Новак Джокович победи Анди Мъри в демонстративен мач по тенис в Лондон

Двубоят бе набързо скалъпен, след като Федерер получи травма и се отказа от участие във финала

Новак Джокович победи Анди Мъри в демонстративен мач по тенис в Лондон

Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович спечели демонстративен сет срещу Анди Мъри с 8:5 в зала "О2 Арина" в Лондон. 27-годишният сърбин трябваше да се изправи тази вечер срещу Роджър Федерер (Швейцария) на финала за заключителния "Мастърс", но заради болки в гърба швейцарецът отказа участие. Така Джокович завоюва своята трета поредна титла от изданието и общо четвърта в кариерата.

За да не разочароват зрителите в залата, организаторите решиха да заменят финалния мач с демонстративен такъв с участието на първата ракета на Великобритания Анди Мъри. Припомняме, че шотландецът отпадна в груповата фаза на надпреварата, като в последния си двубой загуби именно срещу Федерер с кошмарния резултат 0:6, 1:6.

Джокович и Мъри се погрижиха за доброто настроение на публиката в "О2 Арина" с двубой, продължил около час. Предварителната уговорка бе за изиграването на сет, в който победителят трябва да спечели осем гейма. Първият пробив в тази част стана факт за 4:2 и така Джокович поведе в резултата. Мъри обаче се възползва от брейкпойнт и върна пробива за 4:5. Вместо да продължи серията си, шотландецът изпусна подаването си в десетия гейм за 4:6 и до края така и не съкрати пасива си. Джокович стигна до успеха в демонстративната среща при 8:5. 

След края на своеобразния мач двамата тенисисти проявиха чувство за хумор. На въпрос с какво се е занимавал, когато е получил обаждането за демонстривния сет срещу Джокович, Мъри призна: "Играех на видеоигра и печелех. Там съм по-добър, отколкото на корта. Извинявам се, явно много съм напрегнал Роджър в четвъртък и това е причинило травмата му", каза с усмивка шотландецът, след което продължи сериозно.

"Неприятно е, когато има контузии, но в края на сезона е така".

Мъри коментира и плановете си до края на годината. "Сега се подготвям за сватбата на мой много добър приятел. Кум съм и трябва да си напиша речта. Радвам се, че се измъкнагх от това задължение, когато ми се обадиха за този мач", продължи с шеговития тон първата ракета на Великобритания.

"Аз не играех на видеоигри, подготвях се за последния си мач за сезона. След товаразбрах, че Роджър има проблем с гърба и няма да играе. Разочароващо е за всички, които са дошли тук. Дано да сте се насладили поне на този час тенис", обърна се към зрителите в залата Джокович.

След това сподели, че очаква с нетърпение да се прибере при съпругата и сина си.

"По-добре се справям на корта, отколкото с пелените", призна сърбинът, който ще завърши сезона като номер 1 в света. Преди началото на срещата с Мъри Новак получи и шампионския трофей в турнира. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки