България остана без медал от Европейско за първи път от 43 години

В 22-ото издание на шампионата на Стария континент в швейцарския град Цюрих участваха 21 български състезатели в 15 дисциплини

България остана без медал от Европейско за първи път от 43 години

България остана без медал на Европейско първенство по лека атлетика за първи път от Хелзинки през 1971 година.

В 22-ото издание на шампионата на Стария континент в швейцарския град Цюрих участваха 21 български състезатели в 15 дисциплини. За щафетата на 4 по 100 метра беше заявена и Радостина Стоянова, но тя не се включи.

Девет от тях - Ивет Лалова (100 метра), Габриела Петрова (троен скок), Ваня Стамболова (800 метра), Румен Димитров (троен скок), Георги Иванов и Радослава Мавродиева (гюле), Силвия Дънекова и Митко Ценов (3000 метра с препятствия) и Тихомир Иванов (скок височина) преодоляха квалификациите и се класираха на финал, но не успяха да стигнат до почетната стълбичка, с което прекъснаха серията от 11 поредни континентални шампионати след Рим 1974 с поне едно отличие за България.

Най-близо до медалите бяха Ивет Лалова и Габриела Петрова. Лалова остана пета в спринта на 100 метра и не успя да защити титлата си от Хелзинки 2012. Петрова също завърши пета на троен скок с личен рекорд.

Силно се представи и Ваня Стамболова, която също направи лично постижение, за да финишира шеста в бягането на 800 метра. 20-годишният Тихомир Иванов се нареди седми на скок височина при дебюта си на голямо състезание при мъжете. В осмицата влезе и Силвия Дънекова, която завърши осма на в бягането на 3000 метра стипълчейз.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки