Иво Котев: В момента ЦСКА е една бездънна яма

„Искам да кажа на „червената" общественост, че ние не сме глупаци и леваци”

Иво Котев: В момента ЦСКА е една бездънна яма

Иво Котев е уверен, че ЦСКА ще се справи с тежкото финансово наследство, оставено от „Титан”, пише „Меридиан мач”. Членът на „червения” УС даде интервю, в което разкри защо се бави строежа на сектор „Г” на стадион „Българска армия” и редица подробности относно ситуацията в клуба.

Г-н Котев, само преди няколко дни бившият собственик на ЦСКА Иво Иванов заяви, че клубът почти сигурно ще остане без лиценз за следващите 3 години. Има ли вероятност това да се случи?
- Не само той, а и много други хора предричат такъв крах. Ние сме свикнали, защото още в началото, когато дойдохме, бяхме до август, после до Нова година, после нямаше да започнем пролетта, после щяха да ни взимат лиценза през март, нямаше да влезем в първата седмица и така една година. И сега идва атака от Иво Иванов. Той казва няколко неща, който категорично не отговарят на истината. Иванов казва, че ние сме се издържали с парите от Мерсин за Спас Делев. Тези 600 000 евро, който той визира, не само че не са дошли в ЦСКА, но за тях тече дело, което е в дисциплинарната комисия на УЕФА. И не се знае в какъв период от време ще дойдат тези средства. Така да се говори наизуст, че се издържаме с пари от техни трансфери, не е истина. Не смятам, че е редно човек, който е далеч от клуба, да говори за неща, които касаят бъдещето на ЦСКА. Клубът има акционера има хора, който милеят за него.

Има ли реална заплаха за евролиценза на ЦСКА?
- На всеки клуб в Европа, ако не изпълни определени финансови изисквания, лицензът може да бъде взет. Тъй че винаги има реална опасност. В България се преекспонира по тази тема. Взимането на лиценз е един сложен процес. Не можеш ей така да щракнеш с пръсти и да кажеш: „Ето, взехме лиценз". Ние в ЦСКА сме под постоянен мониторинг. Той се прави на всеки 3 месеца. Постоянно се попълват предписания на УЕФА. Преди това Иванов говори и за финансовия феърплей. В момента при нас тези неща са кристално ясни, тъй като преди няколко месеца излязохме на борсата. Тогава Комисията за финансов надзор ни разгледа от дъно. Тъй, че не може да се говори, че нещо крием. Лично аз като член на УС ви казвам, че не съм съгласен с прекалената прозрачност в ЦСКА. Говоря за заплатите. Защото няма клуб в България, а и в света, който да си обявява заплатите. Ние го правим това, за да покажем, че тръгваме по нов път. Това в един момент се изкривява и се започват атаките. Ето Георги Илиев-Майкъла каза, че Гъргоров е взимал 30 000 лева заплата. Аз ви казвам, че в ЦСКА няма футболист, който да получава повече от 15 000 лева. С бонуси, без бонуси, заплатата му е 15 000 лева.

Казват, че и Стойчо Младенов не взима заплатата, която е обявена...
- Всеки оповестява неща, който не са истина. Защо никой не питаше колко взима Мъри в Ботев, Стойчо Стоев в Лудогорец или Пепе Мурсия в Левски. Говоря за хора, който вече не са на работа, защото не искам да влизам в полемики с хора, който в момента са в български клубове. Всичко е съсредоточено към ЦСКА. Защото всеки си прав и PR на гърба на клуба и няма никакви последствия.

От ЦСКА официално обявихте, че ще съдите Иво Иванов за клевета. Ще разкриете ли повече подробности?
- Това е решение на Управителния съвет. Продиктувано е от няколко от крупните инвеститори. Още когато вървяха продажбите на акциите, казахме, че всеки инвеститор може да пази своите интереси.

Защо идват тези атаки към ЦСКА? Какво целят те?
- Не искам да говоря от тяхно име, както те го правят от наше. Атаките за лиценза винаги идват, когато предстой мач с Левски, мач със Зимбру, веднъж с Ботев (Пд) и сега преди Лудогорец. Когато идва важна среща, идва и атаката. Те не са от клубовете, с които играем. Добре знаем откъде идват.

Иво Иванов казва, че в клуба не е имало никакви пари за издръжка и всичко е идвало от техния джоб, въпреки трансферите за над 10 млн. лева...
- Това се вижда с просто око. Аз мога да ви кажа, че на нито един треньор, изключвам Йоан Андоне, от „Титан“ не са му платили заплатите. Сега ние ги плащаме. Говорим за още футболисти, агенти... Нали сами разбирате, че тези задължения не са направени за една година. Те са от миналото. Иво Иванов се позовава на стари задължения - от първия престой на Томов. Добър или лош, Томов спаси ЦСКА. Но те за 5 години защо не са ги изчистили. А сега ние го правим за 1 година. Заради това се бави сектор „Г” бавят се и заплати, трудно ни е за всяка една работа. В тази криза готови пари се вадят трудно. В момента ЦСКА е една бездънна яма.

Няма как да не обърнем внимание на сектор „Г“ и предстоящия бойкот на феновете. Защо изобщо дадохте срок за реконструирането му?
- Защото Сашо Томов, а и на всички нас, желанието бе сектор „Г“ да бъде готов колкото се може по-бързо. Когато той каза това, бяхме уверени, че не-щата ще се случат. Но постоянно излизат нови и нови неща. Секторът е приоритет, но и без него няма да ни вземат лиценза. Заради това тези средства се пренасочват. Има и чисто обективни причини за забавянето. Казвам ви, че отвсякъде идват бомбардировки.

Разкрийте повече за тези „бомбардировки"?
- Сашо Тодоров ще разкрие съвсем скоро нещата. Аз отговарям повече по футболните въпроси. Искам да кажа на „червената" общественост, че ние не сме глупаци и леваци. Сашетата били такива, Стойчо бил комисионер, Иво Котев бил никаквец. Знаем какво се говори, факт е, че се справяме. Второто място от миналия сезон е повече от две първи от предишни години. Това, което каза Ангел Петричев преди мача ни с Лудогорец - че ние и те сме двата най-силни отбора в България - в много голяма степен е комплимент. Ние още не можем да се мерим с тях. Те са еталон. Ние само можем да ги догонваме.

Много критикуват ЦСКА, че има голямо движение на футболисти?
- Стойчо Младенов е последният човек, който иска да прави селекция. Защото това е едно огромно напрежение. Наистина имаше моменти, в който не сме спали по цели нощи. Но благодарение на предишните собственици реномето на ЦСКА падна неимоверно. Между 40 и 50 играчи ни отказаха. Първо се съгласяваха, а след това отказваха, защото някой им се обадил от България.

Говори се, че и Валентин Илиев може да последва Гъргоров в Китай. Има ли такава възможност?
- Питайте самият Валентин Илиев. Аз с него не съм говорил на тази тема. Той е капитан ЦСКА и е един от най-достойните хора в отбора. Можем само да му бъдем благодарни за това, което е направил и което прави с екипа на ЦСКА.

Има ли как футболисти на ЦСКА да не напускат отбора с големи скандали?
- Единственият човек, който си тръгна със скандал по наше време, е Емил Гъргоров...

А Джаксън Менди...?
- При него няма скандал. Той реши, че където му дават повече пари, ще му е по-хубаво. Проблемът беше Бадема. Този наемник Менди отиде при Стойчо и каза, че го боли крака. Показа с ръка някъде около краката, но не и конкретно място. Стойчо му каза да отиде във фитнеса. След 20 минути ми се обади администраторът и ми каза, че Менди си е тръгнал от хотела.

Срещу Менди има ли заведено дело?
- Да, има. Но адвокатите могат да кажат повече.

Защитени ли са другите футболисти на ЦСКА?
- Българското гражданско законодателство и правилата на БФС са в голямо противоречие. Мисля, че Менди използва член 327, според който при забавяне от 2 дни можеш да напуснеш по вина на работодателя. По законите на България е факт, след като му забавихме заплатата с 14 дни. По законите на УЕФА футболист може да разтрогне по вина на клуба само, ако заплатата му е забавена повече от 1 месец. Джаксън използва това, че отива в български клуб. Той нямаше право да отиде в чуждестранен клуб.

Вие наясно ли сте кой подучва футбол петите на ЦСКА да бягат по този начин?
- Когато един човек иска да ти направи нещо, много трудно можеш да се защитиш. А ЦСКА е огромно общество и всеки дърпа нанякъде. Говорим за една мениджърска агенция, кантора ли е това - не знам. Реклама не искам да им правя. Клубът е произнесъл становището си за тях. Футболист на тази кантора дори и Лео Меси да е, няма шанс да бъде взет в ЦСКА.

Търпите критики, че не взимате български футболисти...
- Ето ви примерът с Венци Христов. Той струва 100 000 лева. Иска го ЦСКА и веднага става 300 000 лева. Най-лесното е да вземем български футболист, който знае каква е действителността, а не чужденец. Като казах чужденец, се сетих за Гуидо ди Вани. Оказа се, че искът му към ЦСКА, възлизащ на около 500 000 евро, изобщо не е бил подписан от него. Това обаче не бе интересно на хората, който са извън ЦСКА.

Очаквате ли още удари преди важните мачове?
- Очакваме удари от всякакво естество. Но ето че сега победихме Литекс, Левски и паднахме от Лудогорец, като съдиите се представиха чудесно. Победихме Хасково, но според мен съдията не се справи. Може би нямаше ден. Не знам.

Феновете искат да знаят кога сектор „Г“ ще бъде готов. През миналия сезон ЦСКА и привържениците бяха едно цяло, а това като че ли спаси клуба?
- Надяваме се сектор „Г“ да бъде готов колкото се може по-бързо. Забавиха се нещата, защото имаше вариант „ЦСКА Завинаги да го направят. След това можеше съвместно да го ремонтираме. Искам да благодаря на феновете, защото ако не бяха те, ние нямаше да стигнем дотук. В Разград също бяха чудесни и ни подкрепиха през целия мач. Нямаше нито едно освиркване, защото видяха, че момчетата се раздадоха докрай.

ЦСКА може ли да стане шампион, или сте се примирили, че Лудогорец не може да бъде стигнат?
- ЦСКА винаги гони първото място. Но сме здраво стъпили на земята. Лудогорец финансово, организационно, селекционно, са пред нас. Поне на този етап.

Доста от най-перспективните юноши на ЦСКА отидоха в Лудогорец. Това може ли да се спре?
- Няма механизъм да се задържат децата. Едно момче може зимата или лятото да премине без финансови претенции от клуба майка в друг клуб.

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки