ЦСКА бие Левски във вечните серии

Девет победи поред за "сините" са ненадминат рекорд

ЦСКА бие Левски във вечните серии

ЦСКА властва над “Левски” в годината на “синия” стотен юбилей. Повечето от персоналните вечни серии също са в посока “Българска армия”.

Кой е футболистът с най-много поредни голове в дербито? Едва ли ще ви изненадаме - голмайстор №1 у нас с респектиращите общо 377 гола Петър Жеков. В 5 поредни мача “червената” деветка има впечатляващите 9 попадения. Тези 5 двубоя са и най-резултатните в историята. Съперниците си отбелязват 27 попадения или средно по 5,4 на мач. Но Жеков едва ли иска да си спомня някои от тях. Като например историческите 2:7 и 2:5. Въпреки че и в двата мача вкарва четирите гола за армейците.

На второ място в “червената” история за поредни голове в дербито е Христо Янев. Един от последните големи майстори на свободни удари у нас заби 3 от попаденията от дузпа, което е безпрецедентен случай в историята на сблъсъка.

Големият “червен” защитник Борис Гаганелов пък е футболистът с най-много мачове във вечното дерби. В периода 17 юли 1962 г. - 12 ноември 1973 г. бранителят изигра 27 двубоя срещу “Левски”. Но статистиката му е отрицателна - 9 победи, 6 ремита и 12 загуби.

В “синия” лагер рекордът държи Емил Спасов. От 29 октомври 1977 година до 19 юни 1985-а супертехничният халф натрупа 24 двубоя. Сред тях са серията от 7 поредни победи на “Левски”. Именно те превръщат Спасов във футболистът с най-много победи над съперник в историята на дербито. Серията му е спряна със скандалния финал за Купата на България през 1985 г. Тогава ЦСКА печели с 2:1, а после двата отбора са разформировани. Заради боя Спасов се разминава с трансфер в двукратния еврошампион “Порто”.

Да стигнем и до треньорите. Стойчо Младенов е №1 от ЦСКА по поредни победи в “А” група - шест. Но “синият” Васил Методиев-Шпайдела постига същия резултат във всички турнири. А Стойчо има прекъсване с Купата на България - две ремита по 0:0 и отпадане след дузпи през миналия сезон. При шестте успеха на Методиев винаги в състава на ЦСКА е бил футболистът Стойчо Младенов.

В генералната статистика на водени мачове срещу големия съперник покойният Крум Милев-Палаврата едва ли някога ще бъде надминат - в периода 11 декември 1948 - 18 април 1964 година. Далеч назад остава друга “червена” легенда - Манол Манолов-Симолията, предвождал ЦСКА в 19 дербита. От “Левски” води Шпайдела - 14 двубоя.

В броя минути без допуснат гол лидер е ЦСКА. И това се случи в последния сезон. Пет поредни мача “червената” врата остана суха, а в шестия Радослав Цонев заби в 81-вата и серията спря на кота 531 мин. В лагера на “Левски” най-доброто постижение датира в периода 2006/2007 година. След 4 поредни дуела без “червен” гол Филипе Машадо вкара победно в 13-ата мин. Така най-добрата “синя” серия се фиксира на 373 минути.

В общото съревнование между “сини” и “червени” в “А” група предимството е на “Левски” - 52 победи, 36 равенства и 48 загуби, а головата разлика е 190:187.

Девет победи поред за “Левски” са ненадминат рекорд

Най-дългата победна серия в историята на вечното дерби е в полза на “Левски”. През 90-те години на миналия век “сините” се превърнаха в комплекс на ЦСКА и спечелиха 9 дербита поред - 6 за първенството, едно за купата на професионалната лига и два полуфинала за Купата на България. Мачовете са в периода 8 май 1993 година - 17 април 1996-а.

И второто място в престижната ранглиста е също за “Левски” - 7 дербита. От тях 5 в “А” група и 2 за националната купа.

Георги Иванов е футболистът с най-много голове в сблъсъка на гигантите. Гонзо заби 15 попадения срещу ЦСКА, а от тях 5 са в пет поредни мача. В тях “Левски” печели 4 пъти и веднъж завършва наравно.

Най-успелият “син” като играч и ръководител е Наско Сираков. На терена легендарният нападател има общо 12 попадения, от които 4 са в поредни двубои. Тандемът на директора със Станимир Стоилов като треньор беше един от най-успешните в историята на “Левски” през първото десетилетие на ХХI век.

В същия период са и най-слабите от гледна точки на голове дербита. В 13 поредни мача двубоят завършва с набралия популярност от залозите “ъндър” - с други думи по-малко от 3 гола. В 13 поредни мача “Левски” и ЦСКА си вкараха общо 17 попадения, което означава по 1,3 средно на среща.

Сега “сините” са в черна дупка. От 7 двубоя те са отбелязали само веднъж във вратата на ЦСКА. 

 

Вестник "Труд"

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки