Бюджетът на Рали "България" е 140 000 лева, 120 000 са от държавата

Крум Дончев очаква много интересна и оспорвана борба за титлата

Бюджетът на Рали "България" е 140 000 лева, 120 000 са от държавата
От 18 до 20 юли ще се проведе 45-то издание на Рали „България”, каза на пресконференция в Пресклуб „България” президентът на БФАС Радослав Козлеков.

Директорът на ралито Камен Михайлов уточни пред репортерите, че тази година състезанието е по-компактно, отпаднала е отсечката „Белмекен”, а зрителите ще станат свидетели на по-атрактивни етапи. Рали „България” е кръг от Европейското рали "Трофи",  общата дължина е 551 км, от които 213 състезателни. Етапите са разпределени така че автомобилите да минават поне по два пъти пред зрителите. Бюджетът на ралито е 140 000 лв, от които 120 000 са осигурени от ММС.

Заявка за участие са подали 28 пилоти от 6 страни  - Украйна, Чехия, Турция, Сърбия, Румъния и България. Фаворити за титлата са победителите от миналата година Олександър Салюк и Йевхен Червоненко /Украйна/ , силният турски пилот Ягиз Авджъ (навигатор Бахадир Гюченмез), чехът Войтех Щайф (навигатор Франтишек Ройноха) румънецът Себастиен Барбу (навигатор Иту Сергиу) и разбира се българският ас Крум Дончев (с навигатор Петър Йорданов), шампион в надпреварата от 2008 г.

Пет от българските екипажи ще участват само в Националния рали шампионат, сред които са  лидерите  след първите два кръга Игнат Исаев/Милен Илиев  и миналогодишният победител в планинския шампионат Пламен Стайков (навигатор Рафи Кадир).

Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев каза, че домакинството на най-престижното автомобилно състезание  у нас е чест и отговорност за общината. "Израснал съм с ралито, то е част от нашият спортен живот,  хората го очакват, доста от жителите на Самоков са ангажирани с организацията. Тази година предстои специален етап по улиците на града, затова  в организационен план трябва да бъдем перфектни, защото ралито "слиза" при самите хора и събира много публика. Надявам се, че ще отговорим на очакванията на състезатели, гости и граждани на Самоков", заключи Владимир Георгиев.

Избраният за президент на БФАС Владимир Илиев заяви, че не е могъл да запази хотел за своя екип, което означава, че интересът към състезанието е огромен. Той изрази надежда, че победител отново ще бъде български пилот и допълни, че с интерес ще наблюдава изявите на младите ни състезатели Борис Григоров, Григор Григоров и Михаил Симеонов.

Крум Дончев сподели пред репортерите, че очаква много оспорвано и атрактивно състезание, като най-важен ще бъде първият етап, който е и най-дълъг – 35 км. „Този етап  ще бъде голямо изпитание както за пилотите, така и за автомобилите. Миналата година бях силно впечатлен от тактическата зрялост на победителите  Олександър Салюк/ Йевхен Червоненко (Украйна), които и сега  са основните претенденти за първото място, но нашият екипаж ще се бори до последния километър за победата”.
Севлиево ще бъде домакин на кръг от републиканския шампионат по мотокрос

Вижте подробности

Цолов 21-и на спринта в Мелбърн

Основното състезание е в неделя

Цолов с шесто място в квалификацията в Мелбърн

Той ще стартира девети в спринта след наказание

Никола Цолов с глупост в Мелбърн, наказаха го с три места

Българинът умишлено избута съперник в стената

Александър Томов: За мен е чест да участвам в Европейския рали шампионат през 2024г.

"Амбициран съм да се представя достойно и се надявам да зарадвам всички българи с изявите си", сподели рали талантът от Плевен

Мартин Чой има нов отбор

Вижте подробности

Мик Шумахер дебютира в Световния шампионат за издръжливост

Вижте подробности

Проблем в двигателя лиши Никола Цолов от голям успех (ВИДЕО)

Пилотът водеше в голяма част от надпреварата в Бахрейн

Любослав Руйков ще участва в Картинг академията на ФИА

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки