Дани Педроса сложи край на доминацията на Марк Маркес в Moto GP

Педроса спечели Гран при на Чехия, а Лоренсо и Роси се качиха заедно на подиума за Ямаха

Дани Педроса сложи край на доминацията на Марк Маркес в Moto GP

Дани Педроса сложи край на серията на своя съотборник Марк Маркес от десет поредни победи, след като спечели Гран при на Чехия от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас MotoGP.

Испанският пилот на Хонда завърши надпреварата с време 42:47.800 минути, а световният шампион дори не попадна на подиума. Другите две места на стълбичката заеха пилотите от заводския тим на Ямаха - Хорхе Лоренсо и Валентино Роси.

Андреа Яноне пое лидерството в състезание на трасето край Бърно в първия завой и водеше колоната дълго време, но зад него се случваха далеч по-интересните неща. Хорхе Лоренсо изпревари Марк Маркес в завой номер 4 и подгони Дани Педроса, като заедно с него отвяха два мотора на Дукати във втората обиколка, а в последствие минаха и пред Яноне, за да излязат начело.

Италианският пилот запази третата си позиция до петата обиколка и дълго време блокираше Маркес, което не позволяваше на испанеца да се доближи до двамата лидери. В крайна сметка световният шампион изпревари Яноне и догони Лоренсо и Педроса, които обаче размениха бързо местата си. Това се случи в шестата обиколка, когато пилотът на Репсол Хонда преодоля Лоренсо в третия завой на пистата. Маркес караше почти до края на състезанието зад Педроса и Лоренсо, но неговите гуми започнаха да се износват и той намали драстично темпото. Това позволи на Валентино Роси да го настигне и изпревари в 13-та обиколка.

По това време Педроса вече имаше аванс от 1.7 секунди срещу Лоренсо. Испанският пилот на Хонда запази преднината си и в крайна сметка спечели с с 0.410 секунди аванс. Въпреки че не успя да спечели победата в Бърно, Маркес почти със сигурност ще бъде коронясан за втори път за световен шампион.

Пилотът на Хонда е с актив от 275 точки, а неговият съотборник Педроса изостава с 88 пункта. Лоренсо и Роси заемат третото и четвъртото място.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки