Бразилска самба на старта със съдийско рамо и 3:1 над Хърватия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Неймар вкара два гола, а Оскар добави един, но ключовото попадение дойде след сякаш несъществуваща дузпа за домакините

Бразилска самба на старта със съдийско рамо и 3:1 над Хърватия (ВИДЕО+СНИМКИ)
Бразилия победи Хърватия с 3:1 в откриващия мач на 20-ото Световно първенство пред 60 000 зрители на „Арена де Сао Пауло” в едноименния град. Марсело даде аванс на Хърватия с първия автогол на сметката на Бразилия в историята на световните финали, а звездата на Барселона Неймар изравни резултата след половин час игра. Бразилия получи съдийско рамо с много спорна дузпа, която Неймар превърна в гола, а Оскар сложи точка на спора в добавеното време.

Така Бразилия е лидер в Група А с три точки преди мача между Мексико и Камерун в 19:00 днес.

Бразилия нямаше загуба у дома в официален мач от 57 мача насам, а никога в историята страната домакин не беше губила на старта (5 победи и 3 ремита).

Сколари заложи на Фред на върха на атаката и Оскар, Хълк и Фред зад него в любимата му схема 4-2-3-1. Нико Ковач не можеше да разчита на наказания за един мач Марио Манджукич и атаката се водеше от Никица Йелавич. Зад него бяха Модрич, Ковачич, Перишич и Олич.

Бразилският президент Дилма Русеф и президентът на ФИФА Сеп Блатер изгледаха мача един до друг в ложите на новия стадион.

Хърватите показаха зъби в началото и Олич надскочи Алвеш при центриране на Перишич, но с глава опитният нападател прати покрай страничния стълб на Жулио Сезар.

Само две минути по-късно Бразилия шокиращо изоставаше в резултата с първия автогол на сметката на Селесао в историята на световните финали. Олич получи отляво при бърза контра и пусна ниска топка в наказателното поле, Давид Луис и Йелавич се разминаха, но зад тях Марсело беше хванат в крачка от топката и по земя насочи в собствената мрежа – 1:0 за Хърватия.

Фред и Оскар се разминаха с дълбоко центриране на Оскар, а после Неймар развинти Ракитич на аутлинията, а лошото изчистване беше посрещнато от Оскар, чийто фалцов шут беше избит от Плетикоса.

Неймар удари с лакът в главата Лука Модрич и получи първия жълт картон на Мондиала в познатата вражда между двама играчи на Барселона и Реал Мадрид.

Само две минути след картона Неймар вдигна 60 000 души на крака. Оскар се пребори за топката в центъра, пусна за Неймар между двама и голямата звезда на кариоките напредна преди много прецизно да стреля по земя между двама бранители и с помощта на дясната греда матира вратаря за 1:1 в 29-ата минута.

До почивката Модрич се отличи с добра проява в защита, а емоциите леко се укротиха.

Домакините владееха топката два пъти повече за първите 45 минути и тенденцията се запази през второто полувреме. Стипе Плетикоса внимаваше при извеждащ пас зад неговата защита и изпревари Оскар за топката.

Двамата треньори изчакаха да мине час и направиха първите си промени. Нико Ковач пусна неопитния Брожович, а Сколари пусна Ернанес вместо Паулиньо.




Най-спорният момент в мача дойде в 69-ата минута, когато Бразилия сякаш получи едно рамо от главния рефер. Фред получи с гръб към вратата в наказателното поле и при нормално единоборство се срина в наказателното поле, а японецът Юичи Нишимура показа бялата точка, бягайки извън терена от гнева на хърватските играчи.

В опит да ги усмири съдията вдигна жълт картон за Ловрен, а съдбата беше още по-жестока към хърватите при дузпата и макар че Плетикоса позна ъгъла ударът на Неймар беше прекалено силен и топката мина зад голлинията – 2:1. Това беше 33-и гола на Неймар в 50-ия му мач за родината.

Хърватия натисна след гола, но Йелавич прати над целта, а 7 минути преди края съдията спорно отмени гол на европейците. Олич надскочи вратаря Ивица Олич и взе високата топка, а резервата Анте Ребич прати в мрежата, но съдията даде фаул на Олич за фаул срещу стража и хърватите пак побесняха, но гол нямаше.

По-рано днес на сайта на ФИФА се появи новина, че мачът в завършил 2:2, но вместо това Оскар сложи точка на спора в добавеното време. Сезар изби удар на Перишич, а в следващата атака Оскар нахлу през центъра и с боц ниско в левия ъгъл направи 3:1 и уби интригата.

Мондиал 2014, Група А
Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Бразилия 1 1 0 0 2 3
2 Камерун 0 0 0 0 0 0
2 Мексико 0 0 0 0 0 0
4 Хърватска 1 0 0 1 -2 0


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки