Симеон Чамов: Треньорите и Краси Инински ме върнаха към бокса

През декември бях решил да спра с бокса. Видях, че няма смисъл, казва новият шампион на Европейския съюз

Симеон Чамов: Треньорите и Краси Инински ме върнаха към бокса
Симеон Чамов от няколко години се утвърди като титуляр в националния отбор по бокс. На изминалия турнир "Странджа" боксьорът от Ямбол записа четири победи. Той се справи безкомпромисно срещу съперници от Молдова, Китай и Турция.  23-годишният Чамов е продукт на боксовата школа на ЦСКА. Зодия Козирог е. Победите му са над 100.Многократен шампион на България. Негов треньор е Михаил Таков. През 2006-а националът спечели сребърен медал от европейското първенство за кадети. Баща му Антон Чамов е бивш медалист от европейско първенство за юноши още на 12 години го запалва за големия спорт.

Г-н Чамов, какво е чувството да бъдеш боксьор N 1 на Европейския съюз?
- Вчера станах шампион на Европейския съюз, където участваха  освен страните членки, така и кандидат членки. Когато прозвуча химна на България се почуствах горд и в този уникален момент осъзнаваш,че всички лишения в името на спорта са си залужавали. Просълзих се от радост.

Имате ли идол?
- Нямам кумир,но в момента се вдъхновявам от моя приятел Кубрат Пулев, който направи световен фурор и ни показа, че всички българи го можем, стига силно да го желаем!

Какво остана скрито и незапечатано от фотообективите на медиите? 
- От обективите мисля, че остана скрито колко класни боксьори победих. Втората и третата среща победих по титуловани боксьори от мен, от които имах загуби в миналото. И това показва,че с екипа ми вървим в правилната посока. Във вторник победих ирландеца, който освен всичко друго е и участник от олимпийските игри и медалист от европейско първенство. В полуфинала пък победих французина, който е световен шампион за юноши.

Г-н Чамов, златният медал на турнира "Странджа" ли е най-ценният успех във вашата кариера?
- Това е най-голямата ми победа за момента. Да се надяваме, че е само началото. Показах добра форма. Миналата година за европейското и световното първенство бях още по-силен. Новият стил на оценяване ми пасва. Опитах да се настроя към него. Надявам се скоро да няма промени в точкуването.

Вие бяхте ощетен на световното и европейското първенство през миналата година. Лесно ли е да се съвземете след подобна секира?

- Много е тежко. Мисля, че няма по-неприятно нещо от това в спорта. Всеки път ощетяването ме пречупва за известно време. Жалко е, че липсва видеокартина от тези мачове, за да видят всички какво се случи. През декември бях решил да спра с бокса. Видях, че няма смисъл. Треньорите и председателят на федерацията Красимир Инински ме върнаха. Лошото е, че се трудим наистина много по тренировките, но ни липсва политика сред съдиите.

Защо бяхте решили да се отказвате?
- Падна ми мотивацията от всичките проблеми. Много ми беше кофти от ощетяванията. За щастие мина известно време и отново ме зачовърка боксът. Състезателите от националния отбор трудно оцеляват. Когато сме на лагер, всичко е ясно. Там спането и храната са ни осигурени. Затворени сме в базата. През останалото време е по-сложно. Всеки си намира някаква работа, за да може да преживява. Много момчета се отказаха.

Какво ви предстои през тази година?
- Треньорите ни казаха, че ще участваме на турнир в Полша, който ще се проведе в началото на април. Състезанието е на нивото на "Странджа" от "А" категория на АИБА. Имаме и шампионат на Европейския съюз, който е по-късно през годината.

Светлана Каменова и Венелина Поптолева с медали от Европейското по бокс

Станимира Петрова не се качи на ринга

Нови 2 медала за България от Европейското по бокс в Белград

Осигуриха ги Севда Асенова и Златислава Чуканова

Още един четвъртфинал за България на Европейското по бокс

Хавиер Ибаниес без проблеми срещу грък в Белград

Бойните звезди на SENSHI 21 преминаха успешно официалния кантар преди галавечерта

Варна ще бъде свидетел на 14 титанични двубои със сътезатели от 17 държави

Европейското по бокс в Белград започна с български победи

Един успех дели Рами Киуан от медал, Радослав Росенов с летящ старт

Радослав Росенов и Рами Киуан откриват българското участие на Европейското по бокс

Вижте подробности

Чакането свърши – вижте пълната бойна карта на SENSHI 21

Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя с 28 мощни атлети от 17 страни

Стойка Кръстева: Развиваме се в правилна посока

Доволни и заредени с оптимизъм се прибраха от Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч българските национали по бокс

Уайлдър: Ще разбия главата на Жан, а после идва ред на Джошуа

Американецът е оптимист

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки