Александър Томов: ЦСКА не зависи от изборите

До 30% от клуба ще са на феновете

Александър Томов: ЦСКА не зависи от изборите
Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов в интервю за „Труд”:
 
- Казусите с неплатени стари задължения не спират. Колко още остават, г-н Томов?
-Точна сума не мога да кажа, защото очаквам още „скелети да излизат от гардероба". Има прекалено много скандални случаи в периода 2009-2013 г. Но мисля, че ще се справим. Най-трудният период мина. Разполагам с доказателства, че клубът умишлено е бил товарен с дългове, а през 2013-а воден директно към фалит. Дано новите български правителства и съдебната система най-после сложат ред и спрат лицата, които присвояват пари за себе си.
 
- Каква е вашата прогноза за следващите 12 месеца?
- Днес най-важното е, че ЦСКА е спасен и отново е водещ отбор. За последната година са изплатени милиони задължения, получен бе лиценз, направихме силен първи отбор, който спечели второто място и има всички перспективи да продължи да се бори за върха. В следващите 12 месеца трябва да завършим процеса на финансово оздравяване на ЦСКА. Да изчистим тежкото наследство. И най-накрая да имаме генерален спонсор, както и още няколко по-малки. Не спираме да се сблъскваме с огромната арогантност на всички, които искат да видят ЦСКА във „В" група. Провалиха се, затова сега са жалки и нагли.
 
- Не предвиждате ли вариант, в който няма да успеете?
- Най-големите опасности в тази насока са преодолени. Но знаем - ще минем през още страдания. Показателен е фактът, че сме изплатили 2616 000 лева на футболисти, треньори и мениджъри. Още няколко агенти. Би трябвало тази есен да приключим още 15 до 17 случая, наследени от миналото ръководство. В това число е и този комично-трагичен случай с Тенгариня и Нилсон, за който се обръщаме към Спортния арбитражен съд в Лозана.
 
- Колко струва издръжката на ЦСКА на месец?
- Между 500 и 600 хиляди лева месечно. Проблемът е плащането на дълговете. Когато успеем да ги покрием, ще можем да си позволяваме повече неща. Успоредно решаваме две задачи - оздравяване на клуба и създаване на 5-го-дишна перспектива за много силен първи отбор.
 
- С какъв призив ще се обърнете към феновете, които ще се включат при втората емисия с акции?
- Огромната маса фенове на ЦСКА са истински патриоти. Най-важното е да не се поддават на интриги. Така стана през 2008 г., когато заради „несъществен спор с НАП" ни беше отнет незаконно лицензът. А после така между другото остана фактът, че именно НАП каза - единствено ЦСКА си е плащал изрядно данъците. Днес бившите собственици опитват да настройват феновете срещу клуба си. Ще кажа на нашите запалянковци така: „Сега е моментът да се помогне на ЦСКА!" Очаквам през ноември да реализираме успешно втората емисия с публичната продажба и това да е наистина клуб на своите фенове. Те ще притежават 30 процента, а може и повече от акциите. Никой няма да краде парите! Те ще помогнат да се изчистят задълженията на ЦСКА и да се развива клубът.
 
- Зависи ли ЦСКА от предстоящите парламентарни избори?
- Надявам се, че ЦСКА не зависи от политически проблеми. Политическите сили в това число и Българската социалдемокрация, която аз представлявам, трябва да отправят ясно послание към проблема с базите. ЦСКА единствен е в неравноправно положение другите отбори. Най-вероятният победител в парламентарните избори Бойко Борисов е футболен човек, познава спорта. Очаквам и той, и останалите да решат много открити въпроси, включително и тези на ЦСКА.
 
- Ръководите клуба в два периода при различни правителства. Какво чувахте за проблема?
- Винаги се обещава и след това не се прави нищо. Или не остава време. През пролетта говорих с бившия премиер Пламен Орешарски и със спортния министър Мариана Георгиева. Двамата обещаха публично въпросът да бъде решен. Накрая.....времето не стигна".
 
- Ако новото правителство каже: „Базата е на ЦСКА!", какво ще се случи и за колко време?
- Ще завоюва армейски гласове. Бях предоставил проект на бившето правителство за пълна реконструкция на стадион „Българска армия" с инвестиции от Западна Европа. Разочарованието от знака „Стоп" пред намеренията ни бе голямо. Дано при следващите управляващи нещата се получат. Въпросният проект щеше да отнеме между 18 и 24 месеца. А ако бъде опростен, срокът се намалява. Но аз искам да се направи най-доброто.
 
- Бившият председател на надзорния съвет на клуба Лоурънс Дейвис трябваше да намери инвеститор. Какво се случи?
- Той беше един от хората, които намериха инвеститора, за когото отговорих. Но и Дейвид, както много други са, меко казано, разочаровани от черния пиар, с който иронично беше обрисуван.
 
- Може ли ЦСКА да стане печеливша компания?
- През 2008 г. изведох клуба на счетоводна печалба, станахме шампион с 16 точки разлика. Значи може. Но ми трябва време.
 
- Достатъчно ли печели ЦСКА от телевизионните пари?

- Приходите са направо символични. Между 50 и 100 пъти по-малки от тези в Западна Европа. Надявам се, щом се предприе смяна на телевизионния канал, това да е било в името на по-големи постъпления за клубовете. Очаквам и повече прозрачност от страна на компанията „футбол про медия", която държи тв правата. Това ще е от полза за всички клубове. 

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

ПРИЗНАНИЕ: Шефът на УЕФА се срещна с Георги Иванов в Нион

Вижте подробности

Лудогорец разби Хебър и вече мисли за финала (ВИДЕО)

Рик Джонатан вкара 2, а Недялков се завърна при 4:0 в Разград

Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

"Герена" все по-близо до реконструкция, общината става собственик

Архитектурната комисия взе решение за прехвърлянето на стадиона Областната управа към общината

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки