Гингам сбъдна своята мечта и вдигна Купата на Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гингам спечели едва втория си голям трофей в 102-годишната си история след 2:0 над бившия отбор на Гонзо на финала в бретанско дерби

Гингам сбъдна своята мечта и вдигна Купата на Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Приказката на Гингам в турнира за Купата на Франция завърши със щастлив край! Гингам победи Рен с 2:0 във финала и вдигна едва втория си голям трофей в своята история. По ирония на съдбата първият голям трофей на отбора дойде през 2009 година, когато Гингам победи отново бившия отбор на Георги Иванов-Гонзо на финала.

Тази вечер Мартин Перейра и Ятабаре вкараха попаденията, които гарантираха трофея. Преди това в полуфиналите тимът надви Монако на Димитър Бербатов след продължения. Така Гингам си гарантира място в групите на Лига Европа през следващия сезон, а на 3 август ще спори с шампиона ПСЖ за Суперкупата на Франция.

Постижението на Гингам е впечатляващо с оглед на факта, че град Гингам има население от едва 7 000 души, а стадионът на клуба побира повече от два пъти повече – 18 126 седящи места.

Гингам има нужда само от три точки до края на сезона, за да си гарантира мястото в Лига 1 и догодина, а това сякаш даде сили на тима да започне силно финала. Още до 10-ата минута Гингам изпусна три добри положения чрез Бово, Мандан и Кербрат.

Освен всичко друго, финалът беше и дерби на областта Бретан. Чак след половин час игра вратарят Самаса за първи път се намеси след опасно слизане на играчите на Рен, но не бе затруднен.

Темпото падна много след средата на първата част и това сякаш приспа Рен, който допусна първия гол в 37-ата минута. Бово центрира отдясно, вратарят на Рен – Беноа Костил изби с ръце, но защитникът на Гингам Джонатан Мартинс Перейра разнищи вратата с воле под гредата за 1:0.



Рен така и не се окопити до почивката и получи втори фатален удар в първата минута на втората част. Ланжил центрира отляво и Мустафа Ятабаре с глава прониза Костил за втори път само 50 секунди след подновяването на играта – 2:0.

Треньорът  на Рен Жослен Гурвенек опита всичко до края и пусна всичките си трима атакуващия играчи от пейката, но това не даде никакъв резултат и Гингам дори изпусна шанса да направи победата си още по-убедителна.

След последния съдийски сигнал дойде и голямата радост за Гингам на „Стад де Франс” с едва втория голям трофей в 102-годишната история на клуба.







Полша има малки шансове срещу Нидерландия

Без капитана си Левандовски

Дания е фаворит срещу Словения

Двата отбора дават старт на битката в Група С на Евро 2024

Берто Фогтс: Кроос е като Нетцер

"Гюнтер ни водеше и винаги настройваше перфектно ситуацията", заяви той

Брайтън назначи най-младия мениджър в историята

Фабиан Хюрцелер е на едва 31 години

Роси: Първото полувреме беше много лошо за нас

Селекционерът на Унгария коментира загубата от Швейцария

Якин похвали звездата на Лудогорец след успеха над Унгария

Селекционерът на Швейцария е знаел, че може да разчита на Квадво Дуа

ПСЖ с мераци да привлече халфа Жоао Невеш

В момента в ПСЖ играят цели четирима португалци – Гонсало Рамош, Витиня, Данило Перейра и Нуно Мендеш

Йонатан Та разкри при какво положение би се разделил с Леверкузен

Той би играл само за Байерн

Гранит Джака: Горд съм, че спечелихме срещу Унгария

Капитанът на Швейцария бе много щастлив от успеха

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки