Нигерия започна със загуба последните квалификации за КАН

Думбия и Жервиньо помогнаха за обрат на Кот д'Ивоар срещу Сиера Леоне, Камерун и Алжир с победи

Нигерия започна със загуба последните квалификации за КАН
Защитаващият титлата си отбор на Нигерия допусна обрат от 1:0 срещу състава на Република Конго (Бразавил) и загуби с 2:3 домакинството си в събота на старта на последните квалификации за Купата на Африканските нации през следващата година.  
 
Република Конго достигна до тази фаза на квалификациите, само защото замени Руанда, чийто тим беше дисквалифициран. Другата седмица Нигерия, която още спори с ФИФА относно новия договор на треньора Стивън Кеши, гостува на Южна Африка. Именно с Кеши „суперорлите” спечелиха последното издание на Купата на Африка през 2013 г.
 
Кот д’Ивоар пък успя да обърне Сиера Леоне до 2:1 с два гола за пет минути, дело на Сейду Думбия и Жервиньо, докато Гана трябваше да се пребори за равенство 1:1 у дома срещу Уганда. Андре Аю спаси "черните звезди" в 50-ата минута от дузпа, но публиката в Кумаси освирка своите играчи както заради съботното им представяне, така и заради краха на мондиала в Бразилия.
 
Други от топ отборите в Африка пък постигнаха лесни победи. Камерун и Алжир, останалите два представителя на черния континент на Световното първенство, спечелиха своите мачове. „Пустинните лисици”, които водят ранглистата на Африка, надделяха над Етиопия с 2:1. „Неукротимите лъвове” пък спечелиха гостуването си на ДР Конго с 2:0 в първия си мач след катастрофалното им световно и без своя нападател Самуел Ето’о, който се отказа от националния отбор. Клинтън Нджие и Винсент Абубакар донесоха успеха за Камерун, който води група “D” с по-добра голова разлика от Кот д’Ивоар.
 
Гвинея води група „Е”, след като победи Того в петък. Южна Африка и Сенегал също се поздравиха с успехи в петък.
 
Във финалните квалификации 28 отбора са разделени в седем групи, като първите два състава от всяка група печелят билет за турнира, който ще се проведе в Мароко през януари и февруари 2015 г. Освен това, има място и за най-добрия трети.
 
Резултатите от петък и събота:
 
Група „А”:
Судан – Южна Африка 0:3
Нигерия – Конго 2:3
 
Група „В”:
Етиопия – Алжир 1:2
Мали – Малави – отложен заради дъжд
 
Група „С”:
Буркина Фасо – Лесото 2:0
Габон – Ангола 1:0
 
Група „D”:
ДР Конго – Камерун 0:2
Кот д’Ивоар – Сиера Леоне 2:1
 
Група „Е”:
Гвинея – Того 2:1
Гана – Уганда 1:1
 
Група “F”:
Замбия – Мозамбик 0:0
Нигер – Кабо Верде 1:3
 
Група “G”:
Сенегал – Египет 2:0
Тунис – Ботсвана 2:1

    

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки