Холандия възкръсна и сложи бариерата на Мексико за четвъртфиналите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Страхотен гол на рекордьора Уесли Снайдер даде крила на „лалетата” в истинска драма

 Холандия възкръсна и сложи бариерата на Мексико за четвъртфиналите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Холандия е на четвъртфинал на Световното първенство. „Лалетата” и Мексико предложиха незабравимо зрелище пред около 59 000 зрители на„Естадио Кастелао" във Форталеза. Тимът на Луис ван Гаал направи пълен обрат над „ацтеките” с 2:1. 

 

Така, прокобата над Мексико продължава да тегне – отборът не успя да се класира за четвъртфиналната фаза на турнира за шести пореден път. 

 

Голът за селекцията на емоционалния Мигер Ерера вкара Джовани Дос Сантос, който с удар от сериозна дистанция не остани никакви шансове на Силесен. Това попадение даде огромен импулс в играта на „лалетата”, които наложиха страхотно темпо и в самия край на мача, когато по всичко личеше, че резултатът ще се запази Уесли Снайдер бе оставен напълно непокрит в наказателното поле с топовен удар покори железния до момента вратар Очоа. Победното попадение бе дело на Хунтелаар, който се разписа в добавеното време от дузпа, изкарана от Ариен Робен. 

 

Снайдер освен че вкара така важния гол за тима от Ниската земя, стана и футболистът с най-много мачове за националния отбор – 15. Втори по този показател е Робин ван Перси с 14. 

 

Холандия очаква съперника си за четвъртфиналите от двойката Коста Рика - Гърция. Срещата ще се проведе на Арена Пернамбуко в Расифе от 23:00 ч. българско време. 

 

И този двубой не премина без главният съдия да привлече вниманието към себе си. Мачът бе поверен на португалеца Педро Проенса. В край на първото полувреме останаха много сериозни съмнения за наказателен удар в ползва на Холандия, когато в пеналта Робен бе препънат. Сигнал обаче нямаше. В 93-ата минута на мача той все пак посочи бялата точка, след като Робен осъществи контакт с Маркес в наказателното поле и това положение реши изхода на срещата. 

 

Двубоят се игра при много високо температура на въздуха и се наложи да се правят две спирания за „охлаждащи” почивки. Нещо, което се случи за първи път на Мондиал 2014.

 

Двата отбора предложиха наистина запомнящ се мач. През първото полувреме футболистите на Мексико играха с голямо самочувствие и по никакъв начин не показваха, че изпитват респект към противника си, който не допусна загуба в груповата фаза. На няколко пъти поизпотиха Силесен с опасни удари от дистанция. Момчетата на Ерера играха организирано и плавно преливаха от защита в нападение. Нулевото равенство обаче през първото полувреме се запази. 

 

Три минути след подновяването на играта гол падна. Във вратата на Холандия. Дос Сантос отправи истински снаряд към вратата на европейците, топката тупна коварно пред вратаря и влетя в мрежата му.

 

Като че ли това бе нужно да се случи, за да може холандските футболист да покажат познатата си класа. Те вдигнаха оборотите и трайно се настаниха в половината на „ацтеките”. Гилермо Очоа обаче направи поредния си спиращ дъха мач и спаси няколко 100-процентови положения. Едното дори отби в гредата.

 

В крайна сметка Очоа капитулира в 88-ата минута, когато Снайдер остана напълно непокрит в наказателното поле и със страховит удар от воле за малко не скъса мрежата. Натискът продължи, продължението бе 6 минути заради почивката за вода и така се стигна до 93-ата минута, когато Робен спечели дузпа, превърната в гол от Хунтелаар.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки