Лисабон тръпне за класиката Бенфика - Юве

В другия полуфинал Валенсия залага на героите от реванша с Базел

Лисабон тръпне за класиката Бенфика - Юве

Бенфика приема тази вечер Ювентус в първи полуфинал за Лига Европа. Лисабон тръпне в очакване на магията на класическия спор. Двата континентални гранда са рекордьори по титли в страните си - лисабонци в неделя спечелиха тази под №33 и влязоха в световния Топ 10 по този показател, докато за торинци първият мачбол за №30 е в понеделник. Португалците са ликували 2 пъти с европейската клубна корона, толкова са успехите и на бианконерите. Съперниците са заедно и в мъката си по загубените по 5 финала за трофея. Старата госпожа обаче може да се похвали, че има в колекцията си всички възможни клубни трофеи, докато лисабонци не са вдигали КНК, Купата на УЕФА/Лига Европа и Междуконтиненталната купа, а не са имали възможност да спорят за Суперкупата на Европа. И не на последно място - двата емблематични за градовете си клубове ще предоставят през май арените си за разпределение на трофеите - на "Луш" ще триумфира победителят в Шампионската лига, а на "Ювентус Арена" - този в Лига Европа.


Днес в Лисабон историята няма да играе, вместо това ще излязат два силни и във форма отбори. Домакините са в серия от 7 поредни успеха във всички турнири, на което гостите отговарят с 5. Бенфика няма да може да разчита на контузените Силвио (защитник), Фейса (полузащитник) и Едуардо Салвио (крило), а халфът Аморим е наказан. При Ювентус проблемите не са толкова, макар дo последно да е под въпрос участието на Артуро Видал. Ако чилийският халф не е готов, то на неговото място ще излезе Клаудио Маркизио. Травмата на Карлос Тевес отшумя и аржентинецът ще води атаката, като за партньор ще се избира измежду фернандо Йоренте u Пабло Освалдо.


Треньорът на Ювентус Антонио Конте не пропусна да се заяде с колегата си Рафа Бенитес. Испанецът предложи помощта си, след като с Челси победи Бенфика (2:1) в миналогодишния финал на турнира. "Благодаря, но няма нужда. А и с какво ще ми помогне, след като португалци го елиминираха", каза спецът, визирайки отпадането на Наполи срещу Порто.

 

В другия полуфинал тази вечер Валенсия и Севиля излизат  един срещу друг. Един от отборите, които Валенсия отстрани по пътя си, е българският шампион Лудогорец. След това прилепите се справиха и с Базел след исторически обрат. Загубиха първия мач с 0:3, но спечелиха реванша с 5:0 след продължения.

 

Треньорът Пици планира да пусне същите играчи, които започнаха втория мач с швейцарците. Това означава, че на вратата ще бъде Висенте Гуайта, а в центъра на защитата ще оперира Хави фуего, който по принцип е халф. Тази рокада се налага, тъй като Сендерос не е напълно възстановен от травмата си, а Виктор Руис и Рикардо Коща също лекуват травми. Като опорни халфове непоклатими са Кейта и Парехо, а в нападение ще играят Варгас и Пако Алкасер, като Варгас ще бъде изтеглен малко по-назад. Сред отборите, които все още играят в Лига Европа, именно Алкасер е голмайстор №1, след като се разписа 3 пъти срещу Базел в реванша от четвъртфиналите. Срещу Севиля Хуан Антонио Пици ще разполага със 180 минути, в които ще може да спаси сезона на Валенсия. След като прилепите се провалиха в Примера дивисион, сблъсъците със Севиля са последен шанс.

 

Валенсия обаче не е побеждавал на "Рамон Санчес Писхуан" от май 2004-а, когато се наложи с 2:0 (голове на Висенте и Рубен Бараха). След това тук записа 10 поражения и само 3 равенства. Освен това футболистите на Пици трябва да внимават, тъй като във всяко от последните си 4 гостувания на "Санчес Писхуан" завършваха с човек по-малко.

Монца открадна точка от Лацио в последния момент

Двата тима завъртяха равенство 2:2

ПСЖ вади 80 милиона евро за Тюрам от Интер през лятото

Парижани искат на всяка цена френския национал

Нюкасъл не срещна никакви трудности с Бърнли (ВИДЕО)

"Свраките" вкараха четири гола на противника

Реал (Мадрид) смачка Кадис и може да стане шампион още днес (ВИДЕО)

"Кралете" надвиха противника с 3:0

Уест Хем може да загуби Калвин Филипс до края на сезона

Халфът е получил контузия

Нотингам направи важна крачка към спасението (ВИДЕО)

Форест стигна до победа с 3:1 над Шефилд Юнайтед като гост

Дортмунд смачка Аугсбург, вкара цели пет гола във вратата на гостите (ВИДЕО)

Рурците показаха отлична игра

В Англия искат победителят във ФА Къп да вземе квота за Шампионска лига

Вижте подробности

Байерн плаща 30 млн. евро компенсация за треньор?

Треньорът на Бенфика Рогер Шмид може да поеме баварците

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки