Любо Пенев: От 1-вата до 90-ата минута вече трябва да играе този отбор. Вече не приемам ‘съжалявам, извинявам се’!

Не сме световна сила, но не се подценяваме, тези квалификации не са "сега или никога", според селекционера

Любо Пенев: От 1-вата до 90-ата минута вече трябва да играе този отбор. Вече не приемам ‘съжалявам, извинявам се’!
„Всеки отбор може да ни окаже отпор, да не забравяме, че не сме футболна сила, стараем се, тренираме, отиваме нагоре, но всеки отбор оказва съпротива. Целта затова е провеждането на този лагер-сбор и да победим”, каза селекционерът на националния отбор Любослав Пенев 8 дни преди гостуването на Азербайджан, което дава началото на европейските квалификации в група „Н” за първенството във Франция през 2016 г. На шампионата на Стария континент след 2 години за първи път ще играят 24 отбора.
 
Нашите по традиция се готвят в Правец, а целта пред отбора този път е да се класира за първи път на голямо първенство от шампионата в Португалия през 2004 г. насам. 
 
„Винаги поставям високи цели първо пред мен и после пред футболистите. Предишните поне плейоф беше целта, сега ще се опитаме да постигнем това, което, бих казал, че го изпуснахме в предишните квалификации. Не само подарък за мен (по случай 48-ия рожден ден на Пенев), а за целия национален отбор да постигнем 3 точки, няма да бъде лесно, Азербайджан е домакин, иска да се доказва, разузнали сме ги доста добре, ще ги наблюдаваме, имат предстоящ мач в Москва с русия. Ще наблюдаваме Хърватска и Норвегия също, полагаме много усилия, за да сме добре запознати с противниците, въпреки че мачовете с тях са след месец. Какво значи няма мърдане? Ние работим по план, имаме програма, която трябва да е изпълни, ще положим максимални усилия и в тренировки и в мачове, да се спечелят 3 точки във всеки мач. Не се задоволявам с второ място. Дали имаме възможности, е друг въпрос. Но така работим, че тези точки да ги заслужим и да ги спечелим”, подчерта Пенев с типичния си замах.
 
Той ще проведе разговор със своите подопечни, в който ще ги запознае с плюсовете и минусите от предишния квалификационен цикъл – за Световното първенство в Бразилия. Припомняме, че България остана на 4-о място в своята група зад отборите на Италия, Дания и Чехия.
 
„Днес няма да бъде, утре най-вероятно точно в кой момент от деня, ще преценим – ще имам приятелски разговор в професионален оттенък, за да ги запозная какви изводи сме си взели с треньорското ръководство. Националният отбор е може би най-голямото поле за изява. Най-много мениджъри също ги наблюдават с националната фланелка. Като казвам това – трябва да се замисли дали да дойде, че изискванията са изключително високи и очаквам себераздаване, лишения и резултати от футболистите. Те трябва да бъдат максимално спокойни, че ние ще положим всякакъв вид саможертва, за да успяваме и да печелим мачовете.”
 
За Пенев фразата „сега или никога” в предстоящата кампания не съществува.
 
„Не сега или никога. Ако сега не се случи, не означава, че следващите квалификации отпадаме. Става въпрос, че аз ще им дам един точен анализ на това, което направихме като добре и като не толкова добре, за да се изчистят тези неща. Това ми звучи като доста крайно и спекулативно. Може някой от тях да е с лабилна психика. Аз знам как да разговарям с тях, дали индивидуално, дали по линии, дали в група. Това ще бъде направено и всеки един ще се постарае да се почувства комфортно, за да идва с желание и да защитава националната фланелка.”
 
Селекционерът вече ще иска постоянство в мачовете и отсече:
 
„Не е редно да ви казвам какъв отбор е Азербайджан, това го оставям настрани. Знае какво цели, знае какво търси по време на мач. Треньорът (Берти Фогтс) се опитва, даже прави промени по време на мач, тактически, трябва да се внимава, не е отбор за подценяване в никакъв случай. Като казвам, че не сме световна сила, не се подценяваме, имаме футболисти и трябва да бъдем много внимателни. И грешките от миналите квалификации - да играем по едно полувреме и полувреме и половина, това да не се повтаря. От 1-вата до 90-ата минута трябва да играе вече този отбор. Не приемам вече ‘съжалявам, извинявам се’, това вече не го приемам! Те получават абсолютно точна информация както за отбора като колектив, така и индивидуална информация.”
 
Той бе върнат към темата с чужденците в родните клубове, като отново поиска от БФС да прокара правилото, според което отборите в „А” група ще бъдат задължени да имат по шестима българи в титулярните си състави. Според Пенев е по-добре нашите национали в момента да се състезават в чужбина.
 
„По-добре там, би било хубаво да играят редовно, не веднъж съм казвал, че нашият футбол не търпи застой, а леко, леко вървим назад, и увличаме скоростта. Да не се връщам към темата с чужденците. Повече от 5-има чужденци съм против да има от първата до 90-ата минута. Трябва да развиваме талантите. Да, че Европа е отворена за всички като работна ръка, ок, но ще има футболна наредба. Но максимум могат 5, другите трябва да бъдат българчета, било от тяхната или някоя друга школа. По този начин виждам изход. Това сега е криза. Това е решението като първа стъпка. Но вече тук клубовете трябва да се обединят и наистина да погледнат в една посока. И да не ви отегчавам с неща, които съм казвал и преди, не виждам в България да играят някакви специални чужденци, просто търсим готов продукт, вместо ние да го произведем, но това вече си е наука и знания. Изпълкомът трябва да направи тази крачка. Аз съм българин и милея за българското. Затова го казвам. Това е индустрия, бизнес де факто. Ако не го посееш сега, после няма как да го обереш.”
 
Пенев се надява този път съдийските грешки да бъдат в наша полза и в ущърб на съперниците.  
 
На въпрос дали се притеснява от съдиите в европейските квалификации, той отвърна: „Не се притеснявам, но срещу съдийските грешки какво може да направим? Така е видял, така е преценил. Въпросът е да изчистим нашите грешки. Имаме опит от предишните квалификации, нищо не може да направим. Аз предпочитам да гледам нашия отбор, дано пък да сбърка в наша полза, малко повече късмет. Но не търся по никакъв начин съдийска помощ.”
 
Едно от нещата, които Пенев ще иска да изчисти, е получаването на леки картони.  
 
„Тези изрини картони, да, едно е тактически фаул, друго е своеволие, което ощетява отбора.”
 
Той определи групата с Италия, Хърватия, Азербайджан, Малта и Норвегия като тежка като предишната за класиране на СП’2014.  
 

„Аз ще търся да излезем като победител от тази група, може да не сме победител, но да отидем на бараж и после на европейско. Това е цел, която съм си поставил от много време, и не само аз. Всеки да се стяга и да си изпълнява задълженията. Компромис в рамките на разумното, но ако има по –тежки провинения, не е изключено да има и по-тежки наказания. И докъдето стигнем, дотам, но всеки трябва да си изпълнява задълженията”, подчерта Любо Пенев.   

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки