Русия с 27-а световна титла на хокей на лед (СНИМКИ)

На финала "Сборная" победи с 5:2 Финландия

Русия с 27-а световна титла на хокей на лед (СНИМКИ)

Отборът на Русия победи Финландия с 5:2 (1:1, 2:1, 2:0) и спечели титлата на световното първенство по хокей на лед в Беларус. Президентът на Русия Владимир Путин подкрепяше лично националния отбор в Минск. В залата беше и държавният глава на Беларус Александър Лукашенко. Финалната среща се игра пред 15112 зрители в "Арена Минск".

Сергей Широков откри резултата при числено превъзходство в 11-а минута, а три секунди преди края на третината Иро Пакаринен изравни. Преди гола на Пакаринен финландците направиха две опасни атаки, но вратаря на Русия Сергей Бобровски спаси. Оли Палола даде аванс на Финландия в 27-а минута при числено превъзходство, но секунди по-късно Александър Овечкин вкара втория гол за Русия. Другата голяма звезда на руския тим Евгени Малкин направи 3:2 в 36-а минута.



В началото на третата третина точен за "Сборная" бе и Данис Зарипов, а 4:07 преди сирената крайното 5:2 оформи Виктор Тихонов. Бобровски завърши с 24 спасявания, а стражът на финландците Пека Рине отрази 34 шайби.



Тимът на Русия победи Финландия с 4:2 в групите на шампионата в Минск, но допусна поражение с 1:3 на четвъртфиналите на олимпиадата в Сочи през февруари.



Тимът на "Сборная" вече има рекордните 27-а титли, 22 от които са извоювани като СССР. За последно отборът триумфира през 2012 година. Старши треньорът на Русия Олег Знарок беше дисквалифициран и не води своя отбор във финала.



Финландия, бронзов медалист от последните две олимпийски игри, не успя да стигне за трети път до златните отличия на световен шампионат след 1995 и 2011 година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки