Боян Петров с амбиция да стане първият българин с изкачени три осемхилядници в един сезон

Дни след завръщането си в България известният наш алпинист, спелеолог и биолог Боян Петров, който на 20 май изкачи третия по височина връх в света – Кангчендзьонга (8586 м), даде специална пресконференция в Пресклуб „България”

Боян Петров с амбиция да стане първият българин с изкачени три осемхилядници в един сезон
Дни след завръщането си в България известният наш алпинист, спелеолог и биолог Боян Петров, който на 20 май изкачи третия по височина връх в света – Кангчендзьонга (8586 м), даде специална пресконференция в Пресклуб „България”. Петров стана първият българин, който стига до върха, който отстъпва по височина само на Еверест и К2. Петров изкачва върха сам, без кислород и шерпи, при температура минус 24 градуса и вятър не по-малко от 60 км/ч. Кангчендзьонга, който се намира в Хималаите, е разположен  на границата между Сиким, Индия и Непал и е най-източният осемхилядник.
 
„Тръгнах от лагер 4 в 00.30 часа и стигнах върха в 14.35 часа". Когато прегледах снимките, които направих, разбрах, че съм стоял там близо час. Интересното е, че след 8400 м започнах да чувам един глас, който на чист български ми казваше „Давай, изкачвай се, върви напред”. Мисля, че ако не беше този глас, нямаше да се изкача, сподели Петров пред репортерите.

 

В понеделник Боян Петров и Младен Данков тръгват за Пакистан, където имат амбицията да изкачат осемхилядниците Броуд Пик и К2. За тази кспедиция двамата алпинисти са получили финансиране от ММС в размер на 23 000 лв. Ако успеят, Боян Петров ще стане първият българин и един от много малкото алпинисти в света, който в една година ще изкачи три осемхилядника. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки