Увековечават гол на Форсберг на пощенски марки

В славната си кариера като хокеист Петер е спечелил всичко

Увековечават гол на Форсберг на пощенски марки
Голът на легендата Петер Форсберг във вратата на Канада от финала на олимпийските игри в Лилехамер през 1994 година ще бъде увековечен на пощенски марки, съобщи шведското правителство. Драматичният финален мач, който донесе първо олимпийско злато на Швеция в хокея на лед в историята, приключи при резултат 2:2. 

В продълженията също не падна гол, което прати съдбата на златния медал да се реши с дузпи. При последното изпълнение за Швеция зад шайбата застана 20-годишният тогава Форсберг, който с технично движение залъга вратаря на канадците Кори Хирш и вкара в опразнената мрежа, донасяйки жадуваната титла на страната си. Традицията в Швеция е върху пощенските марки да се поставят само ликовете на хора от кралското семейство, като изключенията са музикалната група "Абба", ски бегачът Ингемар Стенмарк и тенисистът Бьорн Борг. 

В славната си кариера като хокеист Форсберг е спечелил всичко. Той е част от "Тройния златен клуб" с олимпийска и световна титла и купа "Стенли" и единственият швед, успявал да дублира трите отличия. Освен това Форсберг е осми във вечната класация по точки средно на мач с 1,250, изоставайки единствено от Уейн Грецки, Марио Лемьо, Майк Боси, Сидни Кросби, Боби Ор, Марсел Дион и Питър Щастни.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки