Легендата в "24 часа на Льо Ман" Том Кристенсен се оттегля от спорта

Усещам, че е време да спра, вече ми е трудно да поддържам перфектна физическа форма, признава датчанинът

Легендата в "24 часа на Льо Ман" Том Кристенсен се оттегля от спорта

9-кратният победител в автомобилните серии "24 часа на Льо Ман" Том Кристенсен ще прекрати своята професионална състезателна кариера в края на месеца. 47-годишният датчанин ще кара за последно в шестчасовия маратон в Сао Пауло на 30 ноември, след което ще се отдаде на почивка.

"С това състезание ще пресека финалната линия в моята кариера. Пораснах и усещам, че е време да спра. Не съм чувствал подобно нещо до момента, но вече ми е трудно да поддържам перфектна физическа форма през цялата година. Също така, свалянето на килограми и задържането им изисква все повече и повече от моето тяло", обясни легендарният датчанин.

Кристенсен спечели първата титла в маратонското издание на Льо Ман през 1997 година, а след това стигна до шест поредни между 2000 и 2005. С това той подобри рекорда на белгиеца Джаки Икс, а последвалите победи през 2008 и 2013 година го превърнаха в легенда на автомобилния спорт.

Кристенсен, който има три деца с дългогодишната си партньорка Хане, ще продължи да бъде помощник на пилотите във Формула 1 и ще работи с Ауди, "но не и в кокпита".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки