ЦСКА все по-близо до азиатските милиони

Община Елин Пелин направи първата крачка към продажбата на 303 дка за изграждането на развлекателно градче край село Мусачево

ЦСКА все по-близо до азиатските милиони

Проектът, касаещ финансовото бъдеще на ЦСКА, набира скорост. Става въпрос за инвестиционните планове на азиатските партньори на Томов относно разв­лекателното селище "Света София" край село Мусачево. Българският представител на предс­тоящата милиардна инвестиция в нашата страна е именно главни­ят акционер в ЦСКА. То­мов не отрече, че въп­росните азиатски мили­ардери може да помог­нат финансово на червените. Както е известно, той многократно обя­ви, че чаканият генера­лен спонсор трябва да бъде минимум на ниво 1 милион евро на сезон. От публикация на "Капи­тал" става ясно, че про­цесите около реализаци­ята на проекта "Света София" текат с пълна си­ла.

Община Елин Пелин направи първата крачка към продажбата на 303 дка за изграждането на развлекателно градче край село Мусачево, съ­общава "Капитал". На септемврийското си за­седание общинските съ­ветници гласуваха земите да бъдат преобразу­вани от публична в частна общинска собственост, което ще позволи продажбата им. Имотите са включени и в годишната програма за разпореждане с общи­нско имущество.

Решението засяга три терена край близко­то село Мусачево, къде­то инвеститори от Хонконг планират да изградят огромен разв­лекателен комплекс под името "Света София" с 4- и 5-звездни хотели, аквапарк, казина, СПА центрове и туристи­чески атракции. Инвес­тицията трябва да бъ­де реализирана от дру­жеството "България дивелопмънт холдингс лимитед", свързано с мултимилионера от ки­тайски произход Стивън Ло. То вече получи от държавата статут на приоритетен инвес­титор, който му дава право да придобива без търг и конкурс държав­ни и общински земи.

Мегаселището трябва да бъде изградено на площ от 1500-2000 дка край Мусачево, а инвестиция­та в него ще е над 1.5 млрд. евро. Подготвя се и борсовият му дебют.

Покупката на общинс­ките земи е важна крач­ка към реализацията на мащабния замисъл. Изпълняващият длъжно­стта кмет на Елин Пе­лин - Йордан Йорданов, посочи, че става въпрос за общо три парцела, най-големият от които е с площ от 244 дка. За терените ще бъдат из­дадени нови актове за общинска собственост, след което ще се възло­жат оценки за продаж­бата им.

Освен тях от "Бълга­рия дивелопмънт хол­дингс лимитед" искат да купят и земите на бивше­то военно поделение край Мусачево, както и тези на неизползвано от години военно летище в района. Държавните имо­ти още не са прехвърле­ни, но процедурата е в ход и вече са подготвени данъчните им оценки. Плановете на инвести­торите включват и по­купката на частни имо­ти 8 района, включител­но и на голф игрището "Света София" край близ­кото село Равно поле. Заявените намерения са строителството да приключи до 2017 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки