия Мондиал в Западна Азия, след като Катар получи домакинството. През 2026-а година ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада и ще бъде първото с 48 държави. Следващото също ще бъде с 48, което кара ФИФА да се опира на кандидатури от големи държави или повече от една страна.

Джани Инфантино смята, че една съвместна кандидатура между Израел и няколко арабски страни ще спомогне за по-добрите контакти между тях, повишаването на доверието и изграждането на нови връзки. Израел стартира дипломатически отношения с ОАЕ и Бахрейн през септември миналата година. Преди това еврейската държава имаше такива единствено с Египет и Йордания от целия арабски свят.

В продължение на десетилетия всички отношения с Израел бяха прекъснати от държавите от Персийския залив, докато конфликтът с Палестина не приключи. Израел и Обединените арабски емирства очакват много от сближаването, особено икономически. Те също така имат и общ враг в лицето на Иран.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки