Стефан Капралов: Имам опит и сили, хората ме познават

Стефан Капралов е най-сериозната кандидатура за президент на Профилигата. Бившият изпълнителен директор на БФС се съгласи да даде интервю за "Стандарт" в навечерието на изборите.

Стефан Капралов: Имам опит и сили, хората ме познават

Стефан Капралов е най-сериозната кандидатура за президент на Профилигата. Бившият изпълнителен директор на БФС се съгласи да даде интервю за "Стандарт" в навечерието на изборите.


- Господин Капралов, какво ви накара да се кандидатирате  за президент на ПФЛ?
- Животът ми е минал във футбола. Бях треньор и у нас, и в  чужбина, после ръководител. Знаете, минах през всички стъпала на БФС, за да  стигна до изпълнителен директор. Отделно, работех в ръководството на Славия  между 1985 и 1991 г. Както се казва, хванах и от двата периода. След като  напуснах БФС, защитих докторска степен в СУ, преподавател съм. Опитът ми дава  самочувствие, че знам как да помогна на футбола. Имам сили, за да станат  положителни неща.

- На чия подкрепя разчитате?
- На всички, които ме познават. Те са наясно какво съм направил  през годините. Не е малко.

- Какви ще са основните ви идеи, с които ще опитате да  спечелите гласовете на клубовете?

- Предпочитам да не ги разкривам още сега, хората ще чуят  платформата ми на самото заседание. Просто е нормално да скрия някои неща, които  смятам за свое предимство.

- От години основният спор е дали Профилигата трябва да има  повече правомощия при управлението. Т.е. да администрира първенството, като  изключим Съдийската и Арбитражната комисия, тъй като е забранено от  УЕФА?

- Вижте, като президент на всички клубове аз ще защитавам  техните идеи. Ако смятат, че това е правилно, ще застана зад тях. Разбира се,  затова са събранията в ПФЛ - да се стиковат мненията, да се излезе с единно  становище. Аз лично смятам, че Профилигата може да вземе повече функции. Виждам  резерви и по отношение на работата с БФС, с държавните органи и общините.

- Това е така, особено при проблема с базите. Като че ли някой  повече трябва да "притиска" институциите за този проблем, защото никой  собственик няма да излее милиони в чужда, при това полуразрушена  собственост?

- Смятам, че точно тук президентът на ПФЛ може да има  по-решаваща роля. Да, има хубави примери като Калиакра, като Брестник, които са  направили разкошни бази, но лошите са повече. Да, мога да съдействам по  проблема, но до някаква степен. Все пак ПФЛ е структура от БФС, представлява 40  от общо 700 футболни клуба. Същото важи и при другите сериозни проблеми. Колкото  и банално да звучи, единият от тях е детско-юношеският футбол. Омръзнало ни е да  говорим, но оттам тръгват големите беди. От детския, от аматьорския футбол. Все пак работя със студенти,  виждам спада.

- Т.е. младите хора, студентите, вече не искат да играят  футбол?

- По-лошо, младите хора не искат да спортуват каквото и да е.  Оттам тръгва затлъстяването, пораженията върху здравето на нацията, но по тази  тема няма да ни стигне цял ден.

- Какво мислите за конкурентите ви и очаквате ли  феърплей?

- От моя страна феърплеят ще е на 100%, очаквам и от другите.  Конкурентите? Г-н Гигов го познавам от години. С него, с г-н Михов сме работили  заедно, никога не сме имали проблем. Г-н Величков е напълно непознат,  предполагам не само на мен, така че не мога да кажа нищо за неговата  кандидатура.

- Последно, обидихте ли се с нещо през 2005 г., когато трябваше  да напуснете поста на изпълнителен директор в БФС?

- Не, никой не е женен за определена работа. Не крия, бях от екипа на г-н  Иван Славков. Нормално беше новият президент г-н Борислав Михайлов да дойде със  свой екип. Всъщност, ние с него работихме заедно. Помните, г-н Михайлов беше  вицепрезидент на БФС, също част от екипа на г-н Славков. Ако не идеални,  отношенията ни с него са били много добри.

 

 

 

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки