Пламен Стайков е новият рали шампион на България

„Щастлив съм, защото след толкова години чакане най-после реализирах детската си мечта", каза той

Пламен Стайков е новият рали шампион на България

Пилотът на „Евроком рали тим” Пламен Стайков е новият рали шампион на България. Това официално стана факт, след като той и навигаторът му Рафи Кадир („Мицубиши Ево 9”) спечелиха рали „Стари столици”, последен кръг от националния шампионат.

„Щастлив съм, защото след толкова години чакане най-после реализирах детската си мечта. През цялото състезание карах без да поемам излишни рискове. Въпреки че си бях осигурил предсрочно шампионската титла в генералното класиране аз дойдох в Шумен най-вече заради публиката, която и този път беше великолепна”, сподели победителят, който спечели всички (9) отсечки по време на надпреварата. Той обаче призна, че през следващата година обмисля да не се състезава в българския шампионат, ако продължава да не може да си намери генерален спонсор и ако ситуацията в автомобилния спорт у нас продължи да бъде такава, каквато е сега.

„Не е нормално шампионът на България да няма спонсор. Засега мисля да не защитавам титлата си догодина, защото ситуацията в нашия спорт не е никак добра. Надявам се, че няма да се стигне до подобни крайни мерки и нещата ще тръгнат в правилна посока”, обясни Стайков.

По време на цялото състезание неизменно зад победителя на второ място се движеха Тодор Славов и Петър Илиев („Рено Клио Р3”), които логично заеха и второ място в крайното подреждане с 01:16.1 мин. изоставане.

„Това е едно от най-атрактивните състезания у нас, с най-бързите етапи и за мен винаги е голямо удоволствие да карам пред тази толкова енергична публика”, сподели Славов, който обра овациите на жителите на Шумен, дошли да видят награждаването, провело се пред сградата на общината.

На почетната стълбичка се качи и тандемът Тихомир Стратиев/Добрин Борисов („Ситроен С2 Р2 Макс”), завършил на 03:29.2 мин. от шампионите.

„Изключително сме щастливи и горди, че успяхме да се преборим за място на почетната стълбичка. Благодаря на феновете за страхотната подкрепа. Усещахме я навсякъде по трасето”, коментираха Стратиев и Борисов.

Най-старото рали в България впечатли с огромния брой зрители, които посетиха надпреварата. На всяка отсечка специално обособените зони за наблюдение бяха изпълнени до краен предел, което създаде отлична състезателна атмосфера.

Следващото състезание в календара на БФАС ще бъде след седмица (18-19 октомври), когато град Видин ще бъде домакин на третия кръг от Националния шампионат по рали спринт.  

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки