Лечков: Колегата Пенев има сериозни финансови проблеми, цяла България го знае

„Лайната на гаргите няма да оцапат морето”, заяви вицето на БФС и намекна, че Любо е въртял далавери

Лечков: Колегата Пенев има сериозни финансови проблеми, цяла България го знае

Любослав Пенев е въртял далавери с парите за повиквателни и глоби в националния отбор. Това разкри вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков. Той бе предизвикан да отговори на нападките на националния селекционер, който дори заяви, че не разбира как Лечков „все още е на свобода”. Ето какво заяви вицепрезидентът на БФС в ефира на ТВ7:

"Все още съм на свобода. Винаги съм бил прям и това ми носи много негативи. Искам първо да помоля ако говорим, да говорим за треньора Любослав Пенев и вицепрезидента Йордан Лечков, за плюсовете и минусите, за пряката отговорност, при някои платена, при други между другото.”

„За голямо мое съжаление тези нападки идват от хора, мои колеги, с които сме яли, пили, абе тези три неща. Така че от гледна точка на чистата човещина съм много разочарован. Още повече че шест седем години робувах Любо да стане национален селекционер. Аз! Явно грешката беше не че го уволнихме, а че го назначихме.”

„Треньорът Пенев има договор с БФС, разбирайте с българския народ. Националният отбор е селекциониран от него, той си го избира, той си го събира. Ръководството, от което част съм аз, им е осигурило абсолютно всички предпоставки и условия, никой не им се меси и всички очакваме резултати. Най-показателният резултат за вършената работа, за мое голямо съжаление, дойде на мача с Малта. Какво да говорим повече? Това са фактите, не искам да влизам в лично нападки. Върху мен се е изляла много помия откакто съм се върнал в България, ще го преглътна и това нещо. Но както казва един приятел, лайната на гаргите няма да оцапат морето.”

„Затвор? Отиваме в голяма клюкарница. Продължавам да уважавам като фигура Любо Пенев, но тази постъпка е на един неуравновесен човек, един сребролюбец, който се бори за пари. Кой каквото и да говори, да знаете, в този случай става въпрос за пари. Съжалявам, че аз трябва да ги кажа тези неща, но винаги съм бил искрен и искам да назовавам всичко с истинското му име. Така че не разбирам как може да ме наричат лицемер и двуличник.”

„Проблемът не беше, че той отиде в Ботев, проблемът беше, че той си тръгна от Ботев. Във всичките тези години съм казвал, че трябва да даваме път на тези наши колеги, които избраха да станат треньори. И Христо Стоичков си тръгна, но не е плюл така. Като нямаш резултати, не ставай дребен човек. И преди попитах – кажете ми от една година, след мача с Италия, имаме ли силен мач? Имаме ли силна игра? Има ли хора по трибуните? Доволни ли са запалянковците? Ако вас ви уволнят, ще атакувате ли така преките ви началници?”

„В близката седмица ще научите доста неща. Иначе тази вечер няма да ги кажа, но те ще излязат, така или иначе. Аз съм бил за еди къде си, на има едни доста притеснителни неща за него, спокойно, те ще излязат.”

„Любо имаше пълната свобода и охолство, при условие, че нямаме класиране на голямо първенство. Отговорността, която е платена, я носи треньорското ръководство. За разлика от тях аз не съм платен. Когато няма резултати, тази цена трябва да се възвърне или да се нулира. Това е нормално в западния свят. От кого да търсим отговорност? При пълната свобода да си избира играчи, тренировки, пособия, всичко осигурено от БФС, да си реди състав, да претендира за игрища, хотели, самолети... От президента Борислав Михайлов? От Лечков?”

„Ние сме колективен орган. Футболистите казват "абе да ми го кажат в очите". Нима на Ивелин Попов в Русия му обяснява нещата президентът? Работил съм на Запад, трябва да се научим да носим платена отговорност. Всички тези хора са платени. И тука ме дърпате за езика да кажа още нещо, тези хора използват и са приватизирали националния отбор за свои цели. Ще го разберете рано или късно. Ще ви дам един жокер – повиквателните на футболистите ги събира селекционерът. Също и глобите. И никой не знае къде отиват тези пари. Това не е ли предпоставка за футболистите да го подвеждат. Тези пари не са на никой, тях ги осигурява БФС, начело с президента Михайлов и пряк отговорник Лечков. Да ни видяхте нас с Венци Стефанов, Емил Костадинов и другите да играят срещу Малта?”

„От 2000 г. до ден днешен аз съм дал 30 млн. лв за футбол, тенис, лека атлетика, баскетбол, начело с материална база и обирам само негативи. Това е разликата между мен и тези, които критикуват. Доста често премълчавам, но дотук беше. Цялата ни държава е с краката нагоре, ама това е друг сериозен разговор, дайте да видим къде са резултатите.”

„Колегата Пенев има сериозни финансови проблеми, цяла България го знае. Но за какво да влизам в такива махленски разправии? Жалко е, че 6-7 години ходих зад Боби Михайлов да натискам Любо Пенев да е треньор. Пак ви го казвам. И се извинявам за това.”

„Колкото до обвиненията за Димитър Бербатов – той си стои сега в Монако и се усмихва ехидно. Той се отказа от националния отбор. В Англия да не би да не го критикуваха? Аз съм пълзял от Сливен до София да играя за националния отбор. С влак съм идвал заради тази фланелка. Хотели не с шест, с 16 звезди сме им осигурявали, каква ни е вината? На 47 години няма как да играем ние. Това го казах и преди. Защо Йордан Лечков не беше престъпник, когато вървеше по улиците и предлагаше Любо Пенев за селекционер. Защо не каза болката си за Бербатов още в началото на престоя му в националния отбор. Това е много ниско, ниско, ниско, провинциално ниво.”

„Преди пет-шест месеца подкрепих Любо Пенев, че трябва да има по-малко чужденци в българското първенство. Ние сме регулаторен орган, който осигурява предпоставките за развитието на клубния футбол. Трябва да се съобразяваме с генерацията, която идва отдолу. Нямаме материал, но поне нищо не му пречеше да се сбие с Хърватска, нали така? Имаме едногодишен период с десет мача без нито един сериозен успех. Били сме Малта и случайно Азербайджан.”

„Пенев беше освободен единодушно. Оставихме го след Норвегия, може би това беше решението на общия разум. Или пък обща грешка. А в договора му неустойка няма. Има много интересни факти по начина на получаване на пари.”

„Иначе президента Михайлов сме го упълномощили да води разговори с български треньори – Стойчо Стоев и Ивайло Петев. Ако се разбере с някой от тях – ще имаме селекционер, може би още до края на декември. Ще видим кой ще се ангажира в тази тягостна обстановка да вади кестените от жарта. Още веднъж се извинявам за всичко това, което се случи. Имам добри отношения с всички колеги. Като ръководството дадохме възможност на всички тези хора, които нямаха опит. Пак се връщам към Христо Стоичков – той се оттегли много по-достойно. Но всички тези неща нямат нищо общо с това, което сме постигнали преди време през 1994 г. Просто трябва да се отговори защо тези въпроси не дойдоха преди три месеца, преди три години, а чак сега, когато го уволнихме и то по простата причина, че резултатите липсват.”

„За мен нищо не е станало. Знаем си го Любо Пенев каква стока е. Нямам проблем да му кажа "Добър ден", ама чак такъв двуличник, какъвто той ме изкарва, не съм. Пак ви казвам – три неща сме правили заедно, а сега от неговата уста да излизат такива думи.”

От ЦСКА: При нови ексцесии дербито ще е без фенове

„Червените“ с официална позиция

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

Капитанът на футзалния Черно море: Мислим за титлата

Пламен Стойков се цели и в Шампионска лига

България U16 стартира с успех участието си на Турнира за развитие на УЕФА

Тимът на Симов удари Молдова

Арда отговори на Крумовград: Имате да решавате много проблеми

Двата тима разменят хапливи коментари

Филип Филипов: Феновете трябва да са на стадиона

Шефът на ЦСКА на среща със СДВР

Възраждане 2020 докосва титла след разгром над Септември

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки