Александър Димитров: Нямам версия за Стивън Петков, знам истината

Има полиция, има компетентни органи, те са на ход, отсече селекционерът

Александър Димитров: Нямам версия за Стивън Петков, знам истината

Селекционерът на националния отбор на България до 19 г. Александър Димитров заяви, че е абсолютно наясно с всички събития, довели до грандиозния скандал, разтърсил българския футбол днес. По-рано през деня стана ясно, че има арестуван бивш футболист заради опит да бъдат манипулирани срещите, които България изигра на европейското първенство за юноши в Унгария.  Димитров заяви пред Нюз7, че е наясно с цялата истина, но не може да я обяви публично, тъй като в момента тече следствен процес.

- Г-н Димитров, голям скандал гръмна днес. Казахте още при прибирането Ви в София от европейското първенство, че причините за представянето се коренят много дълбоко. Днешния скандал ли имахте предвид тогава?

- Не, по-скоро имах предвид средата, в която се развиват и възпитават нашите млади таланти. Инцидентът е много неприятен и съжалявам, че трябва да говорим по такива теми, вместо да обсъдим добрата игра, която показахме на европейското. Но резултатите в трите мача и играта ни на шампионата бяха повлияни от напрежението, което се създаде в навечерието на надпреварата.

- Каква е Вашата версия за случая, много се изговори, беше замесено името на Стивън Петков...

- Версия нямам, аз знам истината. С имена не мога да говоря, все пак тече следствие и не искам по някакъв начин да го възпрепятствам или да го обърквам. При мен дойдоха състезатели на 16 срещу 17 юли, видимо притеснени. Казаха, че техен колеги е бил свързан с някакви сили или хора и им е било предлагано голяма сума, за да паднем катастрофално. Чест им прави на тези момчета, че дойдоха и ме предупредиха. Викнах въпросния състезател, говорих първо насаме с него, после и целият щаб говорихме с този футболист. Той си призна. Каза, че не му е чиста главата и решихме да го освободим, за да го предпазим. Не мога да кажа взел ли е пари, не е ли взел, аз не съм обвинител. Чисто спортно технически той не беше готов да даде максимума от своите възможности. Уведомих преките ми ръководители и президента на футболния съюз и се взеха светкавични мерки. Но това повлия на крайния резултат, видя се ясно и на мача с Германия.

- За каква сума става въпрос?

- Не искам да изпадам в детайли, но поне за мен е много голяма сумата.

- Какво е обяснението Ви, защо се случват такива неща в българския футбол?

- Е, това го има в цял свят, не е само при нас. Да не казваме, че е само в България. Разочарован съм, че стана на такова ниво. Вместо да сме концентрирани върху представянето ни в първенството, трябваше да сме фокусирани върху други проблеми. Не може да искаш да атакуваш национални състезатели, за да падне отборът на България. Къде ни е националната гордост? Една нация гради самочувствието си върху победите, което постига на всякакво ниво. А ние гледаме да се пробием отвътре. Затова няма да имаме нито народ, нито самочувствие.

- Появи се информация, която е непотвърдена, че Стивън Петков е имал среща с един бивш футболист, юноша на Локомотив (София), на бензиностанция, за да му разкрие схемата. Вие имате ли такава информация?

- Имам цялата информация, но не мога да я разкрия. Има полиция, има компетентни органи, те са на ход. 

 

За момента със сигурност има един задържан футболист, а няколко души са били разпитвани във връзка с тежките обвинения. Името на арестуваният играч е Даниел Гяуров. Замесено е името на юношата на Левски и настоящ играч на шампиона Лудогорец Стивън Петков.

Гяуров е вратар, като за последно е играл във Видима Раковски. Футболистът е юноша на Локомотив (София), като пред екипа ни близки до него го определиха като съвестно момче, което не е създавало проблеми.

По все още неофициално потвърдена информация, но дошла от няколко различни източника, друг замесен в грандиозния скандал е бившият играч на Левски и настоящ на Лудогорец Стивън Петков. От ръководството на шампионите нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, че именно нападателят е бил разпитван от властите.


Интересен факт е, че до последния момент Петков е бил в плановете на селекционера на юношеския национален отбор Александър Димитров за европейското първенство, но изненадващо в деня преди заминаването отпадна от групата. Силно впечатление след края на шампионата на Стария континент направи и изказването на наставника. При прибирането си в София той заяви, че причините за представянето на България се коренят много дълбоко.
 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки