Реал Мадрид вдигна „десетата” след драма с продължения в Лисабон (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Белия балет” лиши Атлетико Мадрид от първи трофей в Шампионска лига

Реал Мадрид вдигна „десетата” след драма с продължения в Лисабон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Испанският колос Реал Мадрид спечели по изключително драматичен начин тазгодишното издание на Шампионската лига. „Кралския клуб” надви с 4:1 след продължения своя градски съперник Атлетико в Лисабон, след като до 93-ата минута изоставаше в резултата с 0:1. В даденото от рефера 5-минутно добавено време обаче Серхио Рамос изравни, а с три попадения в продълженията „Белия балет” вдигна бленуваната десета титла от най-силния клубен турнир на Европа.

Преди историческия финал, в който за първи път един срещу друг се изправиха два отбора от един град, домакините от Лисабон бяха подготвили страхотна хореография, а публиката допринесе за невероятната атмосфера с типичната за Испания колоритност.

Срещата започна нервно и двата отбора трудно достигаха до добри положения, а още в деветата минута голмайсторът на Атлерико (Мадрид) Диего Коща трябваше да напусне принудително, тъй като почувства болки и нямаше как да продължи.



Това обаче сякаш подейства благотворно за „дюшекчиите”, които преди излизането на нападателя трудно изнасяха топката. Впоследствие те изравниха играта, а малко след това нервите взеха връх над футбола на терена. Главният рефер от Холандия набързо успокои страстите с два жълти картона и така се стигна до 32-ата минута, в която пред Гарет Бейл се откри първата 100-процентова възмжност. Уелсецът се възползва от грешка на Тиаго Мендес и стигна до точката за изпълнение на дузпа с топка в крака, но не съумя да улучи вратата.



Малко по-късно в сила влезе неписаното футболно правило за пропуските, които водят до получаване на голове и Атлетико откри резултата. В 36-ата минута „червено-белите” изпълниха корнер, топката за кратко бе изнесена пред наказателното поле, но после отново бе върната към пеналта. Там стражът на „белите” Икер Касияс тръгна да излиза неразчетено, а от това се възползва Диего Годин. Бранителят успя с глава да прехвърли вратаря, чиято отчаяна намеса не можа да спре топката да премине голлинията. Така Атлетико поведе с едва втория гол на централния бранител в Шампионска лига.




Това позволи на „дюшекчиите” да се оттеглят на почивка с гол аванс, а след подновяването на играта Реал натисна в опит да възстанови статуквото. В 54-ата минута Кристиано Роналдо стреля силно от пряк-свободен удар, но Тибо Куртоа се намеси решително. Секунди след това отново португалската суперзвезда на Реал имаше шанс, ала не сполучи.



В 62-ата минута Роналдо пропусна за трети път, след като не съумя да засече с глава центриране на Серхио Рамос. Натискът на „Кралския клуб” се засилваше. Последва удар на Гарет Бейл и пропуск на най-скъпия футболист в света, дошъл в 77-ата минута след пробив по крилото.

Впоследствие Атлетико се прибра в собствената си половина и позволи на Реал да доминира до края. Въпреки всичко, вратата на Куртоа остана непоразена до заключителните секунди на мача. В третата минута от продължението обаче спомените от единствения финал на „дюшекчиите” в ШЛ, в който преди 40 години те получават гол в самия край, се завърнаха със страшна сила.



В 93-ата минута Лука Модрич центрира от корнер и Серхио Рамос с глава изравни – 1:1, като по този начин вкара мача в продължения.







В първото от тях нито един от двата отбора не стигна до чиста голова възможност, а в началото на второто Реал Мадрид нанесе своя решителен удар. Това се случи в 110-ата минута, когато Ди Мария проби отляво и след намесата на Куртоа топката стигна до далечната греда, където Гарет Бейл надскочи бранител и също с глава вкара за 2:1.

Две минути преди края на второто продължение появилият се като резерва Марсело сложи точка на спора с трети гол за Реал, а в 120-ата минута Кристиано Роналдо вкара от дузпа и реализира рекордното си 17-о попадение в Шампионска лига този сезон.

Така португалецът оформи крайното 4:1 и постави ново постижение, като в крайна сметка триумфира в родината си, а Атлетико Мадрид не успя да се превърне в 23-ия различен отбор, спечелил купата и в едва седмия, който да стори това без загуба през кампанията.

„Дюшекчиите” бяха инкасирали едва шест попадения в изиграните до финала 12 срещи този сезон, но допуснаха две в решителния сблъсък и останаха без мечтания трофей. Те обаче могат да се утешат с шампионската титла на Испания, а за „Кралския клуб” радостта бе пълна, защото най-после бе вдигната дълго чаканата „десета” купа от най-престижния клубен турнир.





В края на продълженията се стигна до сблъсъци на терена между двата лагера, в които бе замесен и треньорът на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне. Аржентинецът бе изгонен от рефера и трябваше да се примири със загубата.






 

Манчестър Сити ще успее да се пребори за титлата в Англия

Вижте подробности

Президентът на ПСЖ: Това е най-важният мач

Насер Ал-Хелаифи е с високи очаквания от реванша с Борусия Дортмунд

Реал Мадрид ще получи титлата на "Бернабеу"

Шампионите са отказали да вдигнат трофея срещу Гранада

ПСЖ ще се разправи с Борусия в реванша

Вижте подробности

Унион Берлин уволни треньора си два мача преди края на сезона

Ненад Биелица се прости с поста си след 3:4 от Бохум

Съдията на Кристъл Палас - Ман Юнайтед ще носи камера

Исторически момент в тазвечершната среща

Консейсао e готов да подпише с Милан след края на сезона

Португалският специалист е много близо до раздяла с Порто

Алонсо: Байер Леверкузен може да стане още по-силен

Треньорът на "аспирините" вижда още потенциал във футболистите си

Рой Кийн: Халанд е разглезено момченце

Легендата на Ман Юнайтед нападна острието на "гражданите"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки