Левски отбелязва 93 години от първия си шампионатен мач

На 31 юли 1921г. десет софийски футболни клуба най-накрая се споразумяват за създаването но Софийска спорта лига

Левски отбелязва 93 години от първия си шампионатен мач

На днешната дата, 18 септември, 2014 г. Левски има повод за празник – навършват се 93 години от изиграването на първия шампионатен мач, съобщава официалният сайт на "сините".

 

Ето какво пише в клубния сайт по повод събитието:

 

Клубът отбелязва това историческо събитие без излишна помпозност в момент на усилена работа, когато всички сили са съсредоточени в подобряване на представянето на отбора. Искаме нашите привърженици да знаят, че днес всички в „Левски” са наясно с привилегията да защитават цветовете на клуб, чийто традиции и ценности водят корените си от времето на истински спортен ентусиазъм, младежки порив към юначество и всеотдайно родолюбие . Както ние чувстваме гордост, нека и всеки левскар в България и по света, се чувства горд от факта, че името Левски е гърмяло победоносно по улиците и площадите на Стара София още преди 93 години, а днес остава последен страж на духа на някогашните спортни организации , неслучайно наречени от юношите, които са ги основали – „юнашки”. Ето кратко описание на събитията от онзи паметен ден, пресъздадени за всички сини сърца с любезното съдействие на  „Спортна библиотека”.




На 31 юли 1921г. десет софийски футболни клуба най-накрая се споразумяват за създаването но Софийска спорта лига (ССЛ) . Началото на спортния празник е на 28 август 1921г., а от 8 септември започват официалните срещи за първенството на ССЛ .”Левски”и „Атлетик клуб” дебютират на 18 септември 1921г. в 5 мач от състезателната програма на Лигата . Мачът започва точно в 17 часа пред около 1000 зрители . В началото и двата отбора са сковани от обхваналото ги напрежение , но постепенно в средата на терена топката се владее главно от футболистите на „Левски”. „Атлетик клуб” се защитава успешно , но контузия получава левия бек Нинов след неволен удар в главата и до края на мача не играе с пълни сили . В един момент когато „Атлетик клуб” атакува топката им е отнета и след прецизен пас към един от нападателите на „светло” сините той се откъсва и вкарва гол . Преди края на първото полувреме футболист на „Атлетик клуб” с бомбен шут вкарва топката в мрежата , но реферът не зачита гола . Първото полувреме завършва с гол аванс за „Левски”. Веднага след подновяването на играта резултата е изравнен . До края на мача левскарите поемат инициативата , но жълто- черните се отбраняват успешно , като над всички е Вл. Зембджуски . Пpи една от редките контраатаки Дацев отблизо не успява да вкара топката във врата на Петър Иванов – Вертер . Към края на мача „Левски” отбелязва втори гол след който срещата се ожесточава , а грубата игра трудно е овладяна от съдията . В самия край на мача Цв. Генев преминава последователно един от халф-бековете и двата бека на тигрите (това е прозвището, което дейците на „Атлетик клуб” избират за отбора си) и отбелязва трети гол . Така при резултат 3 на 1 завършва първата официална среща на „Левски” София .

Срещата е отразена във водещото спортно издание – в. „Спортен лист”. В следващия си брой (бр. 15 от 1 ноември 1921г.) редакторите на вестника излизат с позиция, че са несъгласни с читателските критики , че са допуснали тенденциозност при пресъздаването на срещата в полза на ”Атлетик клуб”, но признават , че са могли да опишат по-подробно головите атаки на „Левски”.  

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки