Осло, Алмати и Пекин останаха в битката да Олимпиада 2022

Градът домакин ще стане известен след една години в Малайзия

Осло, Алмати и Пекин останаха в битката да Олимпиада 2022

Изпълкомът на МОК определи днес три града да останат в надпреварата за домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г. Осло, Алмати и Пекин преминаха ситото от „градове подали молба”, към „градове кандидати”, каквато е процедурата на МОК. По различни причини отпаднаха Краков, Лвов и Стокхолм.

Осло е столицата на Норвегия, населението й е 600 000 души. Градът е организирал зимната олимпиада през далечната 1952 г., След това Норвегия бе домакин на още едни игри – в намиращия се на 150 км северно Лилехамер през 1994.

Алмати е най-големият град на Казахстан с население 1.5 милиона жители. Страната, а и регионът на Средна Азия никога са организирали олимпийски игри. Азия е домакинствала на две зимни (Сапоро 1972 и Нагано 1998) и на три летни(Токио 1964, Сеул 1988 и Пекин 2008) олимпиади, а най-близките игри са проведените през февруари т. г. в руския Сочи.

Пекин е столицата на Китай, която наброява близо 25 милиона жители. Ако спечели игрите през 2022 г. ще стане първият град в историята, домакин на летни и на зимни игри, тъй като организира Олимпиадата през 2008 г.

Решението да останат тези три кандидатури е базирано на техническите анализи, направени от специална работна група от експерти на МОК. Техните заключения се основават на различни критерии, като транспорт, съоръжения, инфраструктура, настаняване и сигурност. Решението взема предвид и специфичната визия за бъдещето на региона, както и потенциалните възможности за позитивно устойчиво развитие, и одобрение на местното население.

Ето как трите града отговориха на тези критерии:

 - Осло фокусира кандидатурата си върху младите хора и опита от изключително успешното провеждане на Зимната олимпиада през 1994 г. в Лилехамер. Разчита се игрите да провокират още по-здравословен и активен начин на живот.

 - Алмати постави в основата на желанието си да бъде домакин целта на града, стараната и региона да се превърне в спортен, туристически и конгресен център на Централна Азия.

 - Пекин базира искането си да бъде домакин върху стремежа да продължи позитивния имидж изграден по време на блестящо организираните Летните олимпийски игри през 2008 г. Планира се изграждането на нов голям зимен център в Китай, който да спомогне развитието на зимния туризъм и ски-индустрията.

Сега за трите кандидатури предстоят процедури, визити и проверки. Градът домакин на ХХІV зимни олимпийски игри през 2022 г. ще се определи на 31 юли 2015 година, по време на Сесията на МОК в Куала Лумпур. Домакините на предстоящите три олимпиади вече са определени: 2016 лятна в Рио(Бразилия), 2018 зимна в Пьончан (Южна Корея) и 2020 лятна в Токио(Япония).

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки